Misstron mot medier är inte så konstig

MEDIA. Invandring är det ämne där mediekonsumenterna litar minst på medierna, enligt en ny undersökning. Mer än hälften av svenskarna anser att svenska medier inte säger sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring. Samtidigt är folk som röstar vänster mer benägna att lita på journalisterna, enligt en ny bok från Institutet för Mediestudier.

”Misstron mot medier”, heter studien som redovisar resultat från SOM-undersökningar som visar att svenskarnas förtroende för journalister är på en bottennivå – åtminstone när det gäller rapporteringen i ämnen kopplade till invandringen.

Institutets föreståndare Lars Truedson nämner vissa av fynden i en debattartikel i Dagens Nyheter som ligger bakom betalvägg men som den intresserade kan läsa HÄR.

Studier som läggs fram i boken visar även att rödgröna väljare har störst förtroende medierna, medan förtroendet är lägre bland alliansväljare – och lägst bland SD:s sympatisörer. Kanske inte så konstigt när man vet att drygt 80 procent av journalisterna sympatiserar med de röd-gröna. 

Truedson, som tillhör de 80 procenten av journalisterna som har vänstersympatier har dock en viss självkritik. Han konstaterar att det nu är ”dags att på allvar diskutera” huruvida journalisterna åsidosätter den så kallade konsekvens­neutraliteten i sin rapportering kring ämnen som rör invandringen.

https://twitter.com/SR_P1morgon/status/869066470831132672

-Pettersson är inte speciellt förvånad, jag minns Metros kampanj för invandring, knappast konsekvensneutral journalistik…

…vi har också Sveriges Radio som öppet erkänner att de gör agendasättande journalistik tvärtemot deras uppdrag. Vi har också Peter Wolodarski, chefredaktör på DN som utan att rodna säger att hans tidning ska satsa mer på så kallad agendasättande journalistik.

Medierna och journalisterna erkänner alltså öppet att de vinklar, filtrerar och ljuger för att påverka och sedan är de förvånade över att människor inte litar på dem, inte så konstigt att Forskning visar: Journalisters hjärnor sämre än vanligt folks

9 thoughts on “Misstron mot medier är inte så konstig

  1. Att köpa en kvällstidning, sprickfärdig av nonsenartiklar och lögner är ett av de mera onödiga sätten att spendera sina pengar på.
    Man sparar drygt 8000kr, om man under ett år struntar i att köpa en kvällstidning. Helt skattefritt och utan arbetsinsats!
    Det blir faktiskt närmare 90000kr på tio år. Lägg pengar varje dag i en burk. Se hur kapitalet växer. Blir en extra slant till semestern

  2. Att mer än hälften av svenskarna är tillräckligt begåvade för att ifrågasätta det som trycks samt anamma en skeptisk inställning till den subjektiva och politiserade rapportering som redovisar invandringen, är självfallet positiva besked.
    Emellertid är det ur demokratisk synvinkel lika önskvärt som angeläget att betydligt fler än 50 % förmåddes ruska om sina sågspånsfyllda träskallar och en gång för alla fås att begripa att vi är utsatta för en historisk komplott av gigantisk magnitud, vars konsekvenser åsamkat samhället i det närmaste irreparabla skador.
    Andreas.

  3. I sådana här nyheter är media trovärdiga: gammelmoster Agdas 150-åriga hibiscus blommar vackert och överdådigt för 150 gången.

  4. Svensk media är nog värre än gamla Pravda. Se till att inte spendera en krona på tidningar eller SVT.

Kommentera