Franska marinen lägger till i Stockholm

FÖRSVAR. Latouche Tréville, en antiubåtsfregatt av modellen F-70, är i Stockholm från 6 till 9 maj 2017. Båten som är 139 meter lång ligger förtöjd i Frihamnen och har även en helikopter, Lynx, ombord.

Latouche Tréville, som fått namn efter befälhavaren på Hermione under amerikanska självständighetskriget, lägger till i Stockholm inom ramen för uppdraget Grand Nord, vars mål är kunskap och förberedelse i Nordsjön, havet runt Island, Norska havet och Östersjön. Besöket hör alltså till de regelbundna förflyttningar som franska marinen gör i regionen.

Fregatten, som har Saumur som ”fadderstad”, kom till Östersjön den 26 april och ska vistas där till den 25 maj. Hon kommer att delta i övningar med flottorna i regionen, däribland den svenska. Fregatterna, som är franska marinens ryggrad, bidrar också till synligheten och kännedomen om Frankrike i världen, i synnerhet när de lägger till.
De 235 besättningsmedlemmarna och deras befälhavare kapten Yann Bied-Charreton kommer att tas emot av försvarsavdelningen på Frankrikes ambassad i Sverige och även träffa chefen för Stockholms garnison.
Under helgen kommer också ett annat franskt militärfartyg till Sverige. Patrullbåten Flamant, som används till ”skyddsuppdrag” kommer nämligen till Göteborg inom ramen för den årliga forsknings- och räddningsövningen Dynamic Mercy, som koordineras av NATO.

Franska ambassaden

5 thoughts on “Franska marinen lägger till i Stockholm

  1. Om Lasse Dahlquist hade varit i livet och bott i Tjockhult (förlåt mig alla göteborgare för en så hädisk hypotes) skulle han kanske diktat en visa om besöket. Typ ”Franska marinen har siktats i Värtan, oh là là, oh là lá, oh là là – och Stockholms töser har vidöppna hjärtan, oh là là, oh là lá, oh là là …” (Jag kan bara fantisera om hur en motsvarande låt om ett ryskt flottbesök skulle låt).

  2. NATO kontrollerar nu Sverige.

    Vid händelse av krig avlossar de förtöjningen och kvar blir Sverige med 2-3 miljoner militanta muslimer.

    Vi andra kommer fortfarande titta efter fiender österut.

    Godnatt

Kommentera