Somalier flyttar till Somalia och öppnar slakteri som du betalar


INVANDRING. Abdiaziz Elmi är en av flera ”svensk-somaliska” entreprenörer som är på väg att starta nya företag i Somalia inom ramen för ett svenskt biståndsprojekt. Målet är att hjälpa till och bygga upp det civila samhället i Somalia efter 25 års inbördeskrig, och skapa nya arbetstillfällen.

Abdiaziz Elmi har fått stöd för att öppna ett slakteri i Puntland i nordöstra Somalia.

– Det finns en potential, där man kan jobba med förbättringar i Somalia, med sådant vi lärt oss i Sverige. Jag själv har insett att man behöver utveckla slakterierna, göra dem mer hygieniska, och tänka på djurhållningen, hur man slaktar och tar hand om djuren, säger Abdiaziz Elmi.

Ett litet slakteri, med god hygien och god djurhållning, det är vad Abdiaziz Elmi fått stöd för att bygga upp i Puntland, en region i Somalia där det varit förhållandevis lugnt under många år, och där en allt större medelklass kan börja efterfråga varor av högre kvalitet.

Det är biståndsmyndigheten Sida som tillsammans med organisationen Forum Syd och Business Sweden driver projektet med att uppmuntra svensksomaliska entreprenörer att starta verksamhet inne i Somalia, för att hjälpa till att utveckla den privata sektorn i landet, och skapa jobb.

Läs mer på Sveriges Radio…

-Pettersson säger att det kan vara ett bra stöd. Allt som får somalier att återvända är bra, men konstigt nog är det fortfarande folk från Somalia som söker asyl i Sverige när andra flyttar tillbaka.

Märkligt att Sveriges Radio och andra som tidigare beskrivit Somalia som en torr öken utan möjlighet att leva i rapporterar om ett nytt slakteri. För att öppna ett slakteri måste det finnas boskap, boskap måste ha bete, bete finns inte i öknen…något är skumt.

Sanningen är att  det inte är torkans eller klimatets fel när Somalia drappas av svält. Torka återkommer i Somalia och grannländerna lika ofta som vi har snö och isvintrar, det vill säga väldigt regelbundet. I norr går det inte att odla under tor..vintern men det finns ändå mat året runt utan bistånd.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Somalia och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Somalia finns enorma naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Somalia odlas bananer, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter. Bananer och levande djur är Somalias största exportprodukter. Bananerna går ofta till Italien och djuren till Arabländerna. Det odlas också ris över hela landet.

Somalia liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

I Somalia har dessutom muslimerna uppnått sitt paradis, så gott som 100 % av befolkningen är muslimer så varför fungerar inte landet?

Somalia har bättre förutsättningar än Sverige att bli ett rikt land. Har ni sett PK rapportera om jordbruk, vatten, vind, råvaror, turism och andra möjligheter från Somalia?


28 responses to “Somalier flyttar till Somalia och öppnar slakteri som du betalar

 • The proud Swede

  Det var väl duktigt av Ablablabla, eller vad fan han heter… Inte illa av en sjuåring att starta ett slakteri….. Eller är han kanske nio år…?

  Gilla

 • ingvar

  STÖRRE DELEN AV SOMALIERNA I SVERIGE LEVER PÅ BIDRAG
  ”Bristen på sysselsättning präglar somaliernas liv i Sverige. Bara 28 procent av männen och 18 procent av kvinnorna har jobb.”
  https://arbetet.se/2015/10/14/den-nya-underklassen-arbetslosheten-praglar-somaliers-liv-i-sverige/

  Gilla

 • ?

  Och där ska givetvis den muslimske NEGERN halalslakta djuren.Negern ska skära halsen av djuren och låta dem långsamt förblöda.

  För detta betalar VI!!!

  Satans jävla muslimska djurplågare!!!

  Gilla

 • Mohammed

  Och det är just sånt skit vi och Sd vill sätta stopp för ,det finns inga rasister
  det finns dom som gör uttalanden som man kan tolka som ”rasistiska”om man vill och ofta tar man uttalanden ur sitt kontex
  begeppet rasist har genom mässandet och fingerpekandet mist sin fientliga betydelse ,,slå upp rasist i NE,,och då inser man att det finns inga rasister

  Gilla

 • Stenbock

  Förlåt men får rätta propagandanyheten,vad gäller ”Nö-Somalien”.
  Detta område heter Djibouti,och har inte haft några inbördesstrider sedan urminnes tider ! Landsdelen är självständig,och har en egen fana som ser ut så här:

  Gilla

  • Ama Tona

   Precis där skulle de övriga muslimer från Afghanistan ,Irak ,Libyen Syrien,och gatobarn från Marocko stortrivas ,bättre väder ,mat,samma klädkod, varför måste de flytta till Europa och kall Sverige?

   Gilla

 • larsson

  Svenska skattepengar behövs i Sverige.
  Inte konstigt att vi har världens högsta skatt.
  Och sossarna vill höja ännu mer, för att skänka bort till övriga världen, t.ex. Nordkorea.

  Gilla

 • finlandssvenskan

  Glöm inte solenergin ! Afrikanska länder kan med dagens billiga solpaneler få billig energi som aldrig tar slut med minimalt underhåll.

  Gilla

 • Galten

  Kreativa innovatörer på väg mot sitt mål.

  Gilla

  • Joy

   Gud i himmel! Jag såg en gång två muslimska kvinnor i tygsjok sitta tätt ihop, sida vid sida på en parkbänk när jag kom gående. Men sedan insåg jag att det bara fanns ett huvud, och när jag kom närmare såg jag att det var en enorm människa i enorma tygsjok som satt på bänken. Det var en chockerande upplevelse. Det var så overkligt att det är svårt att tala om det, för jag blir väl stämplad som lögnare och rasist. Men se på bilden ovan, det är inte så osannolikt även om dessa kvinnor är slanka, jämförelsevis.

   Gilla

  • Mr Q

   Betänk då att dessa tältklädda figurer inte äter fläskkött.Därför kan väl deras övervikt inte bero på ”våra” dåliga matvanor.Min teori är att de ligger på rygg allt för ofta,och de skulle må bättre av lite mer kroppsarbete !

   Gilla

 • Mycket sanning……. | Petterssons gör skillnad!

  […] Se också senaste inlägg -Somalier flyttar till Somalia och öppnar slakteri som du betalar […]

  Gilla

 • ruben

  Svenskar verkar älska bistånd till Afrikaner och snöat in på det. Bistånden verkar ofta vara politiska och skapar mest välstånd för översittare och diktatorer, som på sikt bromsat en naturlig utveckling. Jag undrar hur stor del av Svenskt bistånd, som fallit i god jord och verkligen varit en framgångsfaktor för Afrikanska länder? Jag vet inte om det ens finns någon seriös, opolitisk och objektiv uppföljning/studier om biståndets specifika effekter. Vad har Svenska bistånd betytt för varje land från 1950-talet? Kanske skulle allsköns skadliga effekter visa sig i såna studier och ändra synen på många bistånd för alltid.

  Gilla

  • ruben

   För övrigt verkar just det här biståndet vettigt och opolitiskt, om det är tidsbegränsat. Hjälpinsatser, skall aldrig bli, som regelbundna löpande inkomster. Tänk på att det är enskilda skattebetalare, som arbetat in pengarna en gång. En del av dem kan ha det minst lika svårt, som biståndsmottagarna.

   Gilla

   • age

    Bistånd till slöa, ointelligenta varelser!
    En apa blir varken intelligentare eller lyckligare av pengar!

    Titta på israelerna; De byggde ett väl fungerande land från den öken och f.d arabland de fick tilldelat.

    Hade de fått ett land i Afrika så hade det också blomstrat nu.

    Låt de där högintelligenta individerna från djungeln bygga upp sitt land med egen kraft.
    Pengar från oss gör dem bara latare.
    => De kan inte jobba när solen är uppe.
    => Och när solen gått ner – är det för sent!!!

    Gilla

 • jan

  Kretsloppsmigration…

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Ge dom gärna det dubbla!

  Gilla

 • malmobon

  Är mycket bra tycker jag.
  Igår började jag mitt eget privata projekt med ett Return center för syrier främst.
  Kommer använda de som tidigare arbetade som lotsar på AF. Arabiska män och kvinnor.

  Kommer ta tid men vet att många syrier vill återvända nästa år, när det lugnat ner sig. Även kurder bör få hjälp med sin återuppbyggnad.

  Kan inte gå in på detta just nu. Skulle ta för lång tid beskriva.

  Gilla

 • nosferatu

  Puntland är uppenbart ett område dit somalier vågar flytta. Lika lugnt är det i Somaliland och givetvis kan somalier på flykt bege sig dit, likt Bilan Osman som reste dit på semester.

  Bra att somalier lämnar Sverige med ett litet startbidrag. Bättre om sådana som mannen ovan tog med sig ett hop med somaliska familjer så att de kunde börja jobba i nystartade företag där nere.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: