Polisen som lämnade in brickan och gick hem

Lydia Wålsten är vikarierande ledarskribent på SvD, hon har skrivit nedanstående. Hela ledaren kan läsas här.

Det pågår en politisk diskussion om hur många fler poliser som behövs i Sverige. Alla partier är överens om en sak: antalet måste öka. Polisens framtidsprognos ger vid handen att det behövs 1 500 fler poliser till 2020.

Polisens problem:

För det första: Bristande ledarskap. Som Leif GW Persson skriver i Expressen: ”Polisen får sällan de chefer som verksamheten kräver och personalen förtjänar.” Man tillsätter de högsta positionerna utifrån politiska hänsyn i stället för efter kompetens. Det leder till låga sakkunskaper, vilket i sin tur inverkar negativt på styrningen och arbetsmiljön. Den jag intervjuat sammanfattar det: ”Nya perspektiv slås alltid ner av gamla synsätt. Organisationen lider av en förlegad kultur där äldre styr”.

Att hålla ihop gruppen, att få människor att utvecklas och känna mening är chefernas ansvar.

För det andra: För låga straff. Sverige har låga straffpåföljder, inte minst för unga förbrytare. Det innebär att bara de allra grövsta brottslingarna sitter inlåsta i väntan på rättegång. En polis riskerar att möta en person han eller hon gripit för till exempel stöld, personrån eller brott mot knivlagen redan nästa arbetspass. Det är inte svårt att föreställa sig hur det leder till en känsla av hopplöshet och minskar motivationen att jobba.

För det tredje: För dyr och dålig kriminalvård. Sveriges kriminalvård är betydligt dyrare än många andra länders. Varje år i fängelse kostar drygt två miljoner kronor per person enligt en rapport från Europarådet. Detta är också en delorsak till varför straffen måste hållas låga.

Alla dessa tre problem måste angripas samtidigt om fler poliser på gatorna ska få effekt. Att bara öka antalet poliser fungerar inte om inte resten av systemet hänger med. Det är som att fördubbla antalet ambulanser, utan att ha fler läkare att bemanna akuterna med.

Regeringen har valt att bygga ut polisutbildningen med fler platser, men antalet som söker minskar.

Polismyndigheten försöker nu locka tillbaka de poliser som lämnat. I en nationell kampanj som är skriven som en platsannons och signerad alla regionchefer skriver de: ”Vi söker dig som inte längre har en anställning hos polisen men som är intresserad av att bli anställd igen.”

Frågan som inte besvaras är: Varför skulle de komma tillbaka? Poliserna får samma lön, samma villkor och samma chefer som tidigare. Eller som den unga polisen jag intervjuar säger: ”När jag lämnade kände jag bara ’your loss’.”

-Pettersson menar att Lydia Wålsten gör en klok analys men glömmer en viktig detalj. När polisernas antal inte räcker till kanske man ska fundera på att minska antalet kriminella.

Polis och domstolar är dimensionerade för svenska kriminella som vi vet sedan barnsben vilka de är. Det är oerhört dumt att plocka hit fler kriminella och kommer de hit ska de hem så fort som möjligt.

Det går att göra med längre straff, och eftersom det är dyrt så ska vi fundera på att outsourca delar av kriminalvården. Alla utan svensk medborgarskap ska utvisas, resten kan vi sätta i något lågprisland där det kostar en bråkdel av i den svenska kriminalvården. Exempelvis i Bulgarien kostar en fånge 30 kronor om dagen.

Vi kan sänka standarden på våra anstalter för att pressa priset och återvinna gamla ordningsregler.

19 thoughts on “Polisen som lämnade in brickan och gick hem

  1. Om dom äldre på deras boenden haft den standard som
    fångarna har på hotell Hilton hade det blivit ett rejält lyft
    för dom äldre, men hos dessa är det inga problem att
    dra ner på standarden, men att försämra för fångarna
    är visst omöjligt.

    Om en fånge kostar si och så många miljoner som intagen,
    vad kostar det att ha dom lösa ute i samhället?? Fast det
    är ju andra som får ta den kostnadssmällen, man bara lägger
    över problemen på andra!

    • Att ha ett Hovnarr som Rikspolischef är djupt stötande för landet Sverige? I andra länder tillsätts chefer efter kunskaper och inte
      efter partitillhörighet,.
      Men i Sverige där Sossarna idag lider en katastrofal brist
      på kunnigt folk, kan vilken figur som helst få vilken
      position utan kunskaper.

      Det är väl detta Som Löfven kallar den Svenska Modellen!

      Gillade inte Göran Perssons ledarstil heller, men han
      var i vart fall inte obegåvad såsom Löfven visar upp.

  2. Jag säger som Pettersson,
    – Det finns inte för lite poliser, det finns för många kriminella. Skicka hem alla kriminella invandrare och deras släktingar, så kanske poliserna räcker.

  3. Löfven: Ingen poliskris ( 31 aug 2016 )

    Poliser slutar och färre brott klaras upp. – Men att plötsligt bara skrika att det är kris i hela polisorganisationen, det tycker jag är att gå för långt, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT.

    Övertidsuttaget inom Polismyndigheten har ökat kraftigt. Allt fler poliser under 40 säger upp sig.

    Antalet ärenden som polisen redovisar till åklagare har minskat med 7,3 procent under årets första sex månader och den så kallade brottsuppklarningsprocenten är den lägsta på 16 år.

    https://unvis.it/arbetet.se/2016/08/31/lofven-ingen-poliskris

    Ygeman – Det finns ingen akut polisbrist (22 juni 2017)

    https://unvis.it/svd.se/ygeman-det-finns-ingen-akut-polisbrist

  4. Hur mycket fängelse får man för varje krona?

    Bulgarien 1 dygn/30 kr (24×60 / 30)
    48 minuter per krona

    Sverige
    (365x24x60x60 sek /2000000 kr)
    = 15.8 sek/kr

    Eller omräknat i pizzor så får man
    48×60 / 15.8 = 182
    182 pizzor i Bulgarien och en pizza i Sverige till samma penningsumma.

    Det lär inte dröja förrän finansministern kommer att upphandla åldringsvård av Bulgarien? Eftersom dessa är särskilt utvalda för hennes kostnadsminimering. Utländska män däremot sorteras in i den kostnadsmaximerade kategorin. Speciellt de med intresse för kriminell näringsverksamhet. Trots att Annie säger att det är brottsligt att vara kriminell. Det kan dock aldrig trumfa de döda som flyr för sina liv.

    Kommer Sverige efter alla toalettåtaganden att investera i tunnelbana genom Sahara? För att påskynda den svenska befolkningstillväxten?

    Nä det slipper vi för inom en snar framtid kommer det fram att Stefan visste. Och att de har inte gjort nåt för att rätta till något av den soppa de kokat. Då ryker hela regeringen.

  5. Dan Eliasson är en Socialdemokratiskt teknokrat, som utför vad som förväntas av honom! Belöningen är miljonlön och säkrad pension!

    Vi vanliga Svenskar ser honom som en inkompetent politruk för ett system som håller på att kollapsa precis som DDR gjorde!

    Då kommer sanningens vingslag ikapp!

  6. När någon säger att det behövs 1500 fler poliser har de då räknat med att människor från MENA länder har 4-6 ggr högre brottslighet än en svensk.
    Med tanke på att vi nu har 1 miljon och kommer att bli 1,5 miljoner tror jag att
    det inte räcker. Dessutom kommer texter som denna att bli olaglig, i framtiden, om svetsaren får som han vill.

  7. Finns en narkoman i Malmö, som suttit 60 ggr. Satt i system åka in.. Vilar upp sig under vintern. Ut efter 5 månader.

    Att Dan Eliasson måste bort står utom all tvivel.

    Löner borde höjas kraftigt. Polis borde ta hjälp av militär med att lösa visa uppgifter.

    Alla pratar om hur många poliser. Totalstopp och få ut de som inte skall vara här räcker långt.

    Utbyggt återvändarcenter.

    I Vänersborg finns ett säkerhetsfängelse. Den taggtråd detta fängelse har måste Kriminalvården betala 2 miljoner/år i dispensavgift till EU. Förbjuden.

    I takt med våld och inbrott ökar, så använder fler säkerhetsföretag. Dessa väktare har betydligt högre löner än polisen.

    Går snabbt utför med fosterlandet Sverige.

  8. Att ”outsourca” kriminalvårdet till Bulgarien är ju en lysande idé.
    30 spänn om dagen per person borde ju räcka till att låsa in alla
    våldtäktsmän i minst femtio år. 30x365x50=blir ju bara drygt en halv miljon.
    Det är ju bara ca en tredjedel av vad en ljugande ung man kostar som skäggbeväxt barn på ett hvb-hem per år.
    Det finns öppningar för de som inte ”kan” utvisas efter begångna våldsbrott.

  9. Enligt EU borde Sverige ha 30 000 poliser. Det finns väl i bästa fall ca
    20 000. Men eftersom man hela tiden importerar kriminella individer i massor, är antagligen även 30 000 inte tillräckligt.
    När lagar och förordningar i ett land inte längre kan upprätthållas, hotar anarki. Vi är väl snart där.

    • Mycket bra

      Det skulle gå att följa i någon databas och lättlästa grafer så att alla kan hjälpa till att granska och kontrollera sådana tendenser.

      Likadant skulle statistik över migrationsverkets handläggare beviljandegrad upprättas och varningssignaler finnas inbyggda för att förhindra missbruk.

      Det finns så mycket som kunde göras annorlunda.

      Frågan är hur man kan påverka situationen så att det får en snabb och avgörande effekt.

  10. ”hur många poliser behövs fram till år 2020”??
    Dom kan spekulera hur mycket som helst, flytta focus hit eller dit efter behag och behov!
    Risken är överhängande att vi inte har något land år 2020! Förlorar SD nästa val, då finns inte Sverige längre! Då är vi förlorade!
    Jag ser en ljusning, men den är ytterst minimal!
    Klart att landet hade behövt fler poliser men, framför allt dugliga poliser som törs agera och hantera sina vapen i nödsituationer, poliser som angriper brottslingar och inte svenska pensionärer eller svenska ungdomar som trimmat mopeden!
    Poliser som skyddar oss svenskar mot det importerade drägget!

    Janne

Kommentera