Den nordiska modellen är bäst. Ändå försöker PK rasera den…

KULTUR. Det är vetenskapligt bevisat att en kombination av marknadskrafter och offentliga regleringar, den nordiska modellen, är det som skapar den högsta graden av mänsklig välfärd. Det skriver statsvetarprofessorn Bo Rothstein på DN Debatt.

Bo Rothstein

Rothstein menar att valet av Emmanuel Macron som fransk president tyder på ett historiskt politiskt skifte mot en samhällsordning där alla ska få möjligheten att förverkliga sina egna livsprojekt.
Macrons avståndstagande från både högern och vänstern ska inte bara ses som politisk taktik. ”I stället kan den ses som att den traditionella höger-vänster-dimensionen har påbörjat förpassningen till historien.”

Sedan industrialismens genombrott under slutet av 1800-talet har västvärlden prövat ett antal olika samhällsordningar. Vi har i det forna Sovjet och dess vasallstater sett variationer av auktoritär kommunism. Vi har också sett både demokratisk konservatism (Tyskland, Österrike, Schweiz) och den mera auktoritära katolska konservatismen (Spanien under Franco, Portugal under Salazar) och den italienska och tyska fascismen. Vi har kunnat studera den mera statsorienterade socialdemokratin i länder som Storbritannien och Sverige fram till 1970-talet och därefter olika former av nyliberalism i länder som USA och Storbritannien.

Denna samhällsforskning har enligt Rothstein entydigt gett svaret att det som kallas den ”den nordiska modellen” är bäst. Det är ett samhälle som å en sidan bejakar marknadsekonomins principer om konkurrens, frihandel, öppenhet och nyskapande, och ett samhälle som vinnlägger sig om att på många olika sätt reglera marknadens mekanismer så att de inte skall resultera i monopol, oskäliga vinster, svårartade miljöproblem och korruption.

-Pettersson håller med om det mesta som statsvetarprofessorn Bo Rothstein, men undrar varför han blandar in fransmannen, skriver men undrar varför svenska politiker och journalister inte gör det? De erkänner inte ens att den finns utan försöker i rasande fart byta ut den nordiska modellen mot någon sorts kultur som har ställt till elände överallt i världen där den finns trots att vi har facit och alla går att integrera utom muslimer

4 thoughts on “Den nordiska modellen är bäst. Ändå försöker PK rasera den…

 1. SVt1 hade idag söndagsmorgon ett reportage om Norge vårt kära.grannland. ETT krig var en orsak till den starka enade nationalismen som kulminerar den 17 maj. Ska det behövas ett krig i Sverige för att folk ska förstå. Det brukar vara religionen som splittrar. Det finns ingen anledning att tro att det inte kommer att bli krig med samma orsak.
  I övrigt är Norge bättre på mycket. Inte bara skidor (förlåt idrottsmän) utan också bättre på invandringspolitik.

 2. Muslimerna har förstått sen länge hur lätt västvärlden anpassar sig till islam så de behöver bara bida sin tid för att nå sitt mål. Västvärldens ledare och folk är för veka i sin framtoning.

 3. Svea Exchange i Kista Galleria – står de i kö när bidraget kommit och vill skicka hem pengar till släkten.

 4. Så kom den då……..den “vetenskapliga” kritiken.

  ”Sanandaji vilseleder läsarna i sin bok om invandring”

  “En av årets mest uppmärksammade inspel i debatten om invandring är boken ”Massutmaning” av Tino Sanandaji. Vi har läst boken med vetenskapens glasögon och förvånas över hur slarvigt Sanandaji hanterar den tillgängliga forskningen.

  Vi anser att Sanandaji aktivt vilseleder sina läsare på ett sätt som är destruktivt för den svenska invandringsdebatten. Det skriver Hans Lööf och Gustav Martinsson, KTH.”

  Men det kom även ett försvar efter det inlägget……..

  “Nationalekonom: Sanandajis bok är inte ohederlig.”

  “Att bli utmålad som intellektuellt ohederlig är bland det värsta en forskare kan råka ut för. Jag menar dock att Lööf och Martinsson inte har grund för sin anklagelse riktad mot Tino Sanandajis bok, skriver nationalekonomen Erik Lindqvist.”

  https://www.svd.se/nationalekonom-sanandajis-bok-ar-inte-ohederlig/om/debatt

  Kan för övrigt, tala om att jag har köpt två ex. av Tinos “Massutmaning”.

Kommentera