Odlare fick dagsböter för handel av potatis i lösvikt

JORDBRUK. En potatisodlare har dömts att betala dagsböter och en företagsbot efter att ha sålt utsädespotatis i lösvikt. Domen gäller en 40-årig man som har begått brott mot utsädeslagen. 

Mannen ska ha sålt utsädespotatis i lösvikt som blivit över från hans egen odling. Enligt lag är det endast tillåtet att sälja utsädespotatis i förseglade förpackningar.

Brottet inträffade i april i fjol vid en kontroll av Jordbruksverket då mannen sålde utsädespotatis i sin handelsträdgård.

Tingsrätten i Kalmar dömde 40-åringen till dagsböter och utdelade en företagsbot på 5 000 kronor. Mannen överklagade domen till hovrätten och yrkade på ett frikännande. Men hovrätten har nu fastställt den tidigare domen i tingsrätten.

Land Lantbruk.se

-Pettersson ser att det finns en myndighet, Jordbruksverket, som har rejält med resurser…bra att denna grovt kriminella bonde som säljer sättpotatis i den mängd kunderna villa ha sätts dit.

Att det inte finns resurser att jaga dem som stjäl jordbruksmaskiner för miljoner och diesel för tusentals kronor på gårdarna är förståeligt. Det gäller att prioritera…

Potatis med tillbehör är inget att leka med. I varje fall inte på Petterssons bord…

16 thoughts on “Odlare fick dagsböter för handel av potatis i lösvikt

  1. Får en känsla av att det här handlar om att utsäde måste gå via vissa kanaler för att säljas… förmodligen så är denna sättpotatis inte genmanipulerad och då är den förbjuden enligt EU…. Det var ju till o med snack ett tag att vi vanliga dödliga inte skulle kunna ta fröer ens från våra egna rabatter för att fortsätta att odla…men det tack o lov föll i graven… men jag tror att utsäde på nåt sätt måste vara godkänt enligt vissa direktiv… GMO o gudinna vet vad… *hmmm* Bådar ju gott för framtiden eller hur…

  2. Men knarkförsäljning går bra. Det ”livsmedlet” säljs visst i Förseglad aluminiumfolie eller plastpåsar med blixtlås. Med det kommer nog inte in så värst mycket moms.

  3. Skönt att veta att systemet fungerar. Hur skulle det se ut om alla sålde sättpotatis i lösvikt?Vi skulle få ett kaos, Granngården skulle stå där med alla sina färdigförpackade kartonger, medan svensken vänder sig till odlare och köper sin sättpotoatis. Då är det, som jag skrev ovan, skönt att rätytsystemet fungerar och att de skylldiga blir lagförda.
    Ärligt, det är nog bara i Sverige en sådan här sak kan ske. Istället för att jaga människor som skjuter, våldtar, misshandlar och slår ihjäl så ger sig mndigheterna på en potatishandlare. Patetiskt är det enda ord jag kommer på som kan uttrycka min känsla

  4. Svenskar är lättare att straffa, den lösa vikten kostade 5000 kr. Det finns
    nitiska människor som silar mygg och sväljer kameler. Hur stort var det
    här problemet, egentligen?

  5. I sjöbo på torghandeln för något år sedan fanns när jag besökte det endast ett försäljningsstånd, plockade ihop lite frukt och grönsaker , när jag skulle betala så tittade jag på vågen, priset var inställt på euros. Påpekade detta då tog han fram en kalkylator för att räkna om, han fick mina varor tillbaka och jag upplyste övriga kunder om vad figuren sysslade med !
    Nu bor jag inte där, inte ens i närheten så det var en engångsföreteelse från min sida !
    Se upp när ni handlar av de från fjärran !

  6. Småskalighet är tabu. En exklusiv skara storbönder med höga EU-bidrag har av jordbruksverket och EU godkänts som utsädesleverantörer. Syftet är totalkontroll för att i framtiden smyga in genmanipulerad gröda enligt amerikansk modell. Sverige 2017 liknar forna sovjet. Ingen vanlig svensk medborgare får veta vad man sysslar med på Alnarp.

  7. Varför anser rättsväsendet att bonden gjort så extremt stor skada? Vet någon varför det är lag på att utsädespotatis måste säljas i förseglade påsar? Förseglade av vem och varför? Det var ju tydligen hans egna överblivna sättpotatis. Det liknar ett rättshaveri kanske med politiska förtecken, men vem vet?

  8. Snålvattnet rinner när jag ser dina bilder Pettersson. Samhället slår hårt mot små ”brottslingar”. Men löst mot stora brottslingar. SUCK!!!

  9. Det är dessutom lag på att ha kassaregister vid försäljning, hur många svartmuskiga torgknallar har det?

    Ingen myndighet bryr sig….

    Men, om en svensk bonde säljer sättpotatis i lösvikt – då jäklar!

    Och hur kan dessa mystiska torgknallar sälja frukt o grönt för en tredjedel av priset i affären?
    Inte bara avsaknaden av kvitton gör så mycket.

    Det skulle vara intressant om våra ”kritiskt granskande” journalister grävde i den skumma verksamheten!

  10. Jag tar för givet att denna grova och uppenbart samhällsfarliga brottsling är svensk!
    Och detta p.g.a. följande iakttagelser och erfarenheter i dagens Sverige:
    Mannen är svensk eftersom han arbetar.
    En utländsk potatisodlare skulle heller ALDRIG bli åtalad för att han har sålt…potatis!
    Och för det andra så finns det nog inga utländska potatisodlare i Sverige!
    Det är enkelt och riskfritt att åtala svenskar, något som polisen har upptäckt och därför anmäls och åtalas svenska pensionärer nu mer eller mindre på löpande band för att polisen ska förbättra sin urusla brotts-uppklarnings-siffror!
    Enbart svenskar kan bli åtalade för hatbrott.
    En illegal svensk potatis är således enl. myndigheterna farligare än utländska våldtäktsmän, terrorister och mördare!
    Dårhuset Sverige!
    Jag skäms för mitt land.

    Janne

  11. Detta kan beskrivas bäst med ett ord, YNKEDOM! Att sätta dit sitt eget folk och i detta fall en bonde är skamligt med tanke på vad som händer i landet, bl.a. stjäls jordbruksmaskiner och polisen lyfter inte ett finger för att få tag i förövarna. Hur är detta ens lagligt och möjligt, folk borde sätta åt sådana här myndigheter!

Kommentera