Har du en dålig dag?

BROTTSLIGHET. Helikopterrånet i Västberga genomfördes på morgonen den 23 september 2009 mot G4S Cash Services värdedepå i Västberga industriområde i södra Stockholm. Rånarna hade tillgripit en helikopter av modell Bell 206 Jet Ranger som de använde för att hämta bytet från värdedepån.

Det var första gången som en helikopter användes vid ett rån i Sverige. Polisflygets helikoptrar på Myttinge på Värmdö lyfte inte eftersom någon hade placerat en bombattrapp på landningsplatsen. Bytets storlek blev enligt en uppgift 39 miljoner kronor. Ingen del av bytet har ännu återfunnits. Under rättegången, som hölls i augusti 2010, erkände Niclas Westlund att han var en av de tre maskerade männen som var inne i värdedepån.

Efter den 30 juni 2017 blir sedlar från rånet ogiltiga.

Läs mer på Wikipedia

De dömda för dådet

Safa Kadhum, 31. Åtta års fängelse för grovt rån. Erkänner att han är en av de tre inne i värdedepån, där han också avsatt DNA på flera platser. ”Safa Kadhum har medverkat i det grova rånet som gärningsman. Han har varit med och sprängt sig in till värdedepån och där inne tagit en aktiv del i tillgreppet av pengarna.” Tidigare dömd till fängelse för delaktighet i rån vid två tillfällen tidigare. Bland annat dömdes han till två år för medhjälp i den spektakulära kuppen mot Nationalmuseum där maskerade och beväpnade rånare slog till två dagar före julafton år 2000 och försvann i båt.

Alexander Eriksson, 35 Åtta års fängelse för grovt rån. Nekar. Har en alternativ förklaring som rätten lämnar helt utan avseende. Hans DNA finns på buntband som låg på depåns tak samt på en GPS i den kvarlämnade helikoptern. ”Alexander Eriksson har varit väl förtrogen med hangaren vid Roslagens Helikopterflyg, och att han inte skulle ha varit med redan vid tillgreppet av helikoptern är enligt tingsrättens mening uteslutet. Det kan hållas för visst att han varit insatt även i övriga delar av brottsplanen. ” Tidigare dömd för narkotikainnehav och vapenbrott. Villkorligt frigiven den 29 januari 2015, efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Goran Bojovic, 39 Tre års fängelse för medhjälp till grovt rån. Nekar. Har kallats ”hjärnan.” ”Tingsrätten finner vidare att utredningen är sådan att det är ställt utom rimligt tvivel att Goran Bojovic har främjat gärningen i åtalspunkten 1 genom att delta i planeringen av rånet och genom att hjälpa till att förmå Alexander Eriksson att delta som helikopterpilot. ” Dömdes i april 2010 till fyra års fängelse för medhjälp till grov mordbrand, där delar av Glädjens köpcentrum Upplands Väsby förstördes natten till den 10 september 2009.

Charbel Charro, 32 Fem års fängelse för medhjälp till grovt rån. Nekar. ”Som framgått ovan är det utrett att Charbel Charro varit delaktig i införskaffande i telefoner och SIM-kort som använts vid rånet. Genom detta och genom hans kontakter med Goran Bojovic och Mikael Södergran, vilka skett vid möten och via telefoner i slutna kretsar, anser tingsrätten att åklagaren har styrkt att även Charbel Charro varit delaktig i planeringen inför rånet och haft vetskap om organisationen av rånet.” Förekommer sedan tidigare under 26 avsnitt i kriminalregistret. Dömd till fängelse bland annat för rån.

Mikael Södergran, 33 Fem års fängelse för medhjälp till grovt rån. Nekar. ”Mot bakgrund av att Mikael Södergrans DNA funnits på gummibandet runt poltråden finner tingsrätten det vara styrkt att han varit delaktig i införskaffandet och användningen av sprängmedel.” Förekommer sedan tidigare under sju avsnitt i kriminalregistret. Bland annat dömd 2005 för flera rån fem och ett halvt års fängelse, samt förberedelse till rån, två års fängelse.

Marcus Axelsson, 34 Två års fängelse för medhjälp till grovt rån. Nekar. ”Marcus Axelsson ska därmed dömas enbart för att ha främjat gärningen genom att ha deltagit i planeringen av åtgärderna för att ge Alexander Eriksson alibi för rånbrottet.” Förekommer under 20 avsnitt i kriminalregistret. Dömdes 2007 till två års fängelse för rån och försök till grov utpressning.

Tomas Broman, 38 Ett års fängelse för skyddande av brottsling. Nekar. ”Tingsrätten anser att det kan hållas för visst att XX haft kännedom om att Alexander Eriksson behövde ett alibi för morgontimmarna den 23 september 2009 och att han i syfte att underlätta skapandet av ett sådant först tagit emot bilen och senare överlämnat den till Alexander Eriksson.” Tidigare ostraffad.

10 thoughts on “Har du en dålig dag?

  1. Trodde i min enfald att jag hört talats om,eller sett det mesta under mitt numera långa liv.Därför satt jag med gapande mun,när jag råkade få fram dagens verkliga nyhet på mns. Var så goda och tag del av den:
    http://img-s-msn-com.akamaized.net/tenant/amp/entityid/BBCPjad.img?h=373&w=624&m=6&q=60&o=f&l=f&x=394&y=141
    Detta bevisar att det även utanför Absurdistans gränser,finns dårar som går fria bland offentligheten.Vilket jag trodde var en omöjlighet ! 🙁

    • Förlåt… Trodde texten skulle komma med klippet. Kvinnan på bilden gifte sig med sig själv på tak-terrassen i NY !

    • Vad är nyheten ?
      Är det din dotter som gift sig ??
      Ok barn är barn men nån gång så får dom ta ansvar för sina handlingar ???!!!
      Förstår dej fullständigt, jobbigt att inte bli bjuden …..

  2. Pengarna är inväxlade för länge sedan ,det var ett beställnings jobb
    Helikopter pilotens stora misstag var att ha sin telefon i fickan ,annars hade han klarat sig ,det var bara för polisen att ta reda på vems telefon det var som flög omkring runt värdedepån (inte ens kontantkort) eget abonnemang
    he he smart kille

  3. utomeuropeisk rånare ” från Bagarmossen” skulle aldrig släppts över EU:s gräns om vore normalt samhälle.

  4. Fånigt, gör man en sådan planering, så inte sitter man o väntar på att sedlarna blir ogiltiga

    • Underskatta aldrig ”kriminella” de har oftast hjälp från ”insidan och andra myndigheter” mot provision förståss ………….

Kommentera