Kallade finnar för finnar, ber om ursäkt

IDIOTI. Den f.d. mycket duktiga höjdhopparen och numera kommentatorn Kajsa Bergqvist, använde under lördagens Finnkamp ordet ”finne” om finnarna men ber nu om ursäkt.

Finnkampen utspelas i år i Sverige på Stockholms stadion. Kajsa Bergqvist var expertkommentator för SVT som direktsände tävlingarna. Söndagens sändning inledde Bergqvist med att be om ursäkt för att hon använde ordet “finne” dagen innan.

– Jag skulle vilja passa på att be om ursäkt för i går. Jag använde ordet finne i sändningen och det är tydligen inget bra ord att säga. Om någon har tagit anstöt av det, som tittade i går, vill jag verkligen be om ursäkt, sa Bergqvist.

Enligt SVT-veteranen Jacob Hård föredras “finländare” numera då det avser alla som är medborgare i Finland, då det där också finns svenskspråkiga och andra som inte betecknas som “finnar”.

-Pettersson antar att det är bara i det svenska PK-etablissemanget som detta är ett problem. Finlandsvenskarna gör nog ingen stor sak av det. Varför heter det ”Finnkampen” och inte Finländarkampen om det är ett problem…

I Finland finns det finnar, finlandsvenskar, rikssvenskar, ryssar, ester osv. I Sveriges landslag finns det afrikaner och alla kallar dem svenskar så vad är skillnaden…

Här har vi rikssvenskar, afrikasvenskar, finnar och finländare på banan…lite jobbigt för kommentatorn att vara Pk-korrekt.

22 thoughts on “Kallade finnar för finnar, ber om ursäkt

  1. Herredjävlar,då har jag varit ohövlig mot alla finnar, i hela mitt långa liv !
    Inte lätt att följa med i karusellen,när allt man lärt i skolan nu anses förbjudet.Nya tider nya ord.
    Läste i samband med detta att det är förbjudet i lag att sälja spel/lotter på kredit i Sverige (kände inte till,att det gick att spela hästar på kredit) !!
    Nu finns det ett undantag,och detta gäller för Socialdemokrater och SSU.
    Tänka sig att även spel är knutet till socialisten ”svittsarens” fördel ….
    Nu lär 8.000 personer finnas hos Kronofogden,för att sossar sålt nitar !!!

  2. Ett exempel från det mångfazzeterarde engelska språket. SWEDE betyder bl.a. KÅLROT. Och inte tar vi illa upp för det. Vi sitter lugnt o stilla och njuter av en kall PUCKO. Det funkar bra också. Färgen på drycken bryr vi oss dessutom inte om. Vi är nog inte så lätt-kränkta. Kajsa, nedvärdera inte det finska intellektet. Jag kan inte tänka mig att Pecka assosierar till acne.

  3. Bland mina bästa vänner inns flera ”finnar”.
    Har aldrig ens tänkt tanken att jag, ”svenne” inte får säga finne.

    Norden, Skandinavien är en, enda familj, och ska så förbli!
    Syskonbråk kan förekomma i familjen, men vi tillhör varann!

  4. I slutet av 80 talet använde jag och någon till ordet finne i yrkesrollen.
    Vi blev ”tillrättavisade” av en finland-svensk. Han sa det heter finländare.
    Jag tycke det lät underligt vad han sa. Jag slog upp ordet i ordboken och fann att där stod visst finne och var lika gångbart som de övriga orden för
    finne.

  5. Enligt PK får man alltså inte använda svenska. Löjligt att blåsa upp ett pseudo-problem! Och att inte bara låta det vara av ”profilen”.

  6. På sätt och vis har de rätt då det kan vara svårt att veta vilket modersmål vederbörande har. Det går inte heller att utröna med hjälp av för- eller efternamn. Men att be om ursäkt är att gå för långt. Å andra sidan borde de vara såpass kunniga så att de vet det och det borde de be om ursäkt för.

    Jag vill ha en fet ursäkt och gärna en avgång av dem som kallar allsköns nationaliteter för svensk bara för att de råkar befinna sig här eller har befunnits sig här. Svensk, finne, finlandssvensk är något du föds till och inget annat.

  7. Konstigt nog, tycks det inte vara någon som reagerar på att det finns dem som drar paralleller mellan en hudsjukdom (acne) och människor från Finland…

  8. Och underbara Lidl har – som en ren tillfällighet – en finsk vecka nu…
    Härliga finnar… jag tror inte att mer än 1 twittrande sjukligt ömhudad förmodligen svensk och INTE finländare på Stureplan tar illa upp…..

    Det räcker nog med ett tweet för att en vettskrämd kändis ska backa.

    Sen kommer det till engelskan, där ett dubbel-n kännetecknar en person från Finland medan ett enkel-n kännetecknar ett slut.

      • Japp, och snö är vit, måste vara någon rasistfacistnazist som kommit på det.

    • Ja, Kurt dit är inte steget långt!!Jag läste igår att vita pike tröjor är rasistiska och dom som bär dom är rasister. Ordförvrängarna inom pk etablissemanget har problem när dom ska byta ord på saker.T.ex
      ska det heta rörelsehindrad i stället för handikappad.Men det heter handikapptoalett,handikappbil,handikapp p-plats.Och det finns många fler exempel när man inte lyckats fullt ut med värdegrunden.
      Har man funderat över Holland och Halland? Det heter holländare och hallänning. Så går det ju inte att ha det. Hallänningarna blir ju kränkta.

      • Holland är två regioner, nord och syd, i landet Nederländerna.
        Dock används Holland som synonym för Nederländerna.

        /slut från petimeter.

  9. Ska man inte be om ursäkt för att m då man säger finnkampen ?? Detta är ju så dumt att klockera stannar. Pinsamt är bara förnamnet.

  10. Detta var nytt för mig, känner 10-15 ”finnar” och säger ”finne” ett par gånger om dagen….ingen jävel har blivit upprörd eller skrikit rasist.
    Vänstern håller på att förlora…så dom flyttar fram sina positioner steg för steg.
    Mitt råd…Gapskratta och gå vidare med ditt liv.

  11. Pettersson, har du hört NÅGON be om ursäkt för att de kallar oss för ”svennar”. Eller rent av ”svennefitta…” ofta förstärkt med en svordom före, vilket händer mig då och då i mitt arbete.

    Filttoffeltassandet i Sverige och skamsenheten över risken att någon folkgrupp möjligen i en vild fantasi skulle kunna känna sig trampade på är totalt SANSLÖS.

Kommentera