Kina tystar det muhammedanska oväsendet

 I nordvästra Kina i Qinghai-provinsen har myndigheterna tagit bort över 1000 högtalare från moskéer för att eliminera bullerförorening,

Högtalare avlägsnades från 355 moskéer inom loppet av tre dagar. Miljöskyddsinspektörerna hade fått massor med klagomål från invånarna om bullerförorening från högtalarna på moskéer i år. Klagomål om buller från moskéer är vanliga i nordvästra Kina.  Invånare som bor nära moskéer klagar på att de islamiska oljuden som kallar till bönemöten väcker dem tidigt på morgonen.
 Högtalare på moskéernas minareter har orsakat kontroverser i många länder, inklusive muslimska länder. Under 2012 uppmanade vicepresident Boediono i Indonesien, världens mest folkrika muslimska land, att moskéer skulle tona ner ljudet efter omfattande klagomål, rapporterade AFP. Saudiarabien förbjöd moské högtalare för speciella nattböner under Ramadan under 2012, enligt Arab News.

I Indien beordrade Bombays högsta domstol 2014 polisen att ta bort högtalare från moskéer som inte hade erhållit nödvändiga tillstånd från myndigheterna. Moskéens högtalare har också orsakat spänningar i USA och Tyskland.

Eder FjärranÖsternRapportör, som under 6 månader i Indonesien bodde granne med en mosque, har mycket stor förståelse för åtgärden.

 

4 thoughts on “Kina tystar det muhammedanska oväsendet

  1. Varför spränger man inte minareterna, – till att börja med? Jo jag vet att försäljningen av fosfat har stoppats för andra än bönder, men det kanske går att kringgå?

  2. Det finns teknik som påminner om bönetiderna i mobilen så de slipper störa. Om alla muslimer jobbade heltid så skulle de också vilja sova i ottan.

Kommentera