Pressfrihetens dag

MEDIA. Noterat i dagens Eskilstunastyrda lokaltidning Södermanlands Nyheter, de flesta medier har liknande inlägg, duktiga som de är att tänka enfald i stället för mångfald när det gäller åsikter.
Under rubriken ”Det fria ordet hotas varje dag” skriver SN:s platschef i Nyköping, Anna Falk, bland annat följande: ”Men tyvärr står inte det fria ordet ohotat ens här, i landet med världens äldsta tryckfrihetsförordning.

Det utmanas och hotas varje dag. När makthavare vill undanhålla information om hur skattemedel har använts. När politiker i riksdagen vill skapa lagar som begränsar pressfriheten.”

Inget fel i den beskrivningen. Den största makthavaren är väl annars media själv som anser sig ha monopol på det fria ordet och efter eget tyckande censurerar och stryker debattinlägg med avvikande åsikter och synpunkter.

Det största hotet mot det fria ordet är alltså den aktör som är satt att försvara det fri ordet! Det vill säga Anna Falk och hennes kollegor inom media.

Hur blev det så och när började mediamakten och det övriga etablissemanget sparka nedåt?

26 thoughts on “Pressfrihetens dag

  1. Pressfriheten här i Sverige? Den gäller exklusivt för PK media, likaså yttrandefriheten.

  2. Om man inte håller med pk media hängs man ut som en rasist.

    Jag skiter i er kristna och jag skiter i er muslimer.
    Vill ni mörda varandra be my guest, så har ni ju gjort i tusentals år

    Jag som ateist vill bara inte bli ihopkopplad med er tokstollar pga att jag är vit och svensk.

  3. Pressfrihetens dag, har ju tidningarna varje dag.

    De styr och reglerar ju yttrandefriheten som de själva vill, i sina egna tidningar. Eller?

    Man kan ju undra vad de svamlar om egentligen?

  4. Journalisterna kan ju börja med att granska SVT och dess
    kulturredaktion.
    Den redaktionens hantering av Bokmässan och Nya Tider
    kan man inte precis påstå befrämjar yttrandefriheten – snarare
    har de gjort allt i sin makt för att inskränka yttrandefriheten i
    det här fallet.

  5. Jag skulle vilja höra förklaringen till varför man tagit bort möjligheten att kommentera/bemöta artiklarna som tidningarna lägger ut på nätet.

    Vill/törs/får man inte ha ett öppet debattklimat?

    Sånt ger i alla fall mig signaler om att man styra informationen som sprids i tidningarna. Och inte nödvändigtvis i ”rätt” riktning…

    • Förklaringen är enkel. Folk har så felaktiga åsikter att det är för jobbigt för murvlarna att sitta och censurera och ta bort allt felaktigt. Enklare att lägga munkavle på läsarna. Men snart har dom inga läsare kvar att censurera.

      • Man har gjort samma sak på SVT.Man har gjort om Tittarservice så du kan inte klaga längre.Man har också tagit bort möjligheten att kunna se och läsa vad tittarna kritiserar. Du får bara en rubrik och sen ett svar från SVT. Jag skrev några veckor där tidigare och talade om vad jag tyckte och folk hängde på och började också att säga vad dom tyckte. När jag en gång nämnde ordet muslim var det kört. Då blev jag stoppad för alltid och nu har man som sagt stoppat det för gott så att du inte kan framföra din åsikt. Så fungerar en barbarisk diktatur med en statsTV modell Stalin. Idag såg jag Granskningsnämnden hade kritiserat ett program. Det var för opartiskt tyckte man när Nya Tider hade fått framföra sin åsikt.
        Jag vet inte om man ska skratta eller gråta.

      • DIs kommentarer var ju dagens höjdpunkt ! Skrattade så jag grät när jag läste om Ljugholts alla påhitt som lyftes fram på ett fantastiskt underhållande sätt.

        Svetsaren är väl rädd för att det skulle komma krav på hans avgång … och då är det bäst att ta bort möjligheten att kommentera.

  6. För pressens överlevnad är presstödet livsviktigt. Hunden biter inte handen som matar brukar man säga. Pressen beter sig på samma sätt, rädd att bli av med sitt stöd, aktar sig naturligtvis för att stöta sig med regeringen. Därför förekommer inte heller någon djupare granskning av dess handlingar. Fri press? Nja, jag undrar det.
    Var gräver de sk ”grävande journalisterna”?

    • Då har du nog helt missförstått medierna!
      De driver en agenda, givetvis står alla demokratiska partier på exakt samma sida!

  7. Dom har ju en fantastisk frihet att ljuga, censurera, vinkla köra drev förtala folk helt lagligt och straffritt. Som sagt är inte pressfriheten fantastisk.

  8. Vad består pressfriheten av? Förmodligen till största delen av att skriva skit om SD samt att inte släppa in för makten obehagliga sanningar?

  9. AB hade vid sina debatt inlägg, där man kunde kryssa för att håller eller håller inte med. Ha ni set att den möjligheten ha man tagit bort?
    Det var tydligen för många som inte höll med i den riktningen AB vill 😉

  10. Att tänka mångfald med alla indrällande folk från MENA-länder leder ovilkorligen till enormt stor kollektivt enfald !

    • Kom att tänka på en egendomlig sak. Vad gör en demokratiminister i en demokrati? Loppet är färdigt vi har demokrati, vi har gått i mål. Det är oroväckande att man börjat tveka. Snart behöver vi en diktaturminister, som värnar om de diktatoriska minoriteterna? Lycka till med en demokrati, som tycks ha tappat tråden och behöver en minister som förklarar vad demokrati är och vad vi behöver den till.

Kommentera