All makt utgår från folket men…

DEMOKRATI. All offentlig makt utgår från folket och Sveriges Riksdag är folkets främsta företrädare. Det står i regeringsformen – den grundlag som utgör grunden för vår demokrati. Regeringsformen beskriver hur landet ska styras, vilka demokratiska rättigheter medborgarna ska ha och hur den offentliga makten ska fördelas.

Regeringen ska verkställa det som riksdagen beslutar i form av lagar och skatter.

Ända sedan 1300-talet har det funnits regler för hur Sverige ska styras. Magnus Erikssons landslag är Sveriges första riksomfattande lagsamling som trädde ikraft på 1350-talet. Bland annat avskaffades slaveriet (träldom), våldgästning försökte förhindras och kungens domsrätt avgränsades. Lagarna finns bevarade än idag.

Ett viktigt uttryck för att vi i Sverige lever i en demokrati är de allmänna valen som hålls vart fjärde år. Då har landets sju miljoner röstberättigade en möjlighet att påverka vilka partier som ska representera svenska folket i riksdag, landsting och kommuner.

Tyvärr, verkar det som demokratin och folkets röst inte fungerar längre. När riksdagen diskuterar om nya skatter brukar det inte handla om hur mycket de ska höjas eller ibland sänkas utan om vilket parti som tar kraftigast avstånd från Sverigedemokraterna, vilka förslag som än kommer från SD.

När vårdens vinster ska avhandlas så slutar det med att det ena gänget beskyller det andra för att ni måste ha stöd av SD för att få igenom ert förslag. Hur SD:s förslag ser ut är tydligen ointressant och hur sjuka och gamla ska få vård på bästa sätt verkar bortglömt.

I veckans regeringskris handlade knappt något om landets säkerhet och galenskapen att låta utlänningar få tillgång till hemlig och skyddsvärd information utan vem som skulle bilda regering med eller utan hjälp av Sverigedemokraterna.

Nåväl, demokratin fungerar inte problemfritt men dock ännu så länge trots försök från de folkvalda att avskaffa den med Decemberöverenskommelsen.

-Pettersson undrar hur länge vi ska ha en regering och riksdag som vägrar förhandla med varandra och Sverigedemokraterna för att få till ett stabilt styre till nästa val.

Det borde inte vara så svårt om våra folkvalda läste grundlagen…All makt utgår från folket…och en del av detta folk råkar nu vara eller sympatisera med Sverigedemokraterna…

14 thoughts on “All makt utgår från folket men…

  1. DÖ dödade demokratin. För det var en kringväg för invandringsimporten av 160.000 terroristiska förtryckare och våldtäktsmän. Inte ett dugg bättre än Quisslings välkomnande av de tyska invandrarna i Norge på 40-talet. Så när demokratin inte fick leda till nyval, så den massiva kolloniseringen av vårt land kunde stoppas, råder diktatur, och INTE folkstyre!

  2. DÖ är ett förakt mot allt vad vår demokrati skall stå för, och ett förakt mot väljarna. Hoppas folk förstå att en röst på annat parti än SD, och du vet inte vad du får.

    Att Annie och Stefan kommer slå sina påsar ihop efter valet står helt klart.
    Liberalerna säkert också.

    Hade Odenberg varit partiledare kunde mycket möjligt Moderaterna kommit upp. Något att fundera på för moderatmedlemmar.

    Som jag ser det skulle mycket möjligt SD och M kunnat bilda egen majoritet efter valet.

    I annat fall kommer AKB få sitta vid sidan upp medan Löfven gullar med Lööf och Björklund.
    Tänk bara tanken att låta Svetsaren få styra landet i 4 år till.

  3. Det där är bara käbbel, all makt utgår från socialdemokraterna allt enligt antidemokraten S. Löfven.

  4. Bra talat! Jag vill tillägga att kampen står även mellan dom som betalar skatt här i landet och dom som förskingrar dessa pengar.

  5. När väl valdagen är över och rösterna är räknade övergår landet till att vara en DEMOKRATUR.

  6. Grundlagen är idag mera likt skthuspaper, det ändras och tolkas i smyg av politiker så att det passa dom för tillfället

  7. Så vitt jag vet är Peter Hultqvist, som tidigvarande journalist och redaktör, fortfarande medlem i journalistförbundet.

    Kanske en förklaring till medias ”operation rädda hultqvist”. De ser om de sina.

      • Undrar om han inte i all hemlighet är med i ”sagoboksklubben” favoriten där är, ”snövit och de sju dvärgarna” !

Kommentera