Regeringen förbjuder försvaret att öva utanför kontorstid

FÖRSVAR. Den stora militärövningen Aurora ska i höst testa om försvarsmakten klarar ett väpnat angrepp mot Sverige. Helikopterflottiljen i Linköping ville därför flyga även nattetid men regeringen säger nu nej.

Regeringen, liksom tidigare den så kallade Generalläkaren, säger nej med hänvisning till miljön och människors hälsa. Helikopterflottiljen får därmed hålla sig till flygningar dagtid och på vardagar.

 

Aurora 17 är den första och största militära övningen på över 20 år där hela försvarsmakten övar tillsammans. Orsaken till övningen är det förändrade säkerhetspolitiska läget för Sverige. Under två veckor i september kommer fler än 19 000 män och kvinnor delta tillsammans med ett flertal myndigheter och ett tiotal andra länder, bland andra USA.

Enligt det tillstånd som Malmen har får flottiljen flyga dagtid under vardagar, det för att inte påverka människors hälsa och miljö negativt. Men eftersom övningen anses som viktig ansökte flygflottiljen om att få flyga under alla dygnets timmar hela veckan under övningsveckorna i september.

Generalläkaren, som kontrollerar om Försvarsmakten följer lagar och föreskrifter gjorde bedömning att önskemålet om fler flygrörelser inte ryms inom det tillstånd som Malmen har. Flygflottiljen överklagade till regeringen som också avslog ansökan.

Sveriges Radio

-Pettersson tror knappt det är sant. Regeringen säger att de ska bygga ut och satsa på försvaret men nekar helikopterflottiljen att öva på natten, i mörker och på helger. Hoppas fienden accepterar de villkoren…

Regeringen tycker alltså att Linköpingsborna eventuellt dåliga nattsömn under en vecka i september är viktigare än landets försvar. Jag tror ingen frågat östgötarna vad de tycker om det…

 

9 thoughts on “Regeringen förbjuder försvaret att öva utanför kontorstid

  1. Nu skall skiten bara in på omlackering också för att få regnbågens alla färger, sedan är den klar för feministfjollorna inom försvaret.

    Att ryssen inte har anfallit ännu medan detta skitlandets försvar är obefintligt är mycket förvånande
    ….Putin var är du? det är dax att städa upp här nu.

  2. På den tiden det begav sig sade jag alltid att skulle ryssen anfalla borde detta ske julaftons eftermiddag efter kl. 3 då i stort sett hela Sverige satt bänkat framför TVn och såg Kalle Anka.

  3. Någon förvånad? Vi befinner oss i de helgalnas land där allt onormalt är normalt.

    • Svenskingarnas och deras” vänners ”galenskap är försvar nog vi behöver inte ytterligare försvar. Utöver ordbajseri och den vidriga stank de sprider. Inte någon känd fiende lär stå pall för ett sådant försvar.

  4. Bra för den lede Fi att man vet att anfalla under icke kontorstid. Man hinner ganska långt innan vårt försvar kan börja jobba.

  5. Sverige får väl göra en överenskommelse med Putin. Om han anfaller oss, så får det bara ske när det är ljust.
    Herre Gud, dumheten i Sverige tycks bara bli värre och värre.
    Var kommer alla tokar ifrån?

  6. Hasse Alfredssons Lindeman hade på sjuttiotalet ett förslag som gick ut på att placera massvis med telefonapparater utmed kusten. När ryssen steg i land skulle de ringa, ryssen lyfta luren och säga ”hallå”. Då skulle ett förinspelat meddelande på ryska säga ”Det är mamma. Kom Hem!”
    På något sätt känns detta Lindemanska förslag mer realistisk i all sin relevans just idag.

Kommentera