Internationella nätverk bakom vartannat inbrott

INVANDRARBROTT. Internationella brottsnätverk ligger bakom upp till hälften av de anmälda bostadsinbrotten i Sverige, enligt en ny rapport från polisens underrättelseenhet som SVT Nyheter tagit del av.

– För de internationella brottsnätverken är själva poängen att flytta sig över gränser. Dels för att de är okända på den andra sidan och dels för att de vet att stöldgodset blir svårare att spåra. Ju fler länder man agerar i desto större blir vinsten, säger Stefan Pettersson, inriktningsansvarig för internationella brottsnätverk vid polisens underrättelseenhet.

-Pettersson undrar om hälften av inbrotten sker av internationella ligor, vilka är det som gör den andra hälften?

Varje år anmäls i genomsnitt 22 000 bostadsinbrott i Sverige men enbart ca 4 procent av dem klarades upp och få gärningsmän identifierades. Därför råder fortfarande stor osäkerhet kring den faktiska omfattningen av mobila stöldligor i landet. Men polisens underrättelsearbete är inte bunden av BRÅ:s statistik över dömda gärningsmän. En stor del av underlaget till deras uppskattningar bygger istället på att försöka identifiera serier av brott som hänger samman. För detta används exempelvis metoder som säkring av spår, dialog med andra länder via internationella enheter samt jämförelseanalyser mellan positioneringar från hemlig övervakning av elektronisk kommunikation. De följer även vissa typiska brott som brottsnätverken anses utföra över tid, exempelvis stölder av lyxbilar, lyxbåtar och båtmotorer, samt utredningar och förundersökningar som berör utländska gärningsmän.

Källa: Polisens nationella operativa underrättelseenhet

8 thoughts on “Internationella nätverk bakom vartannat inbrott

  1. Inte konstigt. Med folk som Ygeman och Dan Eliasson i toppen på polisväsendet har snart allt, som vi svenskar äger, försvunnet ut över landets gränser.

  2. Detta var EN av alla de många, många orsaker som gjorde att jag röstade ”NEJ” i EU-valet 13/11-94

  3. — och vi låter dessa avskum komma in i vårt land utan att identifiera sig.
    De rycker på axlarna och ljuger om bakgrund, ursprung, ålder och sjukdomar.

    Vår islamstyrda regering tycker att vi behöver utöka
    mängden invällare.

  4. — och vi låter dessa avskum komma in i vårt land utan att identifiera sig.
    De rycker på axlarna och ljuger om bakgrund, ursprung, ålder och sjukdomar.

    Vår islamstyrda regering tycker att vi behöver utöka
    mängden invällare.

  5. I många områden, som det där ett av mina barn bor, en bit utanför stan, törs nog inte östeuropeiska bilar köra in… häromdagen gick sms-larmet och den polskregistrerade bilen omringades snabbt på vägen som stängdes med en traktor. Snälla frågor ”vad vill ni” från MÄN där flera hade bössan på axlen, på väg till kaninjakt…. Polackerna försvann snabbt. Hoppas ryktet går. Kanske var de hyggliga jordgubbsplockare som sökte jobb. De fick inget svar.

    Ringa polisen? Skämtar du? Här finns ingen polis. De är upptagna med annat, som att leta efter blatte-skyttar på Rosengård.

  6. Propaganda, det finns också internationella ligor, men huvudgruppen är våra nysvenskar och zigenarna.
    De som står och gräver i dina tillhörigheter vid sidan om dig när du vaknar är mycket svåra att se i mörkret, de smälter liksom in.

  7. I Sverige stjäls det mer och mer för varje dag. Hoppas de som röstade för vårt inträde i EU drabbas hårdast ….

Kommentera