Hotet om en ny asylkris kvarstår

Antalet asylansökningar i EU låg förra året på dubbelt så höga nivåer som 2014 och bara marginellt under kaosåret 2015. I år vet vi att migrantströmmen över Medelhavet ligger på högre nivåer än förra året och främst är det mellan Libyen och Italien den kommer.

Per Gudmundson pekar på att Sverige fortfarande tronar på 10- i topp listan över de EU-länder som tar emot flest asylsökande och detta trots regeringens något stramare regler.

Det som hittills gjort att Sverige klarat sig från samma kaos som 2015, är två faktorer.

  • Stängda gränser i Europa som gör att det inte längre är fritt fram att bege sig genom idel trygga länder på sin vandring till Sverige.
  • Överenskommelsen med Turkiet.

Det är alltså två yttre faktorer som gjort att antalet asylsökande minskat i Sverige, inte främst de regler som regeringen infört. Gudmundson menar att Sverige fortfarande har några av de mest generösa reglerna och att detta kommer att locka hit människor även i framtiden. Han menar också att det hänger på en skör tråd och att om bara en av de yttre faktorerna rasar, så får vi se samma folkvandring till Sverige som vi såg 2015.

Att ligga på EU:s miniminivå hjälper inte, enligt Gudmundson och med tanke på de ihåliga regler och ständiga undantag som ingår i regeringens nya politik, så är det väl bara att hålla med.

SvD

8 thoughts on “Hotet om en ny asylkris kvarstår

  1. Enligt min mening pågår asylkrisen ständigt, det som hände 2015 var bara en helt vansinning topp !!!!!! När mars 2017 är slut kommer över 5000 (fem tusen) nya att ha sökt asyl i ”sverige” bara i ÅR, dessa vill då sedan ta hit sina anhöriga osv. !!!!!! + alla anhöriga som ska till sina tidigare asylsökande = katastrof !!!!!!

  2. Det kubanska ordspråket: när våldtäkt är oundvikligt, slappna av och njut. Migrationspolischefen Dan Eliasson kan byta ut armbanden tafsa inte, mot vaselinburkar till grundskolans tonårstjejer, och cp-skadade, och intagna på äldreboenden.

  3. EU kan ju sluta upp med att via bogsering, till bland annat Italien & Grekland, hämta upp dom utanför Libyens kust!!!

    • Vaddå bogsera, de hämtas människorna med fartyg direkt från Libyens hamnar och stänger av transpondrarna för att dölja sina kriminella handlingar. Många är inblandade, franska, tyska, italienska och tom Maltas kustbevakning är inblandade i slavhandeln.

      Bilder på gummibåtar och döda i havet är enbart ett spel för galleriet för att väcka sympatier!

      Kommer ni ihåg grabben som låg på stranden, en docka var det!

      • Ja, jag lär mig något nytt varje dag… Tack för upplysningen ☺

  4. Löfven säger att det är en förtjänst med invandring. Då förstår jag inte att man måste kvotera om flyktingar.EU länderna skulle ju slåss om att få dom. Om det är som Löfven säger så skulle ju Grekland inte vilja skicka dom vidare, utan själv skapa sig ett ekonomiskt övertag i EU. Enligt Löfvens uträkningar så måsta det ju bara finnas ekonomiska idioter i Ungern,Slovakien,Tjeckien och Polen som inte förstår vidden av vad dom
    avstår när dom inte vill ha stor invandring.Vi får se om Löfven har rätt.Jag tycker att det rasar åt fel håll på alla möjliga listor. Enligt Löfvens ide så skulle ju invandringstäta områden som Rosengård, Rinkeby, Tensta, m.m blomstra och vara ledande i utvecklingen. Hoppas inte han kommer med fake news själv nu när han säger att han vill just stoppa detta.

Kommentera