Lokalmedierna dumförklarar och tillrättavisar sina läsare

MEDIA. Idag gav länstidningen Eskilstuna-Kuriren med sina lokalavdelningar Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter ut en bilaga som de kallar #vi ställer upp i 132.000 exemplar á 32 sidor inkl. annonser. Målet med bilagan är, oavsett vad redaktörerna säger, att rädda de egna tidningarna och koncernens ekonomi. 

Det finns en röd tråd i bilagan: överheten tillrättavisar allmänheten. Det är vansinnigt att skriva människor på näsan (som nu görs på närapå varje sida i bilagan). Det är att dumförklara människor, vilket bara, med all rätt, gör människor ännu mer avogt inställda och förbannade på makthavare/medias von oben-attityd. Folk kan faktiskt tycka och tänka själva, trots att EK, SN och KK aningslöst vill att folk ska tycka och tänka som dessa Sörmlandstidningar vill.

Det är svårt att begripa syftet med bilagan, annat än att den ska fungera som någon sorts varningsskrift över vad gemene man kan tillåtas säga och skriva, då förstås enligt medias uppfattning.

Nu är det så ordnat i Sverige, och det vet folk, att var och en kan säga och skriva vad fan som helst såvida det inte bedöms bryta mot någon lagparagraf. Det är i det sammanhanget totalt ointressant vad tre naiva lokaltidningar i Sörmland anser. Låt rättsväsendet sköta sitt så kan lokala tidningar ägna sig åt att försöka överleva.

Bilagans ledare, där tre kvinnliga ansvariga utgivare, tydligen gemensamt knåpat ihop en text är en tragikomisk historia. Käckt räds inte damerna att till och med ha synpunkter på USA-valet, som enligt damerna avgjordes
i ”sociala medier”. Demokratiska val brukar annars avgöras i vallokalerna.

Damerna har sedan ytterligare nyheter om USA-valet: ”Mycket talar för att det handlade om rysk påverkan”! Se där! Vad vet egentligen tre ansvariga utgivare i provinsen Sörmland om den saken? ”Mycket talar för . . ”. Är det inte just sådana fejknyheter och spekulationer som damerna ifråga förtrytsamt anklagar alternativa media för att publicera och föra vidare. Pinsamt.

Damerna bör nog avstå kommentarer om världspolitiken och koncentrera sig på länsnyheter om bortsprungna katter och tidiga vårtecken. Vi behöver nämligen lokaltidningar som förmedlar lokala nyheter.

Som av en händelse får också läsaren av bilagan ta del av vilka grundkrav som krävs för att komma ifråga som ansvarig utgivare: du ska vara myndig, bo och vara skriven i Sverige och inte ha näringsförbud. Det står däremot inte ett ord om journalistiskt kompetens, erfarenhet av branschen och omdöme. Kanske inte undra på att EK, SN och KK år efter år tappar prenumeranter och rasar i upplaga.

De skriver även att det finns ett lagkrav på att den ansvarige utgivaren ska ha ställföreträdare. Det är struntprat, något sådant krav finns inte.

Sedan står det om hur man anmäler en publicering som man tycker är felaktig till Allmänhetens Pressombudsmannen, det låter fint men det har inget med allmänheten att göra utan är branschens eget organ som granskar sig själva. Ändå händer det att någon tidning fälls för att grova journalistiska övertramp och god publicistisk sed, exempelvis som när SN fälldes av Pressens Opinionsnämnd.

Intressantast är kommentarerna i slutet på blaskan. Idel positiva. Innebär det att alla är positiva eller att de negativa inte fick vara med. Intressant också att opartiska public service i form av vänstersocialisten Hanna Stjärne lyckönskar.

Nåväl, Pettersson är lite besviken, ett uppslag borde vi väl ändå ha fått, men jag kanske har blivit rumsren eller också har de gett upp.

Men det finns många godbitar i bilagan som visar att fria alternativa medier som Petterssons behövs, vill ni så ladda hem och läs hela bilagan Vi ställer upp, läs den kritiskt och gör som ni brukar. Tänk själva…

Journalisten som ber om ursäkt arbetade en gång i tiden i EK-koncernen men var klok nog att sluta.

I bilagan får man också lära sig om källkritik och vad som är sant och falskt på internet. Det borde kanske chefredaktörerna själva läsa. Bakom rubriken om ”svenskar” döljer sig somalier som är somaliska medborgare. Finska medier var mer korrekta, de talade om män boende i Sverige.

17 thoughts on “Lokalmedierna dumförklarar och tillrättavisar sina läsare

 1. Ett mycket viktigt samtal………………

  Här samtalar Patrik Engellau och journalisten, författaren, låtskrivaren med mera Jens Ganman om svensk journalistik. Hur ser journalisterna sig själva och hur ser de ut utifrån?

 2. ”Vi hoppas att den här bilagan ska hjälpa människor i vårt spridningsområde att bli bättre på källkritik och att de ska förstå skillnaden mellan seriösa medier och propagandakanaler”

  Jamen – det är ju ett klockrent självmål!

  Kuriren o co har ju verkligen visat hur viktigt det är med källor.
  Var är t.ex. den tillförlitliga källan att ryssarna ligger bakom Trumps framgång?

  Och hur kan någon som sprider spekulationer ”lära dig vad som är sant och falskt”….?

  Det är ingen tillfällighet att Kuriren och co tappar mängder av läsare!

  Folk är trötta på att bli tillrättavisade av PK-vänstern, de är trötta på Fake news i gammelmedia, på rykten som sprids, de är trötta på mörkandet av problemen i Sverige idag!

  Det är de alternativa medierna som är seriösa idag – inte gammelmedia!

 3. Hillblom ger lite HVB-hem batik mamma vibbar. Skulle kanske varit lägervakt, eldat oliktänkande, och heilat med fradga runt munnen om vore för 70 år sen. #vi kuk står ut, när HVB-mamma bjuder till

 4. Vi vet att de ställer upp på alla fyra på finlandsfärjan ibland, efter några irish coffe och bayles.

 5. Sveriges mångåriga självskadebeteende med den hämningslösa invandringen har snart gjort sitt. Vi har riksdagspartier, som vägrar vilja ta makten fast de kan och har väljarstöd, vi har försäkringsbolag, som vägrar försäkra företag i laglösa no-go zoner, för de är för kostsamt. Medan riksdagspartierna vägrar med allehanda trick ta i den misslyckade invandringen och migrationen med tång, så hamnar Sverige närmare ett läge av no return. Det kommer snart kosta för mycket ansträngningar av vilket parti som helst för att det skulle vara värt besväret att laga till alla raserade samhällsfunktioner. Höga skattehöjningar på en redan orimligt hög skatt är oundvikliga för att klara de vansinnigt höga kostnaderna regeringen tagit på sig i ambitionen att bli världsberömda som humanitär stormakt. Hur många skjutningar, mord, mordförsök, bränder, rån, knivöverfall, drällande av illegala handgranater och vapen har vi haft idag av de importerade raketforskarna, som gör Sverige rikare?

 6. Som vanligt när tv och nyhetstidningar kommer ut med sina
  nyheter så är alternativmedia något som man skall passa
  sig för.

  Tv och tidningarna enligt journalisterna behövs för de
  ”fördjupande analyserna” i samhället. Aldrig att journalisterna
  skulle ägna sig åt favorisering av vissa partier och försöka
  smutskasta andra partier. Aldrig att journalisterna är Von Ober
  gentemot allmänheten när det gäller det elistiska samhällslivet.

 7. Organiserat nationsförräderi – ty hur skall man eljest benämna denna massiva kampanj vars syfte är att föra den redan intellektuellt avtrubbade och oinitierade massan än mer bakom ljuset? Det enda som överträffar tilltagets remarkabla fräckhet, är med vilken beslutsamhet och entusiasm det genomförs. Här vill man försäkra sig om att inte ännu fler skall svika den propagandistiska pressen och deras anti-intellektualistiska strävanden, för att söka sig till alternativa nyhetskanaler där verkligheten återges under raka, ocensurerade former.
  Ovan förevisade lokalmedier och övrig mainstream-media kan med fog sägas vara den moderna tidens kättarskrifter, till fromma för den pågående islamiseringen av svenskt territorium och är endast värd menighetens fullaste förakt. En politiserad och effeminerad journalistik är på utdöende och de förnumstiga riktlinjer de redaktionella avarterna med föregiven välvilja och despotisk dramaturgi riktar till sina kvarvarande läsare symboliserar dess dödsryckningar.
  Andreas.

 8. Nu har jag läst bilagan och hittade en del märkliga påståenden och infall. Såg också att alla riksdagspartier fick göra reklam för sig, alla utom ett. Innebär det att bilagan är politiskt färgad och att lokalblaskorna visar vad valrörelsen kommer handla om?

  • Bilagan kvalificerar för att få PRESSTÖD, en typ av A-kassa fast svenskarna vet att man bara låtsas. Mona S, Jan Emanuel och Ardalan Shrekarabi kommer ge lite skattepengar till den internationalsocialistiska tidningen.

 9. Sånt bullshit ta t ex Yttrandefrihet de flesta medier har stängt kommentarfälten pg av att läsarna har så felaktiga åsikter. De som har kommentarsfält så modereras (censureras) det friskt och när vissa ämnen tas upp så är kommentarsmöjligheten borttagen. Munkavle på läsarna alltså det är väl för jobbigt att rensa bort alla felaktiga åsikter. Så mycket för frihet, yttrandefrihet och demokrati. Tror nästan att Pravda var bättre.

 10. Handen på hjärtat, vem i tidningarnas upptagningsområde brydde sig ens om att öppna bilagan i morse?
  Nej, det var ännu mer bortkastade koncernpengar av feministtrion!

 11. Sörmlands lokaltidning ”Kérberos”, som vaktar så att inte medborgarna/läsarna, ska läsa/tänka något annat, än det som sprids från dennes tre huvuden.

  Så här kommenterar man det i tidningen journalisten….

  ”Vi hoppas att den här bilagan ska hjälpa människor i vårt spridningsområde att bli bättre på källkritik och att de ska förstå skillnaden mellan seriösa medier och propagandakanaler. Inför valet är det en helt avgörande fråga,” säger Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren i ett pressmeddelande. 

  ”Vi ville ge även annonsörer möjlighet att ta ställning för fria medier, yttrandefrihet och demokrati. Det berör alla, alla behöver ta ställning,” säger Eva Burman. 

  Bilagan trycks i över 130 000 exemplar och delas ut i alla brevlådor i Sörmlands samtliga nio kommuner, torsdagen den 30 mars.

  Den publiceras även på koncernens nyhetssajter, fri att ladda ned för dem som vill läsa digitalt. På så vis hoppas man att bilagan används i skolan, i studiecirklar och på arbetsplatser. 

  http://www.journalisten.se/nyheter/sormlands-tidningar-ger-ut-specialbilaga

  Att använda denna bilaga i skolan vore ett ödesdigert misstag. Svensk media har gjort tillräckligt med ”skada” i detta land. Opartiskhet är inte deras styrka…………….

  Nu räcker det……….. ”Kérberos”.

 12. De borde skämmas ögonen ur sig men brödfödan går väl först
  Förövrigt ett extremt lått sätt att få lön för nästan inget alls
  Om man bara kan ljuga för sig själv och hålla fejset

Kommentera