Spädbarn flygs från Sverige till Finland för vård

SJUKVÅRD. I helgen flögs två patienter till Åbo i Finland för vård av för tidigt födda barn. På Akademiska sjukhuset i Uppsala räckte platserna inte till. Detta efter att man på grund av personalbrist varit tvungna att dra ner på antalet platser på Neonatalavdelningen på Akademiska inför sommaren tecknades avtalet som en nödlösning.

Avtalet innebär att två platser står till förfogande för Akademiska, om det skulle uppstå en situation då platserna i Uppsala och Sverige inte räcker till. Och en sådan situation uppstod alltså i helgen då två patienter var tvungna att flygas till Åbo.

– Situationen är ansträngd, säger Erik Normann, sektionschef på neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset.

– Vi får se om vi är i någon form av ansträngd balans eller om det kan lätta lite eller om det kan förvärras lite. Det vet vi inte.

Vad händer om det förvärras? – Vi får väl se hur mycket vi klarar av att överbelägga enheterna i Sverige och det är möjligt att vi kan köpa ytterligare vårdplatser i Åbo eller andra ställen utomlands, säger Erik Normann.

Av de två fallen ska den ena ha fött på plats i Finland. Den andra födde i Sverige, varefter mamman och barnet flögs till sjukhuset i Åbo för vård. – Förhoppningsvis kan barnen komma hem till Sverige så snart som möjligt, säger Erik Normann.

Sveriges Radio

-Pettersson menar att personalbristen är en bluff. Det är antalet patienter i sjukvården som ökat för mycket…

Sverige lider av vårdkris, poliskris, kris i skolan, bostadsbrist, råttinvasion på grund av nedskräpning, migrationskris med mera, men ingen är ansvarig.

Annars ligger Åbo bara en timmes helikopterfärd från Uppsala. Ett problem är att all personal inte är svensktalande i Åbo men det är de inte i Sverige heller.

Det finns i grunden bara en stor fråga – asylinvandringen. Törs politikerna erkänna det?

27 thoughts on “Spädbarn flygs från Sverige till Finland för vård

  1. Inse fakta. Ni duger inte till att sköta ert land längre. Era politiker och myndigheter raserar samhället genom dumhet, dumsnällhet, handfallenhet, lathet och gudvetvadfandevillhet…
    Vore det inte bättre att Finland skulle annektera landet och samlade ihop de som orsakat kaoset och flyttade dem till någon lämplig ö någonstans väldigt, väldigt långt borta. Om de råkade försvinna helt skulle inte skadan vara särskilt stor.
    Sedan skulle den finska polisen skicka tillbaka pizzabagarna och kat-tuggarna dit där de vuxit upp. Med våld om så behövs -i stil; Hörrudu Mustafa. Nu är det dags att du åker hem. Du kan välja mellan att åka hem eller gråta och åka hem …

    Med hårt arbete borde vi nog få landet på fötter igen inom ett par årtionden.

    • Jag, anser att, du har alldeles rätt min tankegång är precis densamma. Jordens dummaste figurer svinskarna klarar inte längre av att, styra ett land ty det är de både för dumma och fega till. Jag, tror inte att, finländarna skulle vilja ta i skiten. Utan låt mussarna ta över. PS du skall inte ta en malmestanare (malmöbo) på allvar de är redan åt råttorna till. Både bild likt och andligt talat. När det skulle göras en IQ test i Malmestan, fick den avbrytas p.g.a. instrumenten gjorde inga utslag.DS

  2. Vården i Åbo är säkert riktigt bra och de fixar nog fram någon som kan lite svenska för den svenskspråkiga skärgården ligger så nära, men det blir ju absolut SVINDYRT att flyga patienter till Åbo, oberoende av om det sker med helikopter eller vanligt flyg, plus ännu betala för vården.

    Svenska väntande mödrar kan ju åka båt till Finland när det närmar sig, bo här och sedan ”råka” föda i Finland. Nordiska medborgare behandlas väl på våra sjukhus och vi har ingen platsbrist. T.ex. Vasa centralsjukhus är fullständigt tvåspråkigt (finskt och svenskt). Patienten betalar inga stora belopp utan räkningen skickas till Sverige….

  3. Låt dessa stackars barn stanna i Finland!
    De kommer att få ett bättre hem där!

  4. De invandrade avelskossorna jar väl förtur till de svenska BB-avdelningarna, liksom de har till allt annat.

  5. Det ÄR inte någon personal/-platsbrist på svenska sjukhus.
    Det är ett överutnyttjande av normala resurser, inget annat.

    Det är illegalisterna vilka tillåts nyttja svensk vård som ställer till med problemen, de ska ju för fan inte befinna sig i vårt land, alls!
    Där har ni kärnan till alla problem…

  6. Det finns i grunden bara en enda stor fråga – den obegränsade invandringen av lyx-sökare, som kräver full försörjning. Stäng gränserna för alla MÄN och ALLA ensamkommande. Börja gripa alla illegaler (inkl redan utvisade), internera dem, samt verkställ utvisning i takt med att den kan arrangeras. Därefter kommer enorma belopp att frigöras inom statsbudgeten (vilket bl a kommer att innebära temporärt ökad arbetslöshet när onödiga tjänster i migrant-hanteringen inte behövs), vilka kan omfördelas till de samhällsområden som blivit underfinansierade – typ vård, omsorg, försvar, bostäder, infrastruktur.
    Skolans problem har en helt annan karaktär, som kräver hårda tag mot alla indoktrineringssträvanden och odisciplinerad släpphänthet och inte minst friskolor som inte följer svenska läroplaner. I grunden borde ALLA friskolor förbjudas och skolpeng enbart utbetalas till elever vid utländska skolor där läroplaner överensstämmer med svenska normalvärderingar.

  7. Hmmm… Undrar om det är svenskar eller ”svenskar” som de skickar utomlands.

    ”Flyktingar” bör endast beviljas [högst] tillfälliga uppehållstillstånd och uppmanas att avhålla sig att skaffa barn. Barnbidrag bör en delas ut till permanentboende med medborgarskap.

    • Annika har rätt! Den är i världsklass för eliten, men i botten för oss medborgare!

    • Strandhäll är en förfärlig människa. Jag har misst en närstående pågrund av att sönderstressad vårdpersonal missade att ta prover. Väntrummet på akuten var fullt av icke svensktalande invandrare som inte tycktes lida av skuta åkommor- men bråka kunde de och personalen låter dem gå först- de är rädda för att bli kallade rasister, antar jag. Min närstående skickades hem utan minsta koll och är nu död – alldeles för tidigt- en människa i arbetsför ålder, som arbetat och betalat skatt och nu efterlämnat barn och livskamrat.
      Sjukvård i världsklass? Strandhäll är faktatesistent, må hon personligen drabbas av samma öde som min närstående!!!

  8. Jag skulle bli glad om det gick att beställa en tid till vårdcentralen i Vellinge.
    Man kan inte komma dit och beställa en tid, man rekommenderas att beställa på telefon. Men den är avstängd.
    Sjukvården har också rasat ihop.

  9. Fast landstingen är ju inte intresserade av goda och kärleksfulla barnmorskor. Sådana ska hängas ut för offentlig avrättning och finansiella död.
    Nej, här i sverje så ska ALLA som vill arbeta inom mödravården först ha blod på sina händer!

    • Du syftar du på abortmotstånderskan antar jag. Att vara barnmorska är ingen mänsklig rättighet, vill man jobba som det i Sverige får man lov att ställa upp på de regler som gäller. Det vore att öppna för en farlig väg att tillåta att vägra aborter pga av sin religiösa tro – vilka särkrav pga religion kommer härnäst då tror du?

      (Abortmotstånderskan skulle kunna arbeta på en mödravårdcentral- där behöver hon inte utföra aborter. Hon behöver faktiskt inte söka jobb på en kvinnoklinik.)

  10. Hörde igår den stöddige Major Bjöklund uttala sig att han
    aldrig kommer att samarbeta med SD i något sammanhang,
    och så kom den sedvanliga lögnen att SD har Nazistiska
    rötter, Djävla idiot,! Ingen av dem som finns i SD idag var ens
    född på den tiden. Men Majoren kan tänka sig att samarbeta
    med Sossarna där det drällde av nassar, som för övrigt
    även fanns i hans eget parti och även Centerpartiet.

    Han är otroligt stöddig när han pratar, men han glömmer
    att han själv är en stor bidragande orsak till att Sverige
    ser ut som det gör tack vare han och Sju klöverns politik.
    Sen ska han kanske inte vara så säker på att han och hans
    parti ens sitter i Riksdagen efter 2018.
    Folket glömmer inte vad dom gjorde med Sverige!

    • Majoren har personligen hjälp till för att skapa de problem (utmaningar) som han nu inser att ”vi” måste ta tag i.

  11. Tack Löfven för du tänker på oss vanliga människor.Fy fan vad jag hatar er makthavare.

  12. Sänk bidragen kraftigt så avstannar strömmen av
    välfärdssnyltare från hela världen, att bjuda in dessa till
    gratis sjukvård och medicinering gör givetvis sitt
    till för att fylla sjukhusen.
    Detta var en av dom många Dumheter som sju tog
    enbart för att SD ville stoppa idiotin,men hos
    Sju klövern går idioti före Sunt förnuft, spelar ingen
    roll hur resultatet blir bara man inte hamnar på samma
    kant som SD, HOPPAS ATT VÄLJARNA TÄNKER PÅ
    DETTA NÄR DET ÄR DAGS ATT RÖSTA 2018??

    Det får vara slut på Sju klöverns lekstuga.

  13. Såg en bit av en debatt om den svenska sk ”välfärden” igår. Kommunisten Suhonen ville ju bara ha höjda skatter. Inte ett ord om den vansinnigt kostsamma invandringen. För det minst 100 miljarder det kostat kunde man anställt oräkneligt antal sjuksköterskor läkare m m.

  14. Nu är botten nådd, skit politiker som festar om i Almedalen. Det klarar de. De har tagit in för mycket människor. När maten inte räcker, och de övriga länderna inte exporterar något pga av att de prioriterar sitt eget folk vid minskade matvolymer, skall de svälta ut de etniska svenskarna? Köpa platser av Finland, detta är överjävligt. Riksdag och regering, Sveriges lekstuga för curlade barn som nu är berusade av makten. Det finns endast en möjlighet vid valet 2018. Rösta SD, de har 4 år på sig att vända atlantångaren,

  15. ”POLITIK ÄR ATT VILJA” – Olof Palmes motto –

    den politik som nu föres är politikernas vilja just nu.
    Den befrämjar deras egna intressen bäst.

    • Palme la grunden för att förstöra Sverige och 7 klövern fortsätter i hans fotspår.

  16. I Storbritannien är det för första gången någonsin i maj 2017 fler sjuksköterskor som slutar på jobb, än som börjar. Dålig lön, stress mm. Och då är ändå NHS bättre uppbyggt och organiserat än ”den svenska modellen”.

    Så det kvittar vad politiker står och lovar… verkligheten är vad den är.

  17. De väntrum jag har sett har varit belamrade med sopsäckar.
    Gör Sverige svenskt igen så löser sig det problemet.

Kommentera