Nyanlända får dubbla bidrag – behöver inte betala tillbaka

INVANDRING. I glappet mellan att en asylsökande fått uppehållstillstånd och fram till det att olika bidrag börjar betalas ut, får den nyanlände ekonomiskt stöd som inte behöver betalas tillbaka. Effekten blir att dubbla bidrag betalas ut i onödan.

Nyanländas bidrag från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan betalas ut retroaktivt, även för de månader då personen erhållit kommunalt försörjningsstöd. Inga system ska möjliggöra dubbla bidragsutbetalningar, istället ska vi ha strukturer för människor som leder bort från bidrag till egen försörjning. De dubbla bidragen är orättvisa. Gör om försörjningsstödet till förskottslån.

Tilliten till våra skatte- och välfärdssystem bygger på att medborgarna kan lita på att pengarna används effektivt samt att systemen bygger på rimlighet och rättvisa. Det är därför en självklarhet att bidrag inom det svenska socialförsäkringssystemet inte ska betalas ut dubbelt för samma period. Om misstag skett, ska återbetalning ske från den som erhållit mer av vår gemensamma kaka än vad som var avsett.

Men inom ett område förekommer ändå dubbla utbetalningar. Det är i det glapp som uppkommer när en asylsökande fått uppehållstillstånd och fram till det att de olika bidragen börjar betalas ut. Dessa bidrag omfattar etableringsersättning, etableringstillägg och bostadstillägg via Arbetsförmedlingen samt bostadsbidrag, barnbidrag och flerbarnstillägg från Försäkringskassan.

För att de nyanlända under den tiden ska klara sitt uppehälle går kommunen in och ger ekonomiskt bistånd som inte är återbetalningsskyldigt. Det innebär att nyanlända, när de olika bidragen väl börjar betalas ut, får retroaktiv ersättning för samma period de haft försörjningsstöd.

Utbetalning av kommunalt bistånd sker vanligtvis under några månader, och en uppskattning som vi gjort med hjälp av Stadsförvaltningens siffror visar att det för Stockholms kommun rörde sig om 21 miljoner kronor i månaden till nyanlända under år 2016. Det rör sig således om stora summor av skattebetalarnas pengar, som utan grund skänks bort istället för att användas till att täcka verkliga behov. Det är inte ett ansvarsfullt sätt att handha våra gemensamma pengar.

Läs mer på Dagens Samhälle…

-Pettersson är inte förvånad -flatheten med andras pengar har inga gränser…

22 thoughts on “Nyanlända får dubbla bidrag – behöver inte betala tillbaka

  1. Precise det pratade en kille från Eritrea om som är timanställd på Hemtjänsten för mig igår. Han förklarade för mig hur man som Asylant kan få maximalt bidrag. Bla. Sa han så länge han inte ta fast anställning kan ha plocka ut div. bidrag. Det bara ringde i öron på mig. Hans sista ord i ämnet ”Man måste se till att man få det bästa för sig”. Nästa gång han kommer ska jag försöka att spela in det och återkommer.

  2. Carina -Fina
    Det enda sonm kan få oss att fortsätta att skriva ………………..är att DE hatar oss !

  3. Tydligen är det Svenska fattiga som konserveras i utanförskap. Man kan undra om det finns en lömsk taktik bakom eller vad är det? Svenskar gillar demokrati och är vana att vänta på nästa val, men när man överskridit all anständighet… förlossningar i bilen, nedlagda vårdplatser, nedlagda vårdavdelningar, kommuner köper upp bostäder och ger bort till fd. flyktingar där ena hälften inte kommer att jobba närmsta 9 åren och andra hälften inte kommer att jobba alls fram till en godtyckligt beräknad pension som de aldrig tjänat in.

  4. För jävligt med dessa bidrag till invandrare och för jävligt när Jimmy Åkessons svärmor som blev politisk vilde och inte ville lämna riksdagsplatser när Jimmy sa till henne. Hon har lyft 64500 kr i månaden i flera år utan att lyfta ett finger för . Det enda riksdagspartierna är överens om är sina egna skyhöga bidrag. Det är ena jävla skojare alla politiker oavsett partifärg dom tänker bara på sig själva. Jag har tänkt rösta på SD men nu är jag så jävla trött på alla skojare

  5. Tänk om våra egna fattigpensionärer skulle få dubbelt utbetalt. Hade dessa också fått behålla pengarna ? En dum fråga,naturligtvis hade man begärt tillbaka dessa…..om så med fogdens hjälp ! 🙁

    • Stenbock
      Min käre vän………….Sverige är ett MINNE blott, må den ”som kan ta landet av daga” !
      Landet kommer inte ens att vara i historien, kanske en ”Miss Universium” eller någotv annat / annan vackert allt kommer att ingå i soras imperium!
      Den fule f*n.

      • Då menar jag någon MELLANÖSTERNTYP / halvfigur som med mammons hjälp har förfört en vacker svenska !

  6. Gillar att tidningen Dagens Samhälle verkligen låter debatten komma till tals, på ett normalt och demokratiskt sätt.

    Till skillnad mot vad AB, DN och Expressen presterar.

  7. OT
    De förbaskade muselmanerna håller oss ockuperade från att tänka på de som……..inte tycker om muselmanerna ……men inte om oss heller!
    Vi är dömda !

  8. Dubbla bidrag ger de med godhetsundrrskott dubbel eufori. Kan nog behövas då dessa, enligt Karl-Olov Arnstberg, upplever sig mindre goda än genomsnittet och därför måste posera i godhet.

  9. En strategisk misshushållning med den svenska statens finanser i akt och mening att med alla till buds stående medel befrämja den arbetsskygga importen, vars enda motivation till närvaron på dessa nordliga breddgrader är det övergenerösa bidragssystemet, de friktionsfria infiltrationsmöjligheterna, samt det internationellt beryktade och gynnsamma kriminalklimatet. Ett bedrägeri initierat av makteliten och dess ekonomiska brottslingar i den humanitära stormaktens feministregim!

    Som tack för att vi skattebetalare möjliggör detta vanvettiga slöseri har vår tillvaro i flera avseenden begränsats och försvårats och man kan med största fog fråga sig hur länge denna kostnadskrävande självdestruktivitet skall tillåtas fortgå.
    Andreas.

  10. Nä som nån sa, det är ju inte riktiga pengar det är ju bara skattepengar.

    Detta är ju förskingring som politiker och tjänstemän ska åtalas för.

  11. Jag orkar inte mer. Jag har just sett svt:s nyheter om hur mest synd det är om alla andra – precis som alla andra kvällar. Än om dom som betalar med blod svett och tårar – jag lägger mig ner och dör.

    • Carina-Fina
      Jag har för längesedan slutat titta på propaganda organet & håller mig till div fria medier på Youtube tex RedIceRadio. Är det någon serie som tex ”Fallet Kevin” kan man titta på playlist gratis via datorn, dessutom slipper du betala för övrigt elände 😀

      • Carina-Fina
        ”Playlist” blev fel det ska vara svt play, även de andra kanalerna har play utbud 😀

Kommentera