Apropå UG och livsmedelslagen

UG hade gjort ett utmärkt reportage om den Asiatiska matimportören Hung Fat. De visade en mycket slipad ägare som visste precis hur han skulle handskas med media och myndigheter. En man som klarat sig undan flera åtal antagligen genom sitt halvt hysteriska skådespeleri. När sedan de (o)inblandade myndigheterna intervjuades på slutet stod det klart att detta ville man inte ta i!

680

Självklart kan man förstå att polisen har fått mer att göra och att de måste prioritera mord och andra grova brott MEN…….. Detta hanterande av livsmedel kan också bli till dråp, grov misshandel eller….??

Man prioriterar inte livsmedelslagen, punkt! Det borde kanske ändras på med tanke på våra 40.000 undernärda gamla, undernärda barn, matlagningen till äldreboenden samt denna hantering gör ju att man baxnar.

För några år sedan blev ett helt äldreboende matförgiftat och någon dog av en kycklinggryta som serverades under en helg. Vid frågan om när grytan lagades blev svaret – i onsdags?!  I onsdags!! Enligt livsmedelslagen skall tillagad mat som inte fryses in serveras inom 24 timmar. Varför gäller inte detta på de kommunala inrättningarna? Det gäller i allra högsta grad på de privata.

Jag ifrågasatte denna händelse redan då men efter flera förfrågningar utan svar gav jag upp. Minns detta ganska så väl men hittar inte på nätet. Kanske någon annan vet och hittar??

På skolorna äter man ibland matrester på fredagar. Mat som blivit över under veckan. Där bryr de sig inte om 24 timmar. Detta är ok i våra hem men på skolor och andra storkök är detta inte ok. Det är sådana mängder och svårt att kyla ned snabbt nog. Jag skall nämna ett exempel från min tid i storkök:

Vi hade tight om tid så vi lagade en currygryta till 1.200 gymnasieelever och lärare dagen innan den skulle serveras. Ställde in kantinerna i avkylningen utan lock över natten. När vi kom på morgonen hade en ”vänlig själ” lagt på locken av omtanke. Följden var katastrofal. När vi tog av locken hade grytan i samtliga kantiner börjat ”bubbla”.  Så snabbt kan det gå! Jag behöver väl inte tillägga att vi fick laga ny mat……..

Livsmedelslagen är otroligt viktig även om många kan tycka att den inte skall prioriteras.  Ett storkök som måste följa lagen har 2 avdelningar eller fler. Det innebär i praktiken att en förskola (dagis) med 2 avdelningar räknas som storkök. En del kommuner ändrar på detta och tolkar det som FLER ÄN 2 avdelningar men det står 2 avdelningar eller fler i lagen om det inte kommit en ny bok.

Detta  sätt att tolka livsmedelslagen är antagligen för att nästan varje förskola i kommunerna skulle få bygga om sina kök för där finns inte många som lever upp till storköksreglerna.

Vi, jag och min man gick till en kinarestaurang för att äta lunch. Vi var de första gästerna vid öppnandet och de bar ut maten till buffe´n framför våra ögon. ÄNDÅ blev jag magsjuk, inte mannen som endast åt räkor. Jag har blivit matförgiftad en gång tidigare på en Thai restaurang och därför varit emot asiatiska restauranger en tid. Därav ville jag vara först vid ett orört bord så att säga. Ändå hände det igen och så tittar jag på UG! Aldrig mer! Jag har ätit färdigt av den asiatiska maten. Synd för det är ju gott men jag vågar inte chansa igen.

Hur sjuka blir folk om de får i sig rått-, eller muspluttar? Man kan dö om inte polisen visste det. Livsmedelsverket och polisen får verkligen se till att ta itu med dessa svindlare som Thanh Truong, ägaren till Hung Fat som riskerar människors liv och hälsa varje dag, varje minut. Vem hålls ansvarig om någon dör av hans så kallade mat? Vem hålls ansvarig för de stackars arbetarnas hälsa som är förstörd av lösningsmedel som antagligen är totalförbjudna i Sverige? Vem?

Vi får väl se vad detta UG leder till men tillåt mig att tvivla på att det blir någonting. Thanh Truong håller sig kanske lugn några veckor men sedan faller han tillbaka till de gamla vanorna när han klarat sig – IGEN!    Vore det inte på sin plats då, att polisen kommer med en husrannsakan? Eller, är det kränkande och maffiametoder????

 

8 thoughts on “Apropå UG och livsmedelslagen

  1. Helt rätt! jag var förvånad att byggnaden fortfarande stod kvar i måndags. Den ska bort och ägaren med, 170 miljoner omsättningen av det som debiteras i lokalen.. helt sjukt

  2. Kan inte vara så svårt att lura en svensk (inklusive svenska myndigheter), det vet ju alla i hela världen…

  3. Vad är det som händer i landet.Kineser som säljer ommärkt mat,kontant hantering vid leverans,gud vet vad.Bilbränder,våldtäkter, pensionärer blir rånade,tiggare överallt. Är det Sverige man lever i fortfarande eller är det nånting jag missat.Vad gör regeringen,myndigheter snart måste man beväpna sig när man går ut.Nyval avgå svetsarn du klarar inte det här ,bara käbbel MVH Adolf

  4. Svenska myndigheter och till synes det mesta,där staten är engagerad är i fritt fall. Det var Olof Palme tog bort tjänstemannaansvaret. Han ville väl anställa politiskt likasinnade i så många statliga och kommunala verk som möjligt. Men han visste ju att han då inte fick de skarpaste knivarna i lådan, så ansvaret fick man slopa.
    Rikspolischefen Dan Eliasson är ett praktexempel på detta.

  5. Eftersom restaurangmat är en stor del av den svenska befolkningens matkonsumtion är det av största vikt att hygienen är A och O. Varför inte säkra upp det hela med att laga sin egen mat i större utsträckning. Att politiker vill att vi ska äta på olika näringsställen är en sak, de vill få till nya arbetstillfällen och öka BNP, då blir de glada och slår sig för bröstet och kan påtala att i Sverige har vi en så god ekonomi.. Har politikerna inte förmågan att se till att olika myndigheter sköter kontrollen kanske det vore på tiden med en liten demonstration. Det finns en hel del större matproducenter som lagar till färdigmat i olika former där jag antar kontrollen är mycket bättre än på olika restauranger dessutom till ett mycket lägre pris.

  6. Tänk om regeringen ställde krav på alla dessa flata myndigheter och gav alla lön efter prestation. Man skyddar sig mot alla dessa lagar som hela tiden där dom kriminella är vinnare. Nej skapa en ny lag som alltid kan användas SUNT FÖRNUFT………..

  7. I Danmark tar livsmedelsinspektörerna med sig polisen och gör oannonserade raider vid misstanke om livsmedelsslarv. I Sverige skyller byråkraterna på att de öppnar inte så vi måste anmäla några dagar i förväg att vi ska komma. Kontrollsiffra i statistiken att redovisa för ministern och totalt värdelös inspektion.

  8. Fusket i samhället verkar ha stigit markant på alla områden. Ska vi ha ett säkert samhälle bör alla dra sitt strå till stacken och ta sitt ansvar och arbeta after de regler som vi satt upp i demokratisk ordning. Vi bör få valuta för de skatter vi betalar och då att olika myndigheter ger samhällsmedborgarna den service som krävs när det gäller kontroller av olika slag.
    https://ulsansblogg.wordpress.com/2017/01/09/fuskare-storfuskare-och-superfuskare/

Kommentera