Zapad 17, rysk storövning samtidigt som Aurora 17

FÖRSVAR. Idag började försvarsövningen Aurora 17. Det är en svensk övning, med internationell medverkan från åtta andra länder varav de flesta är medlemmar i Nato. Sammanlagt deltar 21.000 militärer varav 19.000 är svenskar. Om detta rapporterar media stort och mycket. 

Däremot är det rätt tyst om att Ryssland valt att medvetet lägga sin västra storövning Zapad 17 samtidigt som Aurora 17, vilket kommer att göra det trångt på, över och under Östersjöns yta.

Enligt officiella uppgifter kommer cirka 13.000 ryska och vitryska soldater att delta i övningen. Dock menar Litauiska staten att upp till 100.000 soldater från Ryssland och Vitryssland kan komma att delta. Övningen kommer till större delen att hållas i de vitryska gränsregionerna till Litauen, men även i den ryska enklaven Kaliningrad oblast samt över Östersjön.

Två grupper med soldater, fartyg, u-båtar och flygplan som är nyfikna på varandras förmåga ökar naturligtvis risken för misstag och incidenter.

Zapad betyder ”Väst” och om ryssarna med det menar västra Ryssland eller Västvärlden eller båda vet jag inte.

-Pettersson tycker att Sverige, Nato och Ryssland tillsammans ska samarbeta med att bekämpa islam…

11 thoughts on “Zapad 17, rysk storövning samtidigt som Aurora 17

  1. ”-Pettersson tycker att Sverige, Nato och Ryssland tillsammans ska samarbeta med att bekämpa islam…”
    Snälla, gör så att Pettersson blir statsminister.

  2. Kommer ihåg snacket inför EU/EG- omröstningen. Någon folkpartist stod och surrade om att medlemsskapet inte hade något med Nato att göra. Bara några veckor senare sa samme gubbe : ” Nu när vi har blivit medlemmar i EG, så är det ju bara en naturlig följd att även gå med i Nato”. Skum typ… Nutida fundering : Om nu Nato består av c:a 25 stater(tror jag), så bör det väl ändå, rimligtvis, också vara c:a 25 gånger större risk att vi får hjälpa till i andra konflikter gentemot den möjlighet till hjälp för oss, om vi får problem. Är man med i en förening måste det handla om både ett givande och tagande. Men förespråkarna talar bara om all hjälp som kommer att stå till buds. Skumt…igen.

    • Europeiska delen av NATO har kanske fått kalla fötter,sedan Trump talat klartext om ny fördelning,av paktens enorma kostnader.Kan tänka mig att de gärna vill värva en ny medlem i ”rika” Absurdistan.
      Själv anser jag,att kunde ”neutrala Sverige” klara sig utan deltagande under kalla krigets dagar,klarar vi det nog även framöver.Vad gäller landets fara,är den av inrikes art….

  3. Hur många procent av 19tusen soldater är svenska. Eller hur stort är det svenska försvaret egentligen. Svår fråga? Inget som media vill upplysa om. Hur många boots on ground ryssarna har vet jag inte, men Nordkorea har ca 1.3 miljoner bassar. Som H Alfredsson sa, Snacka om sommarstuga, du ska inte snacka om sommarstuga. Jag säger bara drottning Elisabeth och hennes slott i Skottland, det är sommarstuga det.

      • Pettersson: Är du säker på att Ryssland planerade sin övning EFTER det att NATO m.fl. planerade sin?? Jag har hört att det är tvärt om. Ryssland har spikat sin övning långt i förväg och gått ut med det.
        Kommer dock inte ihåg var jag läst detta.

  4. Har i motsats till tyska medier,förståelse för ryssarnas försvarövning, i närhet av sin västra gräns….NATO provocerar dagligen mot Ryssland,inte enbart med propaganda utan allehanda militärstyrkor,som placerats i Baltikum.Samtidigt som Merkel påstår sig vilja medla i Ukraina,sänder bl.a. Tyskland hela pansarkolonner till Litauen.Tror hon kanske ryssarna glömt bort överfallet Barbarossa l941 !

    • För drygt elva år sedan, i januari 2006, övade svenska militärer tillsammans med ryska soldater på svensk mark i trakten av Boden i Norrbotten i ”Operation Snöflinga”. Den gemensamma manövern gick ut på att samordna svenska och ryska insatser för att slå ut terroristgrupper, som fått fäste i Sverige. Övningen leddes av en rysk överste med erfarenhet från terroristbekämpning i Tjetjenien.
      Den svenska försvarsministern Björklund (S) var själv uppe i Boden och hälsade de ryska soldaterna välkomna.
      Från rysk sida var man villig att fortsätta samarbetet men den senare nya svenska regeringen Reinfeldt/Bildt var inte intresserad.

      • Såklart att Reinfeldt och Bildt inte kunde gå med på det, de är ju globalister och var det säkert redan på den tiden. Björklund var nog inte ”upplyst” om ”vad han skulle vara” på den tiden.

Kommentera