För ett förbud

Sverigedemokraterna i Sörmland har lagt en motion om att förbjuda religiösa, politiska och filosofiska symboler under arbetstid.

Helt rätt anser jag och Socialdemokraterna i Landstinget Sörmland håller med.

Om jag besöker en butik, vill jag inte passas upp av personal som visar upp politiska eller religiösa symboler. Om jag går på restaurang vill jag inte serveras av personal som visar upp politiska eller religiösa symboler. Om jag besöker en vårdcentral vill jag inte behandlas av personal som visar politiska eller religiösa symboler.

Lika väl som vi har religionsfrihet i Sverige, likaväl har vi i Sverige rätten att slippa religion. Religion ska utövas på platser som är avsedda för detta. Likaväl ska politik utövas på platser som är avsedda för detta och i sammanhang där det är befogat.

Likt förbannat kan jag inte gå ut på stan utan att ständigt bli påprackad religiösa symboler och ni vet vad jag menar. Såväl religiösa som politiska symboler skapar spänning, irriterar och förargar. Detta behöver vi inte, utan är det religion och politik vi vill ha, kan och ska vi ha rätten att själva välja forum där vi kan ta del av detta.

SD i Sörmland är helt rätt ute. Frågan är om övriga partier ställer sig bakom detta förslag eller om man som vanligt röstar emot förslag som kommer från det hållet? Frågan är om arbetsgivare vågar säga ifrån när anställda propsar på att visa vilket parti man röstar på och vilken religion man tillber? Frågan är om media hänger ut chefer som leder företag där givna klädkoder gäller, eller om cheferna anser att religion och politik hör hemma på platser som är avsedda för detta och inte på betald arbetstid?

SVT

14 thoughts on “För ett förbud

  1. Nuförtiden får man bära vissa smycken i sjukvården. Till ex. diskreta örhängen. Inga ringar, halsband eller armband.
    Jag tycker om att de söta unga tjejerna på akuten har örhängen på sig, det är så svenskt och jag tycker det är snyggt. Och det avleder lite från sjukdomen.

  2. Kurtan
    Om man resonerar som du får man ändra förslaget att förbjuda religiösa symboler under arbetstid till att förbjuda vissa religioners religiösa symboler.
    Eller varför inte helt enkelt förbjuda slöjor istället för att gå dess oärliga omvägar.
    .

  3. Kristna symboler har aldrig varit något problem i landet,inte heller Tors hammare ,nu när alla inlindade islamska kvinnor syns i arbetslivet, vilket vi inte tycker passar, då skall plötsligt även korset och hammaren bort?
    Skärp er! hucklet skall bort inget annat.

  4. Inom sjukvården får inga smycken bäras, ringar och liknande, så varför tillåta den muslimska slöjan. Den tar bort vidvinkelseendet och sätter ner hörseln. Vanvett med inlindade religiösa figurer bland folk!

  5. Hur många av er tycker att korset är en religiös symbol? När ni ser ett kors hängandes runt någons hals, tänker ni direkt att vilken riktigt kristen religiös människa?
    För mig säger korset ingenting. Det är som vilket smycke som helst. Frågan om korset som religiös symbol har kommit till tapeten sen när människor, tillhörande muslimer, har flyttat till landet. Uppenbarligen stör korset deras tillvaro.
    Men som sagt var, kulturer är olika. Jag kryper inte in i folkets urringningar för att se om de bär ett kors, för de bärs diskret. Men muslimska religiösa attribut kommer jag inte undan någonstans även om jag bor i Sverige. De ser jag överallt i gatubilden.

    • Ett kors om halsen syns inte under tröjan, så där har du rätt i sak. Däremot är korset en religiös symbol och ska inte bäras på arbetsplatsen. Håller med om att det är stor skillnad att möta en kristen med kors om halsen och en muslimsk kvinna i slöja eller ännu värre.

  6. Att vissa personer som har immigrerat till en demokratisk kontext där yttrandefrihet råder men inte inser att det finns begränsningar enligt svenska outtalade normer bör nog vara varsamma. I vårt land har den svenska majoriteten fortfarande tolkningsföreträde och det ger vi inget avkall på oavsett vad svenska politiker anser.
    Enade vi står söndrade vi falla men svenska politiker påskyndar sönderfallet om vi inte sätter stopp för deras s k visioner.
    https://ulsansblogg.wordpress.com/2016/09/24/det-svenska-samhallets-splittring/

  7. Detta är, antar jag, är en självklarhet för alla svenskar (Och då menar jag svenskar!)? Konstigt att detta aldrig tidigare varit något något problem i vårt land. Undrar vad det kan bero på.

  8. Bra, men eftersom Sverige är ett kristet land med kristna värderingar samt för att kunna stå emot en viss annan ”religion” så måste kristna symboler som t.ex ett kors i halskedjan vara tillåtet…

    • Jag har inte burit mina vackra halsband med kors som jag fick vid min konfirmation förrän nu. När min dotter såg att jag börjat bära det jag fick av min mormor, ville hon bära det jag fick av mina föräldrar.

Kommentera