Domstol ger stöd till slöjförbud

ISLAM. Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna ger sitt stöd till Belgiens förbud mot att bära heltäckande slöja, så kallad niqab, på allmän plats. Rätten anser att förbudet inte kränker religionsfriheten eller åsiktsfriheten.

I juni 2011 införde Belgien en lag som förbjuder användandet av plagg som helt eller delvis täcker ansiktet på allmän plats. Några år tidigare hade ordningsföreskrifter införts i tre av landets kommuner – Dison, Pepinster och Verviers – som förbjuder användandet av plagg som täcker ansiktet på ”alla offentliga platser under alla tidpunkter på dygnet”, enligt ett pressmeddelande från domstolen.

Tre kvinnor överklagade, med motiveringen att de bär slöjan av egen fri vilja och att de anser sig vara diskriminerade. Nu har domstolen i Strasbourg prövat lagen och föreskrifterna och ger sitt klartecken till Belgien.

Domstolen är mycket tydlig i sitt beslut. Man fastslår inte bara att ett förbud inte är diskriminerande eller inkräktar på religionsfriheten, utan menar att en sådan lag i själva verket är positiv och nödvändig för att olika grupper ska kunna leva sida vid sida i ett demokratiskt samhälle med ömsesidig hänsyn till allas rättigheter och friheter.

Beslutet kan tolkas som en indirekt uppmaning till alla länder i Europa, som inte redan gjort det, att införa en lag om förbud mot heltäckande slöja på offentlig plats, på arbetsplatser och skolor.

I Sverige är Sverigedemokraterna det enda parti som driver frågan och vill införa förbudet.

Domstolen har tidigare tagit upp en liknande lag i Frankrike, och kom även i det fallet fram till att varken religionsfriheten eller de mänskliga rättigheterna kränks. Flera andra länder har också infört förbud.

Den som bryter mot den belgiska lagen kan enligt nyhetsbyrån AFP dömas till böter eller fängelse i maximalt sju dagar.

-Pettersson menar att religion ska vara något privat, och att religionsfrihet även ska omfatta frihet från religion. Jag blir kränkt när jag ser män och kvinnor i tält i vårt land…

”Gud gjorde människan enkel och rak, men hon hittar på alla möjliga konster.” – Predikaren 7:30

Islam är ingen religion, islam är ett hot

5 thoughts on “Domstol ger stöd till slöjförbud

  1. Denna lag borde lyftas till att gälla i alla demokratier?
    Inskrivas som ett måste för att länder ska få motta bistånd?

    Här kan Sverige som humanitär stormakt få agera föredöme genom att snarast anta em sådan lagstiftning? Eller ännu hellre för att det är sunt förnuft och vad som skall gälla i vårt land oavsett om andra följer efter.

  2. De konstant kränkta och oupphörligt diskriminerade koranslavinnor som enligt egen utsago frivilligt ekiperat sig i den ultimata symbolen för mänskligt förtryck, borde utöva sin föregivna frihet i en världsdel som bättre avpassats för dessa extrema religiösa och ideologiska yttringar.
    Att förutsätta att värdlandet skall acklimatisera sig efter de lika otaliga som befängda krav som oupphörligt ställs, ingår givetvis i den islamistiska agendan.
    Ingen muslim av den traditionella kalibern kan någonsin förmås avstå från sina demokrati- och samhällsfientliga begär med mindre än en resolut lagstiftning med minutiöst tillämpad praktik.

    Aktiv signalspaning, kartläggning och rättsliga efterspel med fokus på islamisternas stridsledningscentraler, vilka som bekant går under täckmantlarna moskéer och kulturcentra, bör bli nästa legislativa steg i kampen mot islamiseringen av det europeiska existensutrymmet och det samhällshot denna utbredning representerar.

    Man kan enbart gratulera till ovan nämnda domstolsbeslut.
    Andreas.

  3. https://ledarsidorna.se/2017/07/slow-culture-jakten-pa-de-forsvunna-koranerna/


    ”The Lost Archive”. Det handlar om något på ytan så knastertorrt som ett arkiv med handskrifter av koranen, men som egentligen rymmer en historia nog så spännande som vore den hämtad ur en Dan Brown-roman eller Indiana Jones-film.

    Intressant om koranen och dess ursprung. Var det någon gud som skrev?

    Skaka löken tills inget finns kvar?

Kommentera