En medial analys

Efter valet i Nederländerna har denna rubrik använts i flera svenska medier, om än i olika ordalag.

Nederlag, början på slutet eller som Expo skriver: ”Början på ett segerrecept mot extremhögern”.

Det är väl bara i Sverige man sätter de rubrikerna på ett parti som ökade sitt stöd från förra valet och nu är landets näst största. Kanske det säger mer om svensk media, än som i det här fallet, Geert Wilders och hans PVV.

Att de nederländska socialdemokraterna gjorde ett katastrofval, verkar inte intressera. Om man nu ändå vill göra valet i Nederländerna till någon slags måttstock över kommande val i Europa, borde socialdemokratiska politiker lägga pannan i djupa veck och börja fundera över sin framtid efter politiken.

23 thoughts on “En medial analys

  1. S politiker äger rätten att förvränga fakta
    De gör det utan att skämmas .

  2. Ingenstans skrivs de om turkarna som fick 3 plats. Det finns 17 miljoner invånare i Holland. 400 000 av dem är turkar. Ändå fick de 3 platser. Det är bara början.
    Deras partiledare är ex-socialdemokrater. Turkar är väl muslimer eller? Känns det inte som här i Sverige?. De får en jättebra introduktion till politiken via de etablerade partierna, här och där. När tiden är mogen bryter de loss.
    Ajöken lilla Sverige

  3. Enny en ärthjärna som har råkat hitta en penna att skriva med …….man börjar hinka direkt

  4. Äntligen nu har även holländarna insett att sossar bara juger o myglar och alltid skor sig själva.

  5. Vadå bakslag? De gick ju framåt och kommer med all säkerhet att forma den framtida nederländska politiken.

  6. Enligt Yougovs och Sentio är SD det största partiet. Dessa båda opinionsinstitut var sanningen nära med sina undersökningar strax innan valet 2014. De var så bra att media sedan dess över huvud taget inte vågar redovisa deras mätningar.
    Sverige ett nyuppståndet DDR i Europa?

  7. Tyvärr blir det väl som i Holland där de hade hoppats på Wilder, det blir väl likadant för SD det är många som tror att de blir störst men väljarna röstar väl som de alltid gjort trots gnäll på invandringen

  8. Det är så motbjudande att se PK-propagandisternas fula falskgrinande och imbecilla trynen !!!!!!

  9. Svenska journalister gör bort sig igen som vanligt. Parti som backat från 40 till 30 utropas som segrare och parti som ökar från 15 till 20 är förlorare. Ja deras IQ är nog lägre än en daggmasks.

    • Det är en förolämpning mot daggmaskarna, som jobbar och sliter med att skapa näringsrik jord, att jämföras med överbetalda PK-journalister !!!!
      .
      🙂

  10. Det revolutionerande med valet i nederländerna är att ett inkräktarparti kom in i riksdagen. Detta spelar otroligt mycket större roll än fem procent hit eller dit för pvv. Intressekonflikten mellan inkräktare och Europeer är total. Det finns inget sätt att kompromissa i detta. Men europeerna har svårt att fatta detta, att varje kompromiss är att vi europeer backar och trängs undan ännu mer. Men ett officiellt inkräktarparti kommer göra detta mycket mer gripbart och lättfattligt för oss Europeer. Låt kampen börja!

  11. SD borde göra som Trump, kommunicera direkt med folket/väljare och inte gå i pressens ledband på något sätt.
    SD borde ta upp slopandet av presstöd i sitt partiprogram.

  12. De holländska sossarna sjönk som en gråsten i valet.

    Precis lika lågt, ligger svensk medias tolkning av det holländska valet.

    Det är faktiskt skrämmande, att man så medvetet kalla de som tappar stort i väljarstöd i valet, för vinnare, och de som då går framåt med många mandat, för förlorare.

    Detta kan bara hända i svensk partisk media.

    Senaste från den svenska väljaropinionen. Den har vi här.

    http://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/tabell_106.jpg

    Uppdaterad 16 mars 2017 med data från Inizio, vikt 13 %. Totalt antal intervjuade 18 390. 75 procent av rösterna härstammar från telefonintervjuer baserade på obundna slumpmässiga urval (OSU).

    • Och då ska vi komma ihåg att folk tenderar att svara ”mer diplomatiskt” när de telefonintervjuas.

      Anonyma undersökningar på nätet brukar vara mer ärliga.

      Än så länge finns det ju en fulstämpel på att stå upp för sitt land, och folk ljuger därför i telefon…

  13. Expressen:

    ”Vi gratulerar VVD och partiledaren Mark Rutte till att ha blivit största parti i Nederländernas parlamentsval. Valresultatet visar att det nederländska folket har valt bort populismen och i stället röstat för ett inkluderande och öppet samhälle. Sverige och Nederländerna verkar båda för öppenhet, mänskliga rättigheter och ett starkt Europa,” säger utrikesminister Margot Wallström.

    Nu är det ju så att PVV ÖKADE från 10 till 13%, men det låtsas man inte om.

    Och då är det alltså alternativmedia som anklagas för att fara med osanningar….

Kommentera