Regeringen storsatsar på välfärden – efter sju månader har 509 nyanlända anställts

INVANDRING. Trots regeringens storsatsning har mer än hälften, 154 av Sveriges 290 kommuner, inga extratjänster till nyanlända. Det visar SVT:s granskning. Nu hoppas arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson få upp tempot.

Regeringen storsatsade 2015 på extratjänster inom välfärden för att få långtidsarbetslösa i arbete. Och i höstas utvidgades reformen så att även nyanlända det vill säga de som haft uppehållstillstånd mindre än två år och är i etableringsfasen, ska kunna få dessa jobb som helt och hållet betalas av staten.

Nu när möjligheten funnits i sju månader, har bara 509 nyanlända i hela landet extratjänster. Arbetsförmedlingens statistik för juni månad visar att Stockholm har 24, Göteborg 1 och Malmö 10 platser för nyanlända.

– Naturligtvis kan man inte vara nöjd med 10 extratjänster, säger Malmös kommunalråd Sedat Arif (S).

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) säger att hon inte är förvånad över att så få nyanlända fått extratjänster, men att hon är frustrerad över att utbyggnaden av extratjänster i stort gått trögt.

-Pettersson är inte förvånad. Arbetsmarknaden skriker efter personal men de vill inte ens anställa arbetskraft som är helt gratis för arbetsgivaren. Man kan undra hur hög den kompetensen är? Kan de klockan? Förstår de något, bryr de sig…vi borde vara ärliga nog att tala om vad asylinvandringen innebär. Extrakostnader för välfärden som drabbar de svagaste i samhället…

BAKGRUND: Den 2 november 2015 införde regeringen de så kallade extratjänsterna. Tanken var att de skulle ersätta Fas 3-platserna och målet var 20.000 extratjänster till år 2020.

Den 1 december 2016 blev det möjligt att också erbjuda extratjänster till nyanlända. Sammanlagt finns över 100.000 nyanlända och långtidsarbetslösa i landet.

Den 19 juni 2017 beslutade regeringen att satsa 500 miljoner på ett bonussystem som ska förmå kommuner och landsting att inrätta fler extratjänster. I dag finns sammanlagt 4.289 extratjänster. Regeringens nya mål är att det ska finna 6.500 vid årsskiftet.

Den 1 juli 2017 öppnades det upp för extratjänster inom kultursektorn och ideella föreningar, bland annat inom idrottsrörelsen.

509 tjänster, betalda till 100 procent av Sveriges skattebetalare av många fler än 100.000 långtidsarbetslösa i kompetensregnet. Lysande Ylva, lysande…

…och papperet ska ni slänga i toaletten…

9 thoughts on “Regeringen storsatsar på välfärden – efter sju månader har 509 nyanlända anställts

  1. Va då anställts? De är vad jag förstår endast betald förvaring av långtidsarbetslösa svenskar och ett antal ”kan inte svenska har ingen utbildning men är svensk medborgare” som nu sysselsätts.
    Vilken fantastisk vinstmaskin.

  2. Här har vi ytterligare en utmaning………..

    Så med ”mer kärlek och mindre hat”, så är det snart löst.

    Sunt förnuft och fakta , lägger vi åt sidan , när vi ska lösa problemen inom svensk välfärd och på svensk arbetsmarknad.

  3. Och frågan är – som ingen i PK_media ställer och som ändå ingen ansvarig hade svarat på – H U R M Y C K E T får ett enda jobb för en ”nyanländ” kosta? En miljon? Tio miljoner?

    Och var går kalkylen? När har en ”nyanländ” arbetat ihop och betalt skatt enbart för att betala arbetsmarknadskostnaden?

Kommentera