Sopåkare och löner

ARBETSMARKNAD. Sopåkarna i Stockholm är osams med arbetsgivare Reno Norden om löner och arbetsvillkor så till den milda grad att 46 av c:a 60 sophämtare har sagt upp sig. Även sophämtarna på företaget Liselotte Lööf har lagt ner arbetet. 

Enligt Sveriges Radio tjänar sopåkarna c:a 35.000 kronor i månaden för 29,5 timmars arbetsvecka.

-Pettersson har full förståelse för att arbetet kan vara tungt, smutsigt och farligt ibland och jag missunnar ingen att tjäna pengar men jag undrar om det inte ligger något i Richard Herreys fråga?

 

49 thoughts on “Sopåkare och löner

  1. Sopåkare tillåts och uppmuntras att utföra sitt fysiskt slitsamma jobb.
    Lärare och polis är fråntagna sin auktoritet och tillåts inte använda alla sina verktyg i sin utövning.

  2. Största problemet är inte våra inhemska sopor utan det är sopor som kommer
    utifrån.

  3. Har aldrig funderat över att sophämtarnas löner kunde skapa ett sådant virvel … Dagens stora diskussionsämne i Absurdustan ?
    Förstår då varför en fälld fur med ett örnbo i februari,nu upprör hela Tyskland !
    Tja,om vi inte har större bekymmer,när det t.ex. nu flyges in niggrar och araber i tusental direkt till Dalarna,lyckosökare vi skatteslavar skall föda till deras liv ut….

    • The sandniggers are just coming to claim the free lunch from the swedish taxpayer they were promised

  4. Blev jätte förvånad !!! 29.5 h arbetsvecka jag är chockad. Snittlön 35000:- vet inte vad jag ska säg.

  5. Visst, det är ett slitsamt yrke. Kräver 40 000 kr./mån. Sade nej till 35 000. Det är ju för f… avsevärt mer än en polis som riskerar sitt liv vid varje pass.
    Rena löjan.

    • Kräver ingen utbildning, ev körkort. Ingen speciell kompetens heller, kan klaras av vemsomhelst. Inga språkkunskaper heller, så sätt dit ”de nykomna”. Perfekt! Det blir ju en massa sopåkarjobb lediga nu. Sänk lönen rejält! Det ska väl vara nån djävla jämlikhet i lönesättning! Varför har dom för övrigt deltidsarbete, men heltidslön? Obegripligt!

  6. Här har ju Ylva (jag älskar att vara med när Sverige förändras) Johansson sin stora chans. Gör om det till ”enkla jobb” omgående. Handkärror på hjul och 5000 ”nya svenskar” med 99% av lönen betald från skattemedel.
    Låt det bli helt manuellt igen så kan vi sänka arbetslösheten bland ”nyanlända” med…. eh med… någon procent kanske.

  7. Renhållningsarbetarna har ingen speciellt hög lön…det är de nämnda i kommentarerna Ni har skrivit vilka har något som kallas lön men är inget annat än en oförskämdhet.
    Mitt ex jobbar som undersköterska med delegeringsansvar i en kommun i Hälsingland och det en stillastående löneutveckling, rent av tillbakagående med tanke på inflation.
    Den grundlönen skall ju absolut ligga runt 30 000 kr.
    Detsamma gäller de mycket aktuella polislönerna. Allt grundar sig i att fackförbunden har kontrollerats. Alla.
    Vi ska tänka om gällande grundlönerna: Dessa har stått stilla/gått bakåt genom årtionden, särskilt inom landsting och kommuner samt i synnerhet utanför storstadsområdena.
    En helt vanlig vattenkraftmaskinisttjomme på Vattenfall har flera tusen kronor mer i grundlön än en sjuksköterska och på statliga Vfall gör de inte många kilometer i timmen, tro mig…på många ställen liknar det samhallverksamhet.

  8. Känner en kille som slutade som busschaufför och blev sopåkare.
    På frågan varför han bytt jobb, svarade han att nu slapp han snacka med skiten han körde.

  9. Men snälla ni det är accordsarbete , följ efter en sopbil en gång och se hur de arbetar.

  10. Förr i tiden var sophanteringen ett tungt och slitsamt jobb. Sopåkarna åkte ut till fastigheter, gick in på tomten där sopkärlet stod och bar papperssäcken på ryggen för att slutligen hiva säcken in i sopbilen. Mina föräldrar hade sitt sopskåp bakom huset vid ena gaveln. Sopåkaren fick alltså bära säcken på ryggen drygt 30 m från tomtgräns utan att mina föräldrar betalade en krona extra för det.

    Idag ska sopkärlen, som är på hjul, stå exakt vid tomtgräns med handtaget ut mot gatan. Gör man inte det skiter sopåkarna fullständigt att ens bry sig om kärlet.

    Det är enorm skillnad mot som förr svinga upp sopsäcken på ryggen och gå en sträcka för att slutligen svinga upp säcken in i sopbilen mot dagens kärl som går på hjul. De rullas enkelt till sopbilen där de hydrauliska gripklorna gör jobbet med att tömma soporna in i sopbilen.

    Enligt min åsikt för ett 6-timmarsjobb borde inte månadslönen vara högre än 27000kr/mån för ett jobb där enda utbildningen som behövs är ett C-kort. Samma är min åsikt gällande lärarlöner. De är precis lagom som de är idag med tanke på att de inte jobbar ca 1/5 av tiden då det är lov stup i kvarten.

    • Fast en lärare arbetar ju faktiskt 45 tim i veckan för att kunna vara ledig under sommarlovet… och har man sett vad som sker i skolorna idag, (väktare för att skydda lärare/elever från våldsamma elever och mordhot/hot om våldtäkt osv. blir vanligare och vanligare) så är de minst lika mycket värda sina löner som sopåkarna.

      • Lärarnas prestation är dock skit medtanke på resultatet. Polisen direkt urusel.
        Sopåkarna får dock bort skiten.

  11. Sluta att gnälla på sopåkarna,nu blir det lediga jobb i branschen så nu kan ni söka som är avundsjuka på deras lön. Typiskt svenskt att kritisera istället för att gratulera. Heja alla sopåkare o tack för ert viktiga jobb i samhället.(försök utvidga era arbetsuppgifter till att köra bort alla sopor till politiker o humanister som tycker dom har rätt till bättre lön)

  12. Sverige 2.0
    Nästa steg är att maffian tar över sopbranchen och då mina herrar och damer! Kommer lönen vara Max 5000kr/mån

  13. Man förstår mer och mer varför flykten från poliskåren är så stor.
    De är ju också vana vid att ta hand om skiten men har mycket mindre betalt än sopåkarna.

  14. De kanske skjutsar våra ”högt” stående politiker. Det kanske är såna sopåkare det handlar om. 🙂

  15. ”Är det bara jag som undrar hur sopåkare kan ha högre lön än poliser och lärare t ex”

    Dessa jobbar också, numera, med sopor.

    • Sopgubbarna har dessutom fördelen, jämfört med poliserna, att sopgubbarna inte behöver prata med soporna.
      …eller ta in soporna i baksätet på bilen
      …eller kolla om dom är fulla
      …eller brotta ned dom för att dom inte vill följa med
      …eller o.s.v.
      – Hur orkar våra poliser jobba kvar med den ynkliga lön dom har?

      Stöd Din lokala polis!

      • Lite
        Den lokala polisen försvann hos oss i mitten på 90-talet…
        #justsayin…

    • Resultatet av deras fackförbunds förhandlingar genom åren. Så Poliser och Lärare får ligga på sina fackförbund. De har gått med på vad arbetsgivarna erbjudit.

  16. Kritiskt läge för Reno Norden – sopstrejken ökar risk för konkurs

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kritiskt-lage-for-renonorden

    Småsparare lurades att satsa på Reno Norden
    Sophanteringen för miljontals hushåll är i farozonen när avfallsjätten Reno Norden närmar sig konkurs. Nu väcks dessutom frågan om flera tusen norska och svenska småsparare har lurats att satsa pengar på bolagets aktie.

    Det är bara drygt två år sedan de två riskkapitalbolagen Accent Equity och Capvest tog Reno Norden till Oslobörsen och fick småsparare i både Norge och Sverige att köpa aktien. Men sedan börsnoteringen, strax före jul 2014, har bolaget förlorat nästan hela sitt värde.

    – Det är bland det värsta jag sett, säger Peter Malmqvist, finansanalytiker och chefekonom på Remium.

    – Att aktien utvecklas så uselt så nära en börsintroduktion är extremt ovanligt.

    Peter Malmqvist får medhåll av Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet – där många av småspararna har sina aktiedepåer.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/smasparare-lurades-att-satsa-pa-renonorden

    Går företaget Reno Norden i konkurs så förlorar alla sopåkarna sina jobb.
    De sopåkare och andra investerare som köpt aktier i företaget Reno Norden riskerar då att förlora sina satsade pengar.

  17. Vilket jävla larv! Här har man studerat på universitet till högskoleingenjör, har ett mycket mer krävande arbete med ett stort ansvar över flera anställda och tjänar inte så mycket som dessa sopåkare.
    Sparka alla och nyanställ nytt folk!

    • Vad har du gått för skräputbildning? En ingenjör har betydligt brantare lönekurva än en sopåkare.
      Att jmf ingångslöner med slutlöner är idioti.

  18. Nästa steg är att maffian tar över, då hamnar vi där neapel är i ett sopberg, då får vi leta efter ett annat land dit vi skickar våra sopor, särskilt de riktigt farliga !
    Italien skickar sina riktigt farliga osorterade sopor till Sverige, om nu någon undrar.

  19. Stackars jävlar som måste jobba 29,5 timmar i veckan… Jisses vilket slaveri…. Men vänta lite nu…. Hmmm… Själv jobbar jag 40 timmar i veckan…. Å inte fan tjänar jag 35000 i månaden…
    SLUTA GNÄLLA ERA JÄVLAR!

  20. Missunnar inte renhållningsarbetarna en bra lön,tvärtom. De gör ett verkligt viktigt och nödvändigt jobb. Se bara vad som händer när de väljer att strejka.. kaos efter ett par dagar i städer som stockholm. Min älskade hustru jobbar som undersköterska i hemtjänsten. Hon tar hand om dem som byggt vårt land. Hjälper,tröstar,matar,byter blöjor och inte alltid så kul uppgifter. Men hon tycker om de gamla,och brinner för sitt jobb. Hon utbildade sig medan hon jobbade dubbelt i hemtjänsten och som avbytare på en mjölkgård,där hon varit i tio år,men som tack vare svenska politiker fick lägga ned. som tack för det tjänar hon nu hissnande 22000 kronor i månaden innan skatt!!!!

    • Och som de flesta andra undersköterskor (mig själv inräknad) antar jag att hon för att uppnå denna hisnande summa arbetar 37 tim. i veckan. Dag, kväll och helger och förmodligen delade turer. En 7-16 tur för mig innebär 8,5 tim arbete, frukost och eftermiddagskaffe anses inte behövas men då lagen tvingar så får vi 30 min middagsrast…

      • Oj! Hela 30 min. Går det inte att skära ner på den rasten?
        Säg till 5 min.

        /Kommunalrådet 2 timmarslunch

      • Precis så är det. Många gånger hon inte hinner äta pga att hon prioriterar att hinna i tid till nästa vårdtagare osv. Och alla dessa idioter till ’chefer’ som har i uppdrag att effektivisera organisationen.. dvs jobba mer,kosta mindre. Själva har de aldrig jobbat ’på fältet’..

  21. Polis- och lärarjobbet är mer krävande och än viktigare, så inte bara månadslönen borde vara högre utan också lönen/timma.

    • Rakt in i kaklet så vi enklare kan byta ut en samling giriga!

      Med en lön på 35.000 i månaden där arbetstiden är 30 tim så innebär detta att en heltidslön med 40 timmars vecka skulle hamna på 46.656 kr… ser ni inte själva hur förbannat patetiska ni är?!

      • Arbetsvecka 40tim har aldrig haft något med deras yrke att göra. De har alltid arbetat på poängsystem. De har heller inga lediga röda dagar som ligger i veckan som jul nyår m.m. Då så är de ute och kör om så att de behöver köra 20-timmar de dagarna, trafikkaos, oplogade gator m.m. De skall få ihop sina poäng lika mycket skall tömmas dessa dagar som de andra.

Kommentera