Opinionen maj 2017

Jag tillhör de som anser att opinionsundersökningar inte tillför särskilt mycket, särskilt inte under mellanvalsperioder.

Fast om nu media envisas med att visa dem varje månad, så är det väl lika bra att Petterssons hakar på tåget. Svensk opinion redovisar fyra opinionsinstituts mätningar, vi redovisar sju (inklusive de som är webbaserade).

Svensk väljaropinions mätningar grundar sig på Sifos, Ipsos, Demoskops och Novus mätningar. Vi lägger till Inizios, Sentios, Yougovs. Vi tar inte med kategorin övriga där partier som Fi, Piratpartiet, Alternativ för Sverige, Medborgerlig samling m.fl återfinns.

Så här ser det ut när man tar med de tre institut som Svensk väljaropinion utesluter, kontra just deras siffror. Klicka för större bild.

Överlag är det stiltje i väljarleden och ganska tråkigt bland staplarna. KD fortsätter sin ökenvandring under riksdagsspärren och verkar nu ha fått stadigt sällskap av MP, förhoppningsvis för gott. Vänsterpartiet ökar sakta men säkert och Centerpartiets uppgång har stagnerat och lär stagnera ju närmare valet vi kommer. Med både KD och MP utanför riksdagen får vi helt andra förutsättningar än de man nu spekulerar i.

12 thoughts on “Opinionen maj 2017

  1. 87:an i S kämpar på mot Sveriges undergång. Finns någon statistik på religiös, etnisk, åldersmäsdig tillhörighet bland -väljarna?

    • Trycke för snabbt. Jag menar vad är det för kategorier väljare bskom S siffrorna

  2. Sverige har länge varit ett land med god välfärd som finansierats av alla skattebetalare.
    Vi har haft gott om jobb, bra sjukvård, skolor, boende, kollektivtrafik, vägar, äldrevård osv…
    Detta har tagit lång tid att bygga upp men har skapat ett bra samhälle.
    Idag kan man dock läsa varje dag i tidningar allting försämras.
    Det fattas pengar överallt vilket leder till besparingar och nedskärningar. Jag har märkt stor skillnad i kvalitet på många samhällstjänster bara några år.
    Samtidigt öppnar Sverige gränserna för allt och alla och det väller in folk från alla världens hörn.
    Kommer man hit välkomnas man med öppna famnar och får allt man behöver.
    Hur finansieras detta? Självklart med skattepengar från Sveriges skattebetalare.
    Vad jag vet så erkänner alla riksdagspartier att Sverige har haft en misslyckad invandringspolitik men ändå så fortsätter dem ta hit folk som vi inte kan ta hand om.
    Jag har fått nog och vill inte längre vara med och finansiera den mansinvandring vi har i Sverige idag.
    Sen är jag jävligt trött på att man blir kallad rasist så fort man nämner en negativ sak om invandring.

  3. En anledning till alla opinionsmätningar är att det skapar många arbetstimmar för debattörer och sk förståsigpåare av alla de sorter.

    • När det gäller ägaren kan man ju ha sina aningar , i brist på limpa så äter man bröd .

      • Ramadan i vardande….i mellanöstern så förvarades det levande djuret på balkongen, fram till sitt halalslaktade vidriga öde !

  4. De av media 5 ”godkända” opinionsinstituten missade några dagar innan valet SD:s resultat med mellan 20 och 58 %. Novus var i särklass sämst
    Det är ju fråga om de över huvud taget är värda, att kallas opinionsinstitut.
    Men de jobbar väl hårt för vänstern och för att vilseleda väljare.
    De, som låg nära målet, var Sentio och Yougovs, men dessa ratas av någon anledning av media. Kanske är de för nära sanningen för att refereras till. I deras senare mätningar har SD runt 25-%. Antagligen även det lite i underkant.
    Så än finns det hopp!

Kommentera