Ugandier stal 18 miljoner från svenska ambassaden i Uganda

BROTTSLIGHET. En lokalanställd på Sveriges ambassad i Uganda har erkänt att han stulit 18 miljoner från svenskt biståndsmedel, skriver DN.  Mannen har dömts till tre års fängelse och har beordrats sälja minst tio fastigheter för att kunna betala tillbaka.

Den 42-årige ugandiern har varit anställd vid ambassaden under många år. Enligt DN är mannens erkännande en del i en uppgörelse där han får sänkt straff i utbyte mot att han hjälper till att betala tillbaka.

– Det känns skönt att vi fick till en uppgörelse. Vid korruptionsmål finns det alltid en risk att pengarna aldrig återfinns och det är viktigt att inte bara kräva fängelse för då kan de skyldiga fortsatt vara rika när de kommer ut, säger den ugandiska åklagarmyndighetens talesperson Jane Okuo.

Svindleriet avslöjades 2015 och ska enligt DN ha pågått sedan 2007. Mannen arbetade som bokförare och ska ha tagit mindre summor från större transaktioner mellan ambassadens dollarkonto och dess shillingkonto. Mellanskillnaden hamnade på ett annat ambassadkonto som han tömde i smyg.

För att flytta pengarna krävdes fullmakter av ambassadsekreteraren som mannen förfalskade och ambassadens bank Stanbic dubbelkollade inte brevens äkthet gentemot ambassaden. Bedrägeriet upptäcktes vid en intern kontroll och polisanmäldes.

Totalt ska den 42-årige mannen ha stulit motsvarande 18 miljoner från svenska biståndsmedel, enligt DN.
Han ska avtjäna tre år i fängelse utöver de 1,5 år som han redan suttit häktad.

Mannen och hans anhöriga köpte minst tio tomter samt motorfordon som nu ska säljas för att pengarna ska kunna betalas tillbaka.

-Pettersson undrar hur kontrollen på ambassaden varit. 18 miljoner sedan 2007 är ju inte kattpiss…

Uganda är för övrigt ett av alla Afrikas rika länder som borde ha ett välstånd liknande vårt. Där finns allt som behövs. Goda ekonomiska förutsättningar: ett gynnsamt klimat, bördiga jordar, rika naturtillgångar och en relativt välutbildad befolkning.

8 thoughts on “Ugandier stal 18 miljoner från svenska ambassaden i Uganda

  1. Eftersom ambassaden inte avslöjar skurkens namn, får vi kalla honom Idi Amin. Det kan hända att denne Idi Amin och Victoria Kawesa hör till samma bekantskapskrets där i bådas hemland Uganda.

  2. Man undrar hur många miljarder i biståndspengar som har gått rakt ner i fickan på dessa negrer,araber,terrorister osv . Stoppa detta slöseri med våra skattepengar. Just nu behöver vi var enda krona till för att upprätthålla våran välfärd och skicka ut så många parasiter som ska ut ur vårat land.

  3. ”Pettersson undrar hur kontrollen på ambassaden varit. 18 miljoner sedan 2007 är ju inte kattpiss…”

    Frågan är felställd Pettersson. Förklaringen är mycket enkel; Vid växling varierar nästan alltid kursen något. Det räcker med en mycken liten skillnad för att det ska bli avrundningseffekter som ugandiern har norpat.

    Frågan som Pettersson borde ha ställt är; Hur ini hel… mycket pengar har Uganda fått för att avrundningseffekterna ska bli 18 miljoner. Visserligen är 18 miljoner mycket pengar men eftersom vi talar om bråkdelar av procent är det bara felräkningspengar av de belopp som politrukerna har stulit av svenska skattebetalare och huvudlöst skänkt till tredje världen.

    Får man inte vänner på annat sätt får man köpa vänner, säger de verklighetsresistenta svenska politikerna.

  4. Detta säger också en hel del om svenskars godtrogenhet, varför kom ingen på den briljanta idén att kolla en lokalt anställd inom SIDA?
    Har du möjlighet att berika dig själv och det verkar helt riskfritt då blir naturligtvis frestelsen för svår för en relativt fattig Ugandier.

  5. Ja och Sossarna här hemma stal 257 miljarder ur pensionsfonderna,
    och gör nu stort nummer att man ska satsa 4,4 miljarder till fattigpensionärerna, enligt svetsaren har dom byggt upp landet, och det är väl det enda sanna han uttalat på länge, men skulle det behöva gå 3 år för honom att upptäcka det???

    Hoppas innerligt att Pensionärerna genomskådar honom, först stal man
    astronomiska summor från pensionärerna, och sen putsar man tillbaks
    skitsummor och gör stor show av med benägen hjälp av SVT och resten
    av fulmedia!

Kommentera