”I stora drag har Åkesson rätt”

”I stora drag har Åkesson rätt i sin verklighetsbeskrivning”, skriver Tove Lifvendahl på ledarsidan i SvD.

Att SD är näst största parti idag (störst hos vissa opinionsinstitut) är de övriga riksdagspartiernas fel.

Det menar Lifvendahl och pekar på de andra riksdagspartiernas sätt att förhålla sig till SD och oförmågan att beskriva verkligheten på ett korrekt sätt. Inför valet 2014 författade hon ett brev till partierna i 7-klövern, där hon uppmanade dem att ta upp frågor som rörde migration och integration. Om inte skulle SD nå ytterligare framgångar för att ”de inte vågade eller orkade”.

Vi vet hur det gick. Inget av de övriga riksdagspartierna vågade och SD ökade från 5,7% i 2010 års val till 12,86% i 2014 års och i dagsläget ligger man över 20% med en pil som pekar uppåt.

Lifvendahl menar att Jimmie Åkessons tal i Almedalen kändes obekvämt. Inte för orden han uttryckte, utan för att orden hade kunnat komma från vilken som helst av de övriga partiledarna. Åkesson har mött verklighetens folk och beskriver dessa möten i samma termer som de. Åkesson kallas därför rasist och de övriga realister (min anmärkning).

Lifvendal skriver under på nästan varje fras som Åkesson använde och menar att de inte var mer kontroversiella än att hon själv hade kunnat använda dem i sina texter. Avslutningen är en sammanfattning som merparten av oss kan skriva under:

”…mer genant är oförmågan från de sju andra att förhålla sig till dem på ett begåvat sätt…//…Gång efter annan vinner Sverigedemokraterna poäng eftersom Åkesson berättar om problem som finns – på riktigt…//…I stället bemöts han av tuppiga poseranden om ickerasism…//…det svarar inte på de frågor som tillströmmande SD-väljare har, vilket Jimmie Åkesson har förstått”

Visst är det så, men Lifvendahl borde vara självkritisk på sin yrkeskårs vägnar. Etablerad har bemött SD med samma medel som partiledarna i 7-klövern och inte heller det har lyckats.

”I stora drag har Åkesson rätt i sin verklighetsbeskrivning, och den skiljer sig inte märkbart från den som de andra partierna gör”

Egentligen vet jag inte syftet med Tove Lifvendahls text. Hon har själv genom åren gett tummen ned till allt Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna sagt och lagt fram. Inser hon att Åkesson haft rätt, hon fel och att konsekvenserna av de övriga partiledarnas feghet nu börjar visa sig på samtliga plan, eller krattar hon manegen för ett samarbete mellan SD och de borgerliga? Hon satt som förbundsordförande i MUF åren 2000-2002 och har säkerligen fortsatt starka kopplingar till partiet.

SvD

13 thoughts on “”I stora drag har Åkesson rätt”

  1. Man får ju verkligen hoppas att Jimmy är klokare än att han lierar sig med 7-klövern. SD är starka nog att bilda egen regering efter valet och sedan stänga ute allt som har med 7-klöven att göra.
    De 8 språkrören i 7-klövern skall få sitta och begrunda vad dom gjorde för fel.

  2. Ni vet att jag fokuserar min uppmärksamhet mest på publiken som var och en partiledare haft framför sig i Almedalen. Angående Batras publik, oundvikligt, fångades mina blickar av nästan lika hemtrevliga ansikten som bland Åkessons åhörare. Det spelar ingen roll, det är subjektivt. Men esteten i mig såg – med avsmak – endast en sak som tveklöst är stark hos Anna Kinberg Batra: vaderna ! Damen har starka vader. Men högre upp, ovanför axlarna, finns ingenting starkt.
    Ned med era tummar nu !

  3. Såg Batra tanten på tv4 kan bara konstatera mera invandrare tänk att en del aldrig lär sig……….

  4. Vänster människor är antidemokrater ..vill inte älska sverige och eller att göra något bra för svenskarna …..nu får ni se effekten av det hela

  5. För att göra ett tillägg utan att själv vara SD-are så är det sällan någon kritiserar SD i sak. Det blir alltid bara svepande floskler såsom ”främlingsfientliga” utan att peka på var i deras partiprogram det står att de hatar främlingar. Man skriker ”rasister” utan att tala om i vad dom är rasister. Man skriker ”nazister” och ”nazistisk bakgrund” utan att specificera, och samtidigt har ett flertal av kritiserande partier samma och ibland värre nazistisk bakgrund. Man önskar ibland att Åkesson tar upp den här problematiken och svarar med samma mynt då det verkligen finns anledning att peka på t ex Socialdemokraternas nazistiska bakgrund samt även en del nutida politik som väldigt mycket liknar både nazistisk och facistisk politik!

  6. Det är väl lite så här att man ska vara emot SD bara för att man ska vara det.

    Den linjen har ju drivits av de etablerade partierna, svensk media m.fl. i många år nu. Många gånger på ett mycket fult och vidrigt sätt, måste jag tillägga.

    Det har inte haft någon betydelse att SD:s partiprogram, har varit helt OK, i de flesta viktiga samhällspolitiska frågorna. Man skulle ändå bara var emot

    Fast det bästa med demokratin, är att en stor grupp av verklighetens folk, som då finns nere på golvet, upptäcker våra samhällsproblem mycket tidigare. Än ”de som styr och ställer”.

    ”Verklighetens folk” har många gånger, mycket bättre koll på samhället, än de som ska det, trots att de då har mycket bra betalt för den ansvarsfulla samhällsuppgiften.

  7. Att orden skulle kunnat komma från vilken som helst av de övriga partiledarna kan väl inte stämma då de andra partierna har och haft en helt annan politik.

  8. Ska se och lyssna på Jimmy i tv-playrepris. Tove har inte minst i tv-soffan varit en dum anka. Förlåt Tove! Är det ett hatbrott? Är jag och Petterssonssssssssssss – oändlighetstecknet – nazister, rasister, facister bara för vi kommer att rösta SD. Min insinuation beror på att det kom upp en länk som jag inte läst förut, http://polimasaren.se/tag/petterssons-blogg/

    Min, vår rätt har vi ärvt genom att arbeta och göra våra skyldigheter. Löfvens motto; ”Gör din plikt. Kräv (sen) din rätt ”.
    Mitthärta är inte öppet för vapenföra män. MEN mitt hjärta blöder för de övriga 60 miljonernas kvinnorna, deras barn och deras män.

    Skäms de som försvarar och inte tar makten från den feministiska regeringens dumstrutar som antingen har en slöja eller en F-mössa över hjärnan.
    Detta skrivit av en man som är uppfostrad av den bästa ensamståendemamman som inte längre finns. Faderlös blev jag redan innan jag fanna.

Kommentera