Äldre gick ned i vikt – personalen åt deras mat

ÄLDREVÅRD. Sjuksköterskor har varnat för att boende på ett äldreboende i Skellefteå har gått ner ovanligt mycket i vikt under våren, rapporterar SVT Västerbotten. En lex Sarah-anmälan har gjorts och Socialkontoret ska utreda händelsen.

En möjlig orsak till viktnedgången kan vara att personalen på boenden ibland äter av boendes mat, även om händelserna inte behöver ha med varandra att göra, säger boendechefen Madeléne Leonardsson.

– Det är lätt att tänka så och jag förstår att man kan tolka det som att de boendes viktnedgång beror på att personalen äter deras mat, men det behöver inte vara så.

Hon menar att orsaken kan vara att äldre har dålig aptit av olika anledningar och att viktnedgången kan därför vara en slump.

-Pettersson säger att det tyder på att de äldres mat var god…

9 thoughts on “Äldre gick ned i vikt – personalen åt deras mat

  1. påminner om Asptunaanstaltens mat inköp ansvarige väger 300 kilo (svenskar går ner i vikt där får begränsat med mat o anhöriga får inte ta in mat) hon heter cisko betyder tjock på syrianska. hennes bästa plit kompis väger också 300 de åker liten bil dit hjulen tar i karossen.

  2. Jag såg flera ”fullvuxna” sköterskor, på akuten sist. Det var sent på natten och allt var stängt. Automaten vid entrén var lyckligtvis full; av äckliga knäckemackor och godis, vilken kulinarisk fest!

  3. Det är lysande med ett äldreboende med välsmakande mat. 🙂

    Jag tror dock inte på SVT Västerbottens slutsats. Till skillnad mot ensamresande yngre medelålders utomeuropeiska män så har dessa äldre svenskar en vårdare per person. Eftersom de äter dåligt eller behöver hjälp att äta och personalen inte hinner med på grund av underbemanning så rasar de i vikt. Lösning är enkel, skicka hem de ensamresande och se till att de som byggde landet får det stöd som de förtjänar. (S)(V)T kör enligt Machiavellis princip, divide et impera.

    • Eftersom det händer långt uppe i ”Käppkina” Ligger det nog närmare till hands att, det är en nackskotts ivrande kamrat. Som har som regel att, allt ditt är mitt och allt mitt är mitt!

  4. Har de invaderats av råttor på boendet, hon får förklara sig mycket tydligare ?
    Personalen får se till att ge sina boende den tid de behöver för att äta sin mat !

Kommentera