Schweiz fryser palestinskt bistånd

MELLANÖSTERN. Utrikesdepartementet i Schweiz har beslutat att tillfälligt frysa biståndet till Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat i Ramallah på Västbanken. Danmark stoppade redan tidigare i sommar biståndet till sekretariatet, som finansieras även av Nederländerna och Sverige.

Konflikten kring Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat, som finansieras av Schweiz, Sverige, Danmark och Nederländerna, började i våras.

Då framkom det att en palestinsk kvinnoorganisation på Västbanken, Women Affairs Technical Committee (WATC) rustat upp ett ungdomscenter i Burqa som sedan uppkallats efter Dalal Mughrabi.

Dalal Mughrabi var en palestinsk kvinna som låg bakom en busskapning i Israel 1978 då 37 civila, varav 13 barn, dödades.

Norge, som finansierat ungdomscentret, fördömde snabbt benämningen och krävde att få sina pengar tillbaka.

Både WATC och FN-organet UN Women, som gett renoveringsuppdraget till WATC, begärde att få sin logotype bortplockad från Dalal Mughrabi-centrets skylt, skriver WATC:s svenska samarbetsorganisation Diakonia.

Men WATC får medel fortlöpande genom Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat. Och nu väljer alltså Schweiz att, ”på grund av sina stränga kriterier för partnerorganisationer”, och tillsammans med de andra givarna, inleda en undersökning av vad som skett, skriver Luzerner Zeitung.

Utredningen beräknas vara klar i september, och till dess håller det scheiziska utrikesdepartementet inne med sina utbetalningar till Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat.

Även Danmark reagerade kraftfullt. I juni meddelade det danska utrikesdepartementet att man stoppar alla utbetalningar som går genom sekretariatet i Ramallah, till dess att man gjort en genomlysning av dessa organisationer.

”Det får inte råda något tvivel om att danskt bistånd uteslutande används till fredliga och uppbyggliga ändamål,” sa utrikesminister Anders Samuelsen.

”Det kräver de danska skattebetalarna – och därför agerar vi nu snabbt och konsekvent. Samtidigt fortsätter vi utedningen, och kommer under inga omständigheter att återuppta stödet, om vi inte är säkra på att organisationerna har rent mjöl i påsen.”

Världen idag har inte fått svar från det svenska utrikesdepartementet på om man har för avsikt att agera gentemot sekretariatet.

– Pettersson noterar dock att SVT kör på som vanligt och rapporterade igår, inte om Schweiz beslut utan om att allt är Israels fel som vanligt…

3 thoughts on “Schweiz fryser palestinskt bistånd

  1. Nu har Sverige chansen att återigen visa sig på styva linan. Öka vårt bidrag för att kompensera för de andra ländernas brist på solidaritet.
    Ja ironi kan ibland vara svår.

  2. Vem fan bär skulden till att de få vänta, sluta med skiten de håller på med så slipper de vänta. Kan det vara så svårt?

Kommentera