Varför behövs etniska vakter?


Paulina Neuding, journalist och jurist har skrivit nedanstående på GP.se 

INVANDRING. Grindvakter från andra kulturer är ett fenomen på tillväxt runt om i Sverige. Ingen tycks dock reflektera över vad det vill säga att hotfulla ungdomar uppfattar en tillsägelse som mer legitim om den kommer från en ”kulturlots” ur samma etniska grupp, snarare än en svensk bibliotekarie eller badvakt.

”Nu kommer en del gäster fram till mig och frågar saker och då kan jag förklara på deras språk. Förut kanske de blev arga när de inte förstod varför de måste göra vissa saker.”

Det berättar en kvinna som arbetar som ”språkresurs” på badhuset i Avesta för Avesta Tidning 2015. Bara två månader senare meddelar kommunen att man måste anställa ytterligare en språkresurs för att komma tillrätta med ”stök och kulturkrockar” på badet.

Det har blivit allt vanligare att offentliga institutioner gör som badhuset i Avesta, och rekryterar representanter för minoritetsgrupper för att stävja stök och hotfull stämning. SVT rapporterade i veckan att biblioteket i Åmål vill anlita ”någon form av värdar som kan rekryteras bland invandrargrupper”, motsvarande de ”kulturlotsar” som finns på bibliotek i problemtyngda stadsdelar i Malmö. Orsaken är att biblioteket har fått problem av ett slag som vid det här laget är välkänt: Hotfulla gäng har tvingat biblioteket att minska öppettiderna, utrusta personalen med larm och anlita ordningsvakter. Ungdomar har bland annat hotat tjejer och måttat sparkar mot personalen.

I Borlänge har äldre män från somaliska PRO tidigare åkt med bussarna för att hålla ordning på aggressiva ungdomar. Sjukhus har anlitat ”språkresurser” av samma skäl.

På så vis görs ordningen i gemensamma rum beroende av grindvakter från andra kulturer. Ingen tycks reflektera över vad det vill säga att ungdomsgäng uppfattar en tillsägelse som mer legitim eller viktigare om den kommer från en ”kulturlots” ur samma etniska grupp, snarare än en svensk bibliotekarie. Eller vad det är som gör att äldre somaliska män anses äga en annan auktoritet än en svensk busschaufför.

Genom att anlita grindvakter utifrån etnisk, religiös eller klantillhörighet erkänner det svenska samhället strukturer som tidigare varit främmande för oss. Och man sanktionerar föreställningen att en svensk akutsjuksköterska kan behöva tolkas av en ”språkresurs” ur en annan kultursfär för att skyddas från hot och våld.

Ett annat förhållningssätt vore att stenhårt kräva efterlevnad av det svenska samhällets regler. Gängvåldet och terrorn må vara de allvarligaste uttrycken för misslyckad integration i Sverige. Men för de flesta av oss är det till vardags, på badhuset eller biblioteket, som man påminns om att samexistensen i det mångkulturella Sverige inte fungerar som den ska. Det handlar om små förskjutningar, som det ännu inte finns något språk eller någon berättelse om i det offentliga samtalet. Det ska inte tolkas som att problemet går människor förbi.

Paulina Neuding, journalist och jurist har skrivit ovanstående på GP.se 


25 responses to “Varför behövs etniska vakter?

 • Svensk lösen

  Det egentliga problemet är att inte unga svenska män inte strömmar till när babbarna bär sig illa åt på bilbliotek och badhus. Vi är ju ännu så länga många fler och vore jag i min krafts dagar skulle jag inte tveka att ingripa. Släng ut de jävlarna!

  Gilla

  • Svensk lösen

   Ett ‘inte’ för mycket, går ju inte att redigera.

   Gilla

  • compulsoryunion

   ett problem är att svenne tror att polisen är på hans och de godas sida, men polis-hen är på folkutbytet(s) sida, och allt svenne säger används emot honom för att fixa pengar till afrikaniseringen, ziganismen och för att låsa in svenne.

   Gilla

 • rannug

  Vad skulle hände en svenne som inte hörsammade en myndighetsperson i ett ökenland? 1 Extra korvgrillning förutom alla andra förmåner. 2 Ett ex antal piskrapp. http://www.facebook.com/GustavWasasfolk

  Gilla

 • Lena

  Vi får be om förnuftets återkomst ,ja det gör jag !
  https://ledarsidorna.se/2017/06/slow-culture-om-godhet/

  Gilla

 • Two Different Shoes On

  Tja, jag skulle heller inte respektera en ordningsvakt som var blatte.
  Vi serverar dem ett smörgåsbord, därför får svennar ingen respekt av blattar. Det fungerar precis likadant omvänt, förutom att blattarna inte servera något positivt.

  Gilla

  • Rättsstravningsprojektet

   Vaddå vi, känner inte igen mig här, kanske vissa, men de andra som inte håller med kommer ge pisk, när den tiden kommer, gör inte som PK genom att klumpa ihop kommunister och riktiga människor.

   Gilla

  • compulsoryunion

   Tänk vad män t.ex. i Saudi ska känna äckel över svenne, skilda pappalediga vabbande män med barnvagnar och bonusbarn, vilka styrs av Freak show flyktinglägret i Riksdagen, och Löfven, utbildad med en kort AF-svetskurs, outbiladade bedragaren Mona S, Lars Leijonborg som har 2 adopterade barn, Batra som suger en utomeuropeisk så kallad komikers kuk och inseminerades på sjukhus, Schyman porr film alkis kommunist osv.

   Gilla

  • compulsoryunion

   Tänk vad män t.ex. i Saudi ska känna äckel över svenne, som jobbar skiten ur sig för att bara betala skatt åt negrer som fikar, skilda pappalediga vabbande män med barnvagnar och bonusbarn, vilka styrs av Freak show flyktinglägret i Riksdagen, Pride parad dansande ÖB och poliskår, och Löfven, utbildad med en kort AF-svetskurs, outbiladade bedragaren Mona S, Lars Leijonborg som har 2 adopterade barn, Birgitta pippi Ohlsson klär sig i batik pippi kläder och blir EU-MINISTER, Batra som suger en utomeuropeisk så kallad komikers kuk och inseminerades på sjukhus, Schyman porr film alkis kommunist osv.

   Gilla

 • JEX

  Det beror på att blattarna ser ner på oss Svenskar och innerst inne hatar oss . Vi är ju kristna otrogna och våra kvinnor är ju horor enligt dessa blattar .

  Gilla

 • Lena

  Visserligen på aftonbladet men den personen skrämmer mig ……vad är hon besatt av ?

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Nickar instämmande till både Neuding och Pettersson.

  Sverige är på glid……….

  Gilla

 • Tanten

  Och hur behandlar dessa vakter etniska svenskar kan man undra. Svenskar ska utrotas ser vi mer och mer.

  Gilla

 • putte

  Man kan fråga sig varför dessa nysvenskar över huvud taget befinner sig i ett badhus eller bibliotek , för sanningen är väl att de varken kan läsa eller simma , utan dom tillbringar sin tid där bara för att ställa till stök

  Gilla

 • Tussilago

  Jag får bara migrän…
  Ska ta mig ett ”vitt-piller” så jag får skratta lite igen 🙂 jag rekommenderar detta till alla som fått för många ”svarta-piller”, för vi måste få energi om vi ska orka stå emot alla dumheter som blivit normativa.
  Önskar alla en fortsatt trevlig söndag!!!

  Gilla

 • Hönsmamman

  Sätt dem i arbete. Långt borta.

  Gilla

 • 325mortsalvreten

  Varfor ska vi orginal svenskar lara oss och inte dom som kommer till VARAT land du sager det SVENSKA samhallet och sa ska det forbli, sa om dom inte far som dom vill stampar dom som en unge, det ar sa djavla klart att dom (invadrarna) ska leva stenhart efter det SVENSKA samhallets regler det maste vi alla gora

  Gilla

 • Jhonsson

  Löfven & Co importerar slödder och pack. De föraktar svensken för dennes och svenska myndigheters totala undfallenhet. När dessa invandrade samhällsförstörare lever rövare på bibliotek och badhus, får vi läsa att det är ”ungdomar” som bråkar. Kan vara så men man glömmer att tala om deras ursprung. Det är inte så länge sedan dessa ställen var lugna och trevliga ställen. Nu undviker många av oss dem.
  Så länge ingen vill/vågar tala om problemen får vi leva med dem och se dem växa.
  Sveriges väg i utförsbacken med sker uppenbart med gillande av regering och myndigheter. Varför? Vad är egentligen deras mål? På vems uppdrag jobbar de, när förstör de vårt land?
  Sista chansen att stoppa landets ras till bananrepublik är antagligen valet 2018.
  Låt oss då förpassa Löfven % Co till historieboken.
  Landet behöver verkligen en sverigevänlig regering och det brådskar!

  Gilla

 • Tony

  Och primitiva människor ska vara i ett primitivt Land, inte
  i ett högteknologiskt land, som dom inte begriper något av.

  Gilla

 • Eva-Marie

  Det fungerar inte i alla fall, för några år sedan på biblioteket i Lindängen i Malmö, där fick man ha vakt som vaktade den person som skulle prata arabiska med vildingarna, då inte ens hans närvaro var till någon hjälp.
  Vi har att göra med primitiva människor med en helt annan syn på det mesta

  Gilla

 • compulsoryunion

  felaktigt, antisocialt och kriminellt uppförande visar några av de invasiva HIV-spridande arterna som alltid röstar vänster. Jämför asylsökande etniska svenskar som flytt till Spanien och London: där behöver myndigheterna inte köpa svenska medlare för att undvika terror och knivhugg.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: