En kort historia


Verklighetens folk upplever verkligheten närmare än maktens folk. Det är en vedertagen sanning.

Här följer en kort beskrivning av en verklighet en av verklighetens kvinnor upplever i dagens Sverige.

Varje sommar träffar vi ett par bekanta och umgås med dem några dagar, ibland i vår kommun, ibland i deras.

Kvinnan i paret är en vän från ungdomstiden, där vi växte upp på samma ort och umgicks i samma vänkrets. Vi brukar ta med dem i bil och åker runt i kommunen för att se våra sevärdheter, vandra på vandringslederna, bada i omkringliggande sjöar och i havet. Varje år berättar kvinnan samma historia och pekar ut platser där hon som ung tältade med sin syster och föräldrar.

Det var nämligen så att familjen där kvinnan är yngsta dotter, ratade uppstyltade charterresor och trånga campingplatser med festande ungdomsgäng och sedvanliga familjebråk. Föräldrarna valde istället att under några år, då systrarna var i åldern 10-16, ta cyklarna och göra en cykelsemester runt om i kommunen.

Man cyklade inga långa sträckor, utan försökte hitta platser kring våra vatten där man kunde slå upp ett tält och njuta av det vackra naturen har att erbjuda. Det här var uppskattat hos de bägge systrarna, som sällan lyssnade på kamraternas berättelser från kända chartermål och högljudda campingplatser i Sverige. Min vän är nu, precis som då, en kvinna som älskar naturen i vårt vackra land.

Oftast var de ensamma, men det hände att några vandrare emellanåt kom förbi och slog upp sina tält i närheten. Systrarnas föräldrar har än idag kontakt med ett par från Holland som de lärde känna just på detta viset.

Kvinnan ifråga brukar ofta peka ut platser i kommunen där hon, hennes syster och föräldrarna stannade till och slog upp sina tält. Man hör både glädje och sorg i hennes röst när hon berättar sina minnen. Det var en uppskattad tid i hennes liv som fyller henne med glädje, men sorgen i hennes röst går inte att ta miste på.

Hon och hennes man har idag egna barn i samma ålder som kvinnan var när hon campade i unga år. Hon berättar varje gång att hennes nuvarande familj gärna skulle packa sina cyklar med tält och uppleva samma sak som hon och hennes syster upplevde för 30-35 år sedan, men man vågar inte.

Att slå upp ett tält vid en sjö eller på en öppen yta, fullt synlig från närliggande väg, medför idag helt andra risker än förr. Sverige är idag kallare, hårdare och mer otryggt än tiden när vi växte upp på den lilla orten. Vi har idag lärt oss helt nya ord som vägpirater, eu-migranter och förortsligister.

En kort historia från en vardag etablissemanget aldrig behöver uppleva, men som är ganska signifikativt för Sverige anno 2017.


3 responses to “En kort historia

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Det är inte uteslutande unga damer som i synnerhet efter mörkrets inbrott tvingas erfara inskränkningar inom de normala fritidsrutinerna.
  Det nya säkerhetstänkandet och medvetenheten om att vad som helst kan drabba vem som helst och var som helst, har fått alla med normalt omdöme och medvetenhet att vidta rutiner som medför olika slags begränsningar.
  Det nya gränslösa samhällets allmänfarliga realitet är något det politiska skräckkabinettet, dessa kriminalimportörer, med alla till buds stående medel söker avleda uppmärksamheten från, där de briljerar i absurditeter, ansvarslöshet och inkompetens.
  Andreas.

  Gilla

 • Katarina Elsässer

  Denna berättelse kan idag upprepas i så gott som alla europäiska länder,särskilt i dessa där välståndet är lite större än i andra.
  Min mor som själv har upplevt verklig fattigdom,som bara ägde kläderna hon hade på kroppen,sa alltid
  Det är enkelt att vara fattiga bland fattiga men nästan omöjligt att vara det bland rika.
  Då förstod jag inte, nu i vuxen Vuxen ålder gör jag det.

  Gilla

 • age

  En bit kvar – men karaktären i vårt fosterland ändras i riktning mot
  ” de riktiga, muslimska länderna ”!

  87% av vår röstberättigade befolkning röstade för detta!
  Känner du nägon ”87:a”?

  => Troligen inte – för de flesta erkänner inte det idag.
  Alla vi pratat med senaste halvåret har tydligt uttryckt att de kommer
  att rösta på SD.

  D.v.s. det finns ända ett hopp om vårt fosterland!
  Gör Sverige svenskt igen!
  Håll Sverige rent!

  Jag är rädd!
  Känner du dig trygg?

  Regeringen hade ju en högt utbildad individ (el lektion på Komvux),
  som var infrastrukturminister………?
  — Ja, vi ser resultatet nu!
  (- ordet ”hemlighet” kom väl aldrig upp på schemat under kursen?)

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: