Vi hade vänner utan Facebook, cyklade utan hjälm och borde vara döda

HISTORIA. Enligt dagens lagstiftare och byråkrater borde de av oss, som var barn på 40-, 50-, 60- och några år in på 1970-talen inte ha överlevt. Vi cyklade utan hjälm, vi metade på bryggorna utan flytväst, vi hade inga barnsäkra medicinflaskor, dörrar eller skåp.

Vi drack vatten direkt från kranen. Vi åt bröd med smör, drack läsk med socker i, men blev inte överviktiga för vi var ute och lekte.

Vi delade gärna en läsk med andra och drack ur samma flaska, utan att någon dog av det.

Vi använde timmar på att bygga lådbilar av gamla skrotade saker, körde i full fart nedför backen, bara för att lite senare komma på att vi hade glömt att sätta på bromsar. Efter några turer i diket lärde vi oss att lösa problemet.

Vi gick ut tidigt om morgonen för att leka ute hela dagen och kom hem först när det blev mörkt. Ingen kunde få tag på oss under hela dagen – ingen hade mobiltelefon.

Morsan och farsan sa att ungarna kommer nog hem när de är hungriga.

Vi hade ingen Playstation, Nintendo eller X-box – inga TV-spel, inte 99 TV-kanaler, inget surroundljud, inga datorer, ingen padda eller smartfån, och ni yngre kanske inte tror det men vi hade inget Internet.

Vi hade vänner utan Facebook! Vi gick ut och fann dem! Vi ramlade ned från träd, skar oss med knivar, sköt med pilbåge, bröt armar och ben, slog ut tänder, men ingen blev stämd efter dessa olyckor. För att det var olyckor och utbildning! Inga andra kunde få skulden – bara vi själva. Den som är med i leken får leken tåla sades det om någon gnällde.

Vi slogs med varandra, blev gula och blå och lärde oss att komma över det. Vi hittade på lekar med pinnar och tennisbollar och åt jord och gräs.

Trots alla varningar, så var det inte många ögon som blev utstuckna. Vi cyklade och gick hem till varandra, bankade på dörren, gick rakt in och blandade oss i samtalet.

Vissa elever var inte så kvicka som andra i skolan, de fick helt enkelt gå om ett år. Några gick det åt skogen för, men inte fler än idag trots alla regler, psykologer och kvartssamtal.

Vi fick aldrig skjuts utan fick gå eller cykla. Vi spelade brännboll och fotboll på gator och torg, vi åkte bil utan bälte och hemska tanke vi hade föräldrar som rökte i bilen, och det värsta av allt, Pettersson körde motorcykel utan hjälm och skyddskläder och på den tiden fanns inga fartbegränsningar.

Den generationen har fostrat några av de mest riskvilliga, de bästa problemlösare och investerare någonsin. De sista 50 åren har varit en explosion av nya idéer. Vi hade frihet, fiasko, succéer, förälskelser och ansvar, och vi lärde oss att förhålla oss till alltihop.

Då när barndomens ängar var gröna byggdes hus och vägar överallt, det fanns poliser och skolor i varje by, läkare gjorde hembesök om man önskade, ordet vårdköer var inte uppfunnet och skatterna var lägre eller samma som omvärldens.

Sedan dess har skatterna höjts gång på gång och ni vet vad som hänt, nu räcker pengarna inte ens till underhåll av vägar och byggnader, det finns inga poliser på gatorna, inga skolor i byarna, vårdköer som räcker längre än en tubkikare ser och överallt byråkrater och regler.

Har det gått bra för dig så du har fått råd med en sommarstuga och vill skaffa ett nytt dass så måste du göra en konsekvensanalys, en miljöutredning och skaffa tillstånd för din och familjens skit.

Är du däremot politiker går det bra att ta emot hundratusentals människor från fjärran land som också skiter, använder el och behöver bostäder och jobb. Detta utan tillstånd, miljöutredning och konsekvensanalys.

Tänk om alla dessa som arbetar i migrationsindustrin och dess biverkningar kunde ägna sig åt något annat, tänk om alla dessa skattekronor som plöjs ner på asylboenden, SFI-utbildning, socialbidrag osv skulle kunna användas till något vettigt?

Tänk om alla dessa, ja ni är inte dumma, mina vänner, många av er av er är födda en tid när det var livsfarligt att leva och ändå gör ni det. Grattis!

Källa: Ovanstående i en annan variant hade jag på bloggen 2010, långt innan dess skrev jag en insändare i lokaltidningen om samma sak för som ni vet är inget nytt under solen.

Nu ska jag ta ett eftermiddagsdopp i den sörmländska sjön som jag ser från mitt fönster, hörs vi inte igen så har några livsfarliga alger tagit livet av mig…

62 thoughts on “Vi hade vänner utan Facebook, cyklade utan hjälm och borde vara döda

  1. När jag var liten bodde jag i ett bostadsområde som idag är en ”No Go-zon. Idag vågar jag inte ens åka till den stadsdelen. Vi lekte ute och hade det roligt och framförallt tryggt. Då fanns inte de ”nya” svenskarna. Då satt psyksjuka inne på vårdinrättningar och fick inte vara ute i samhället.
    Idag vågar jag inte släppa ut mina barn utan att veta exakt var de är och var de ska ta sig någonstans. Och det på grund av alla benägna våldtäktsmän som gärna våldtar i grupp och ser ner på blonda svenskar. Och som grädde på moset så är hela samhället nerlusat av psyksjuka människor som borde sitta inlåsta på institution istället för att lösa sina problem med egenvård.

  2. Förr anlitade man inte polis för minsta lilla som man gör idag. Nu tillkallar man ofta polis vid mista tjafsande något som förvånat mig.
    När jag växte upp klarade man av bråk sinsemellan själva och det funkade
    utmärkt. .

    Och under hela min skoltid hände det inte en enda gång att man ringde efter polis. Det var lärarnas jobb att ta hand om eleverna och de hade en auktoritet som verkat gått förlorad idag.

  3. Som Pettersson säger, var det mesta man gjorde som barn förr i tiden förenat med livsfara. Men man var inte nertyngd av en massa skyddsutrustning så det var väl därför man klarade sig. Minns hur vi dök, simmade och fiskade från en pir, som gick några kilometer ut i havet. Inga flytvästar men ingen drunknade. Vi kunde simma. Ingen simskola, de äldre lärde de yngre.Vi upplevde äventyr i skogarna, klättrade upp i träden och kollade fågelbon. Ingen ramlade ner, vi cyklade och åkte skridskor utan hjälmar. Vi spelade fotboll och brännboll på vilken gräs- eller gräsplätt som helst. Inga fotbollsskor, barfota eller på sin höjd gymnastikskor. Alla var med, både killar och tjejer. Vi var ju kompisar. Skulle vi någonstans fick man cykla eller gå dit. Ingen skjutsade oss med bil eller bjöd på busskort. På sommarens lördagskvällar cyklade vi över en mil till utedansbanan. Dansade hela kvällen och trampade hem igen. Ofta en omväg, när man skjutsade hem en tjej på cykelstången. Inbland mellanlandade vi i ett jordgubbsland på vägen hem och plockade lite gubbar. Jag tror inte någon brydde sig, det blev inte så många. Men något tafsande var det aldrig tal om på dansbanorna. Vi respekterade brudarna på den tiden. Har frågat gamla tjejkompisar från den tiden, om de varit rädda för att bli våldtagna. Svaret var: ”Nej aldrig. Tanken på det fanns bara inte på den tiden. Men nu” Ungarna kunde vara ute och leka på kvällarna även när det var mörkt. Ingen var rädd att något skulle hända. Vi byggde lådbilar av gamla sockerlådor, som man tiggde i kvartersbutiken. Hjulen fixade vi från gamla barnvagnar. På somrarna cyklade vi, killar o tjejer, ut på landet och gallrade betor. Härjade på höskullen och hade kul. Man fick betalt per meter färdiggallrat och lönen betaldes varje dag. Fuskade man blev det avdrag. Inte många ören tjänade vi men bättre än inget. Även att hjälpa till med höskörden förekom, liksom potatisplockning. Efter jui gick vi runt i husen och samlade in utslängda julgranar till påskbrasan,,som vi skulle ha. Även allt annat brännbart, som folk ville bli av med tog vi omhand och släpade till brasan, som blev imponerande stor. På hösten cyklade gänget till skogs för att plocka blåbär och lingon. Vi var alltid i farten och de överviktiga lyste med sin totala frånvaro. Gym? Vi hade inte en aning om vad det var för något och vi behövde det inte. Vi var i topptrim Det fanns ingen TV eller några mobiltelefoner. I radio bara bedrövligt tråkiga program. Undrar vem som egentligen lyssnade på smörjan, Under krigsåren var nästan allt ransonerat. Till och med ägg. Köpte man en varm korv måste man lämna en köttkupong. Det fanns kupongfri korv men vad var den gjord av? Eftersom vi i inte hade mobiler, bestämde vi hur nästa dag skulle se ut, när vi skildes åt på kvällen och det fungerade utmärkt.
    I dag kan man undra hur det kunde fungera men det gjorde det.
    Folk hade inte så mycket prylar förr men jag tror att man var mera nöjd på den tiden. Även enkla grejer kunde roa. Folk var inte så bortskämda.

    • Tack Jhonsson !
      Så gick det fina livet till, som du skriver ingen var överviktig och vi hade utan floursköljning i regel friska tänder, vi åt sällan mellanmål
      den mat vi åt var gjord i hemmet från bra råvaror.
      Prylar var inte intressant för mig var de bara stressande, batterierna slut eller något strul med kontakterna, livet var mer intressant än prylarna.
      Naturen var där alltid och så vidunderligt skön !
      Havet och segelbåten annat behövdes inte.

  4. Enda gången Mona Sahlin hade rätt var, när hon sade:”Glöm det,gamla Sverige, det kommer aldrig igen”. Nej, naturligtvis inte. Vi har ju en politikerkår bestående av en hop ynkryggar, som gör allt bad de kan för att förstöra vårt land.

  5. En av Sveriges första negrer som var med som publik i Hylands hörna i mitten på 60:talet.
    Det var så sensationellt att han fick en kamera på sig och Hyland ställde någon fråga.

  6. Tack för att du påminner oss, vad som gått förlorat för alltid.
    Tillit till livet och oss själva

  7. Herregud Pettersson, glöm inte flytvästen om du skall ut i sjön och simma, för annars drunknar du enligt våra myndigheter men jag antar att våra myndigheter har mer än ett sett att ta död på oss svenskar
    …det är väl deras plan

  8. ja kanske för att de personer ssom faktiskt dog av ovanstående inte kan berätta om det? kanske var svårt att räkna ut för dig.

    • Det är likadant idag. De som dör kan inte berätta om sin död. Det får man i bästa fall läsa om eller höra på radio eller tv. Är det så svårt att räkna ut?

      • säkerhetstänk gör att mer folk överlever, hur snedtänkta är ni i denna tråd egentligen? ta och cykla mer utan hjälm och skit i bilbältet – vi behöver färre av er i landet ändå. skäms över att vara svensk när man ser nivån på resonemang här inne.

      • Elin, vet du om Sverige är på rätt väg? Du finns till tack vare såna som finns här. De som överlevde tog Sverige vidare till stora framgångar? De som skulle överlevt utan att tänka, tack vare ett allmänt säkerhetstänk, som inte fanns då… hur hade det fungerat? Ingen vet egentligen. Hade Svenska framgångar uteblivit inom industri och export? Det är mer komplicerade frågeställningar än vad det här samhället nånsin kunna ställa. Jag använder säkerhetsbälte även om det inte vore lag, det skulle vara mitt val. Ditt oförskämda uttalande att det behövs färre av oss är utpräglat rasistiskt. Kan du förstå att du är rasist? Kanske jag önskat att det fanns färre av dej.

    • Det var så sällsynt att det blev rubriker i flera år. Dels rapporterades öppet om det. Dels var journalisters yrkesutövning baserad på utbildning med högre kvalitativa krav avseende saklighet och frånvaro av privata agendor. Vilket märktes på frågeställningar och hur efterforskningar sköttes. Deras avsikt vara att bidra till att dödsfall fick sin förklaring och ev gärningsman bakom greps. Därav följde också att signalement redovisades med syfte att bidra till att förövare kan gripas i stället för att skyddas. Genom att gripa förövarna förhindrade ytterligare dödsfall, vilket är väldigt effektivt om syftet är att så många som möjligt skall leva.

    • Elin sitt med flytväst o hjälm på resten av livet så löser det sig!
      Livet är inte så enkelt!
      Framför allt skall byråkraterna inte lägga sig i folks liv!

      • Åk alltid bil utan bilbälte så lovar jag att alltid ha det på, skönt att höra att darwins lag kommer till användning!

    • Den muslimske massmördaren är här.

      Den 11-åriga flickan som slaktades – är inte längre här.

      Håll gärna truten om du inte har något vettigt att säga.

  9. Nu, introducerat av interNationalsocialisterna: HIV, TBC, gruppvåldtäktsvetenskapsmän, Tjärna Ängar, miljonförlustprogram, slöjor överallt i alla offentliga rum, våldtäktstaxi, anarki grundskola och utomeuropeer i anarkifängelser. Riksdagen ser ut som ett flyktingläger.

  10. Va´då fattigt?
    Vi hade så ont om bark så vi fick blanda bröd i barket….

  11. Gick med mjölkkannan över vångarna till bonden och hans gård, köpte mjölk, ägg, potatis, bigarråer och ibland en nynackad höna , det var tidiga minnen av sommarlov.
    Ljuvliga bad och sola i sanddynerna, när regnet forsade ner en värmande brasa i öppna spisen, spännande böcker och mors härliga middagar, varmvatten från tanken i agaspisen och bad i en zinkbalja klädd med ett lakan. Då var det sommarlov !
    Att leka med sommarvännerna var helt underbart spännande, leka i höet och med pojkarna ”ryska posten”, att aldrig känna rädsla alla var vänner och vi var trygga.

  12. Kan intyga Pettersson ! Min födelse var på 60- talet . Jag har alltid fått höra skit jämt och ständigt när jag säger att det var bättre förr . Ska tillägga att jag även sagt varje gång att det inte gäller till 100%. Men varje år , månad , vecka , dygn , timme , minut , sekund så blir jag övertygad hur rätt jag haft hela tiden !!!! Sverige blir tyvärr aldrig detsamma som det en gång var !!!!

  13. Fast snart är ”vår” generation. borta och med den Sverige. Ganska snart efter vår bortgång kommer alla spår soppas bort av de värderingar som byggde landet och ersättas av nya historiska ”fakta” om hur eländigt fattigt det var på ”vår tid”.

    Men, det kommer en dag då allt ska redovisas…

  14. Jag blev gråtfärdig när jag läste detta och mindes min barndom direkt. Min 10-årige systerson frågade mig hur vi gjorde när varken Facebook eller mobiler var ännu var uppfunnet. Jag svarade att då cyklade vi till varann och träffades. Då sa han: oj vilken tråkig barndom du hade. Och då sa jag direkt: nej Peter, tvärtom jag hade en mycket, mycket lycklig barndom!

  15. Och då har vi ändå inte räknat all den skit som väller
    ur käften på PK Politikerna?

  16. Mitt i pick!
    Tyvärr mycket farligare nu att vara barn med alla förbud och pekpinnar kan det vara Kommunisterna som bär skulden till vansinnet??

  17. Vi fick göra våra egna skidbackar i Krokodilbacken, Södertälje, vi släpade på grankvistar som vi täckte med snö och stampade på för att sen göra om det hela igen så vi fick ”hopp” i skidbacken. Sen framåt våren när isen började smälta i bäcken och vattnet forsade tog vi en bit bark och lekte att de var båtar och hade kapptävling. På ängen var det alltid vilda blommor som vi plockade och hade picknick, limpmacka med prickig korv på pakethållaren. Sen blev ängen motorväg, Krokodilbacken blev del av ”miljonprogrammet” och sen var det slut på fröjden,konstiga svartmuskiga människor flyttade in och vi infödda flyttade ut. Tragiskt, ett sådan charmig liten småstad som Södertälje var där alla kände alla, finns inte längre.

  18. Intressant dansk dokumentär från 1983 om hur farligt det då var att leva i Sverige… (”Ur Nöjesmaskinen. Fantastisk parodi på vad den kända danska journalisten Mogens Berendt tyckte om det svenska folket i hans bok ”Tilfældet Sverige”).

  19. I de svarta stunder som uppstår i vardagen får man se tillbaka på den tid som har flytt tillsynes för alltid. Jag är född i början på 1950 talet och denna text var en riktig nostalgitripp.

  20. Bra skrivet Petterson!

    Jag är född 77 o minns dom första araberna. Minns hur faschinerade hela klassen va av en enda arab för han hade en klocka med miniräknare!
    Jag var tonåring när Ultima Thule var Sveriges mest sålda CD-skivor…vilka snart blev förbjudna på coop där jag en regnig höstdag köpte ”Svea Hjältar” o drog på för fullt på mina föräldrars stereo.

    Lyssna U T:s ”stängda dörrar” om du gillade Petterssons inlägg.

    Tänk vad snabbt undergången för ett land kan komma…

  21. Negrer var lika sällsynta som kängurur, Islam var nåt konstigt från fjärran de flesta tjuvar hade i alla fall lite heder tiggare fanns ej, bilbränder förekom inte, invandrare var i regel tacksamma och fick arbete omedelbart. Ja hur kunde vi leva med detta elände ??

    • – och vi var tacksamma för dåtidens ”invandrare” från Finland, Grekland, Ungern, Estland, Lettland och Litauen.
      Vi har fortfarande mycket att tacka dem för och de flesta är numera svenskar.

  22. TACK!! GOA PETTERSSON!! Vilken nostalgitripp du gav mej.Det var tider det!!! Det VAR BÄTTRE FÖRR!!!!!!!

    • Vi åt ju även MAT, inte någon industriell smörja som nu och det var ju livsfarligt.
      Om vi som levde på den tiden hade levt efter dagens normer så hade halva Sveriges befolkning inte funnits i dag för vi hade dött unga.
      Vi gjorde något mer som dagens barn aldrig har hört talas om
      VI LEKTE!!!!!!!!!

      • Och i 6e klass började man spana på killar, och sen började man dejta och det funkade utan appar och liknande som nu måste till.

  23. Jag började gråta nu.
    Den som körde bilen på isen i Brita Borg-filmen var jag. Jag tränade inför mitt körkort………

  24. Sedan gick allt snett och den socialistiska staten krävde att få ta över allt ansvar för människorna. Hände det något som drabbades politikerna av en panikattack och nya ”galna” lagar skulle lappa ihop ”täcket” igen. En mopedist kör av vägen och spräcker skallen, genast så finns en lag om att alla som färdas på ett tvåhjuligt fordon måste ha hjälm. Människor dör i trafikolyckor, genast är politikerna där och stiftar en massa olyckor. Folk tar sitt liv, staten försöker få fram metoder för att förhindra detta och nu senaste attacken var när man upptäckte att många< människor drunknat. Nu sitter politiker och tjänstemän med sina pannor i djupa veck och försöker komma på någon bra lag som förhindrar drunkningsolyckor. Ingen ska dö i Sverige, det är bara så
    +

  25. Ja, tänk bara på alla de gånger man satt hemma vid den fasta telefonen och väntade på att ”han” skulle ringa! Mobiltelefon fanns ännu inte, TV:n kom väl först på 50-talet och dator samt internet…glöm det! Men jisses, vilken underbar tonårstid jag hade!

    • Lyckliga du som hade förmögna föräldrar som hade råd med telefon ! Själv cyklade jag till pressbyråkiosken,för att ringa till min kära…Fick tala tyst,eftersom expediten i kiosken gick under öknamnet ”Ebba-flabb”…

  26. Framför allt hade vi inte idioter i regeringen. Sossarna då var för Sveriges och svenskarnas väl.Vet inte varför dom har blivit knäppa?Framför allt varför skall man skämmas för att man är Svensk! Tack för ordet Adolf

  27. Mycket bra sammanfattning av de åren som jag kallar ”gamla goda tiden” !
    Undrar om dagens yngre skulle finna detta så mysigt som vi två uvar ?
    Läste just ett skrattretande reportage från en 82-årig Berliner,som gift sig med en 26-årig philippinska och nu inte får taga sin ”hustru” till Tyskland.
    Hon erhåller inget visum,eftersom myndigheterna anar ugglor i mossen.Vore annars lite av högsta vinsten för denna affärskvinna.Snart dör gubben,och hon ärver samt erhåller därefter hans pension,till hennes livs ende….
    http://www.bz-berlin.de/data/uploads/2017/07/gericht-berlin-6175_1500565776-480×270.jpg

    • Och vem ha ond över detta?, Gubben bli omhändertagen av henne och slipper dö som en hund på hemmet i pissiga blöjor.
      Hon få ett dräglig liv och försörjer sig själv. Vad är så hemskt med detta? I motsatts till dessa Sandnegrer vi importera bruka Folk från Syd östra och Östra Asien rätt för sig, många utav dem ha bra utbildning och är inte arbetsskygg som våra importerade Sandnegrer.
      Jag ha som Sjöman arbetad med Folk från Filippinerna de seglade uppemot 12 månader i sträck sparade pengar till sina familjer åkte hem för ca. 3 månader och sen på båten igen för uppemot ett år.
      Inget våra ”Nya Svenskar” kan skryta med.

      • Tanten:
        Ja det gäller att behålla klarsikten,även i hög ålder ! Nu tror jag inte herren behöver oroa sig för sina sista stunder.Är man som denne boende i Moabit är han van vid ”skiten”…
        Är dock en aning misstänksam,om bruden skulle gilla sitt nya boende,och dess omgivning med arabiska grannar !

Kommentera