Förtroendet rasar

Förtroendebarometern för 2017 är ingen rolig läsning för Public Service. Desto roligare för oss som tappat förtroendet för de licensfinansierade bolag som själva kallar sig oberoende.

Sveriges Radio tappar till 64% och SVT till 60%. Då får vi ändå anta att mätningen gjorts bland medborgare som betalar sin licens och inte bland de som av olika anledningar sagt upp den.

Överlag visar 2017 års förtroendebarometer att förtroendet sjunker för samhällsinstitutioner, myndigheter, välgörenhetsorganisationer och media.

Värst är det för medierna, där exempelvis Expressen och Aftonbladet ligger kvar och skräpar allra längst ned med bara 10 respektive 14 procent i förtroende. Störst ras står dock SVT och SR för. Bägge tappar 6 procentenheter och landar på de siffror ni ser ovan.

Public service är hämtat från engelskan och betyder i allmänhetens tjänst, d.v.s. folkets. Public Service är också statens mediala ansikte utåt. Både SVT och SR ägs av stiftelser vars styrelse utses av regeringen och verksamheten betalas med licensavgifter. Till skillnad från dagstidningar som kunderna köper frivilligt, är folket (kunderna) påtvingade både SVT och SR. Av den anledningen är förtroendetappet än mer prekärt och diskussionen om de påtvingade licensavgifterna lär knappast avta i styrka efter detta ras.

Följande kan man läsa på SVT:s webbsida.

”SVT ska vara opartiskt och sakligt. Tycker du inte att vi är det kan du skicka en anmälan till Myndigheten för radio och tv”

På SR:s webbsida läser vi följande.

”Sveriges Radio är den reklamfria och oberoende radion med uppgift att göra kvalitativa program av alla slag för hela Sveriges befolkning”

Huruvida SVT och SR lever upp till det de skriver är upp till var och en att bedöma. Lyssnar ni fortfarande på P3 eller ser på SVT:s Kulturnyheterna kanske ni inte riktigt håller med i det som skrivs om ”opartiskt” och ”oberoende”, exempelvis.

Intressant att notera är att raset för SVT började ta fart på allvar när Hanna Stjärne tillträdde posten som VD. 2014 hade SVT ett förtroende på 71% och nu är man nere på 60. Stjärnes vänstersocialistiska prägel på bolaget kan komma visa sig vara ett sänke, inte den ballong man troligen hoppades på.

Ta del av Förtroendebarometern 2017 här.

8 thoughts on “Förtroendet rasar

  1. Förtroendbarometern utföres av Medieakademin. Mitt förtroende för denna är inte särskilt stort. Förtroendet för SVT och. Modiga i övrigt är nog betydligt lägre an vad förtroemdebarometern visar.
    Se upp för ”Fake news”

  2. https://i2.wp.com/static-cdn.sr.se/sida/images/83/35f6d087-71a6-4f85-86dc-222bbfd841ae.jpg

    SR:s Cecilia Benkö och SVT:s Hanna Stjärne (Bilden ovan) kommenterar: ”Vi tar det på allvar”

    Men på länken nedan i ljudinslaget hävdar Cecilia Benkö att hon inte känner någon oro över resultatet. Trots förtroendetappet på hela 6%.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6668378

    Jag tror ändå att förtroendetappet 2017 svider ordentligt både för Cecilia Benkö och Hanna Stjärne.

    • Vilka formidabelt förtappade fruntimmer! De föga tilltalande egenskaperna ful och förrädisk är ingen lyckad kombination och ovan nämnda klimakterieförvirrade globalistmarionetters koncept har självfallet visat sig som ett i förlängningen ohållbart koncept.
      Beklagar vi detta och fäller en tår? I helvete vi gör!
      Andreas 🙂

  3. Nja du Stefan K. Rasar vet jag inte. Bedriver du angendajournalistik? 😉

    Att så många som 60% har stort eller ganska stort förtroende för SR och SVT får nog ses som en seger. För dem. Iallafall om man tar i beaktande det rådande läget rent allmänt. De enda som klår dem i förtroende är ”Högskola och Universtet” och Systembolaget.

    Om du kallar 6% för rad vad kallar du då Postnords 21%?! 😉

    • Menar du agendajournalistik på samma nivåer som svenska medier?

      Varför kallar man det ras när ett parti tappar 1 procentenhet, men inte när ett mediebolag tappar 6? Blickar man längre bakåt i tiden behöver vi inte gå längre än till 2013 då SVT och SR låg på 71-73% Det är ett förtroenderas, vare sig du vill eller inte.

      60% är mycket och givetvis en markant skillnad jämfört med exempelvis Expressen, men om hela 40% saknar förtroende för ett statligt och licensfinansierat bolag som kallar sig oberoende, borde detta vara direkt oroande.

      Att allt fler väljer bort att betala licensen är också en faktor att ta i beaktning.

      • Jag håller med dig i stort. Och nej jag menar inte att du bedriver agendajoirnalistik i samma omfattning som tradmedia men det är just det som är grejen. Min magkänsla säger att altmedia mer och mer går i agendajournalistikens fällor med att kalla något för något annat för politiska vinningar. Medvetet eller omedvetet.

        Saklighet och objektivitet måste vara ledstjärnorna för altmedia då detta saknas i tradmedia. Ska man vara alternativ måste man vara just det. Alternativ. 🙂

Kommentera