Sjuksköterskorna kan inte tillräckligt bra svenska

INVANDRING. Flera utländska sjuksköterskor från ett bemanningsföretag på Mälarsjukhuset får kritik för att de inte kan prata och förstå det svenska språket tillräckligt bra. Nu säger personal att det inte längre är patientsäkert på kirurgkliniken.

Det är genom bemanningsföretaget Orange som ett antal sjuksköterskor är anställda på Mälarsjukhuset. Men personal på kirurgkliniken vittnar nu om en ohållbar situation, där sjuksköterskorna inte kan det svenska språket tillräckligt bra och patientsäkerheten är i fara.

— Det är inte patientsäkert. När jag var där var det flera grejer som missades på grund av språkproblem och dålig organisation. Det handlade bland annat om läkare som sa att prover skulle ha tagits som inte togs och missförstånd kring olika läkemedel. Jag tyckte att det var obehagligt och då är jag ändå en van sjuksköterska, säger Birgitta Stiefler.

Enligt Orange får personalen gå en fem månader lång språkutbildning i hemlandet där de tentar av nivå B2, innan de är redo för att arbeta i Sverige.

SVT

-Pettersson blir lite förvånad, inte över att uttal och förståelse av det svenska språket är dåligt. Utan över ”fem månader lång språkutbildning i hemlandet” personalen är alltså gästarbetare från främmande land, i det här fallet från Litauen, Lettland, Ungern och Slovakien.

Inget fel i det men var är alla ”välutbildade flyktingar” och varför inte locka hem svensktalande sjuksköterskor från Norge…

Gästarbetare är annars ett fint ord. Människor kommer hit som gäster, arbetar och åker så småningom hem. Alternativt blir en del kvar, assimilerar sig och deras barn blir svenskar…

14 thoughts on “Sjuksköterskorna kan inte tillräckligt bra svenska

  1. Plussa på med problemet ”Attityd” o du inser att dessa ”fon oben” inte kan ta in problem. Är man bäst så är man.

  2. En fråga, borde inte alla dessa sjukvårdsutbildade åka hem och arbeta i sina egna länder?

    Bristen på vård för sjuka barn, kvinnor, äldre och krigsskadade människor är oändligt mycket större där än här. Med en befolkning på 8-9 miljoner i Sverige var tillgång och efterfrågan i balans.

    Så uppmaningen är den samma som användes av vänstern på 60-talet
    ”Go Home Yankees!” Yankees ska ersättas med ett passande epitet. Förslag mottages med tacksamhet. Om nu någon ’mena’ att man inte får mena såhär får de tänka och tycka annorlunda.

    Men jag mena(r), Vem ska hjälpa mig, när jag hjälpt så många att jag inte kan hjälpa mig själv.

  3. Min kvinnliga husläkare från Iran kunde prata bra svenska men förstod inte vad jag sade helt och fullt. Och när jag ville prata potensmedel så sa hon att hon inte ville prata om såna saker. Jag fick byta till en svennedoktor som fick lediga tider. Hos folktandvården förstår inte tandläkaren heller utan
    tandsköterskan får ofta ”tolka”. Dock är alla trevliga!

  4. Låg själv en vecka på mälarsjukhuset förrän året,idel utländska läkare och sköterskor,många muslimska kvinnor i täckande klädsel som inte förstod ett ord av vad man sa.Kollade inte personnummer innan provtagning och blandade ihop patienter,maten som serverades under veckan var helt obekant för mig.Köket sköttes av en arab, och pricken över iet var sjuktransport hem, en fallfärdig rosthög som stank bensin och framfördes av en afrikan, även han helt obevandrad i svenska språket.Aldrig att jag frivilligt skulle göra om detta.Dom gamla som låg inlagda var förtvivlade för dom förstod inte personalen alls.Skrämmande upplevelse!!!

    • Svenstia ett land i accelererande förfall och fega dumsvenskar vid rodret bådar inte gott för framtiden. Enligt vetenskapen blir IQ nivån i Svenstia lägre och lägre allt vad tiden lider.

  5. Minns ett samtal mellan patient i psykiatrin och arabiskspråkig läkare.
    Kvinnan beskrev en kaotisk livssituation med make som lämnat hemmet och makan var lämnad kvar med svårt sjuk dotter.
    Patienten beskrev detta detaljerat och tårarna strömmade. Läkarens fråga ”Är du ledsen”…..

    • På samma sätt som barnen till finnar, danskar och andra som kom hit på 1960-talet har blivit svenskar. Det är inte så krångligt.

      • Jahaja hur funkar begreppet finlandsvenskar, du kanske gillar araberna och afrikanerna, och övriga invällare som ”blir” svenskar, nu blir ju alla ”svenskar” godnatt Svea rike.

  6. Min arabiske husläkare förstår inte alltid vad jag säger. För en månad sedan upptäcktes det av en svensk läkare att jag haft fel medicin mot högt blodtryck under flera år. En annan invandrad kvinnlig läkare konstaterade i mars att jag hade KOL. Blev förfånad eftersom jag aldrig har rökt och jobbat på kontor hela livet. Jag fixade själv en tid i mars hos en specialist (svensk) för att få det bekräftat. Han konstaterade att jag inte hade KOL. Fick remiss till fortsatta undersökningar.

  7. Och hur är det med kompetensregnet från Syrien? Kan de inte tillräckligt bra svenska än?
    Byxorna på etablissemanget dras ner mer och mer. Snart står man med ändan bar.

Kommentera