Jordgubbar och kaffe i Södermanland

GOTT OCH BLANDAT. I går var Pettersson och den oäkta hustrun och plockade lite jordgubbar, nåja den oäkta plockade och jag tog en kopp kaffe. 

Kaffet var gott och konstigt nog gratis. De kommunala reglerna sätter nämligen stopp för att ta betalt för kaffet. Vill ägaren av Bärsta-Bäret sälja kaffe så ska kommunen godkänna vattnet och det kostar 10.000 kronor. Det går däremot bra att bjuda på en kopp! Så om jag fattar det hela rätt så slipper ett Café i stan den avgiften för att där finns det kommunalt vatten, men om man ska driva en rörelse på landet där man får bekosta en brunn för vatten själv och skattebetalarna slipper den utgiften, så måste man betala en gång till genom att testa vattnet extra om det ska säljas, medan de tester som ändå görs duger om man ger bort vattnet och för dem som bor på platsen.

-Pettersson undrar på vilket sätt kaffevattnet blir sämre om man betalar tio eller tjugo kronor för en kopp fika? Nåväl, det löste sig med att jag rundade av priset för jordgubbarna uppåt.

Vid fredagens besök, var det lite dåligt med riktigt solmogna jordgubbar så under lördagen och söndag är självplocken stängt. Men om några dagar finns det gott om gubbar av olika sorter igen…

26 thoughts on “Jordgubbar och kaffe i Södermanland

  1. Om besprutning.

    Jag ringde ägaren, Erik Sjögren, och frågade om och hur mycket han sprutade. Svaret blev att de sprutade men så lite som möjligt och ungefär tio procent av tillåten mängd och givetvis bara det som är tillåtet i Sverige.

    Konstigt nog så gäller inte samma regler i hela EU, i andra jordgubbsländer används starkare gifter i större mängd.

    Sedan ska man veta att helt obesprutade grödor inte är giftfria. I exempelvis ekologiskt kaffe har det uppmätts höga halter av mögelgifter.

    Så jag äter tryggt de lokalproducerade jordgubbarna och är inte orolig för att släppa ut småbarn bland plantorna. Det farligaste där är nog en och annan broms och massor med tistlar och annat ogräs vilket tyder på att det inte sprutas för mycket.

    • Bra att han inte sprutade så mycket. Vilket de flesta odlarna gör med rekommendationer från jordbruksverket. Själv sprutar jag inte något på mina jordgubbar och trot eller ej men det blev massor i år. Om du läste på Runes sida så fick han en lunga förstörd av svenska sprutade jordgubbar.. Obesprutade är säkert inte jättebra heller för gifterna stannar i marken i många år.

      Mvh Berra

      • Sen är det ju också så att bekämpningsmedlen är inte gratis, varför kasta ut pengar i onödan?

        Dessutom är det bättre att köpa lokalt där man vet hur det är odlat, än något som rest halva jorden runt, och man inte har minsta aning om hur det är odlat.

        Bara för att det står Krav och alla dessa märkningar behöver det inte betyda att det i verkligheten är så.
        Eko-odlat har mycket högre pris, och det vore väldigt konstigt om ingen utnyttjade det.

        T.ex. Fairtrade som säger sig jobba för bättre förhållanden och lön för arbetarna, men i verkligheten var lönerna sämre!

  2. Bra gjort Pettersson med att runda av uppåt för jordgubbarna, så skall myndighetsjävlarna tas som bara förstör för riktigt hederligt folk.

    • Vilka grönsaker tror du är obehandlade mot olika skadedjur ?
      I princip alla om det sedan gäller slanggurka,tomater eller olika former av bär !
      Det modenyck med ”Bio-produkter”,som pågår sedan några år kommer därför att dö ut av sig själv,när odlarna svält ihjäl,p.g.a, av dåliga skördar.

      • Alla grönsaker jag äter vet jag är helt ofarliga och obesprutade mot skadedjur och allsköns sjukdomar. Jag odlar dom nämligen själv. Gift smakar illa tycker jag.

        Mvh Berra

  3. Jordgubbar är den mest giftbesprutade grödan i Sverige efter potatis. Ca 15 olika preparat används. Hoppas du inte får några men för livet.

    • Berra, det är möjligt att du har rätt men det gäller knappast alla jordgubbar. Jag åker förbi denna odling två gånger om dagen och jag har aldrig sett någon besprutning. Jag ska fråga ägaren nästa gång.

      Däremot odlas fem olika sorters jordgubbar och man får smaka sig fram.

      • Fråga vet jag. Sprutningen sker sent på kvällen när vinden mognat så inte giftet hamnar bredvid gubbarna.

        Mvh Berra

    • Även vi människor tar ju medel mot olika sjukdomar alt.skadedjur !
      Menar du jordgubbar skulle nekas få hjälp,eller medicin mot dylika ?

      • Inbillar du dig på riktigt att jordgubbarna är sjuka? Skojar du med mig?

        Mvh Berra

  4. Inte bara sommaren är som bäst, Petterssons blogg ligger bra till med hög mysfaktor också.
    Tack Pettersson!
    //age

  5. Jag noterar att det används kassaapparat, hur ofta ser man det hos Ibrahim Torghandlare?

    Kanske inte så konstigt att de säljer frukt och bär billigare…

  6. Till saken hör att vatten från egen brunn ofta smakar bättre, mer naturligt och är utan tillsatser.
    Särskilt när man gör kaffe, jag skulle bjuda mina kollegor på ett riktigt gott kaffe, men det smakade inget vidare alls på jobbet?!
    Inte alls som hemma.
    Orsak: det kommunala vattnet.

  7. När du nu skriver om detta ”alla bärs bär”,kommer jag som ofta in på min barndom.Min morfar hade trädgårdsmästeri och bl.a. flera tunnland med jordgubbar.(som jag fick besöka utmed ränderna) Eftersom dessa var en av grundpelarna för hans lilla rörelse,var det viktigt att kartongerna som skulle säljas på stadens Torg dagen därpå, hade stora fina bär överst.(sådana var sällsynta där jag fick plocka)
    Jag var förbjuden att gå nära de nyplockade bären,som stod skyddade, i skuggan bak ett hus.Naturligtvis var förbudet och frestelsen för stor för mig som 5/6-åring.Det gällde att vara snabb i benen när jag hörde, ”pågadjävel har du vatt blann bären” !

Kommentera