Låt fler sjukhus följa S:t Görans exempel


PRIVATISERING. S:t Görans sjukhus i Stockholm är det enda akutsjukhuset som drivs av en privat vårdkoncern på uppdrag av landstinget. Resultatet är en succé, skriver Johan Ingerö, ansvarig för välfärdspolitik på näringslivets tankesmedja Timbro, och föreslår att fler sjukhus går samma väg.

”Stora sjukhus är komplicerade och trögrörliga. Att förändra dem kräver ett närvarande och ihållande ledningsarbete. Och det kräver i sin tur ett sammanhållande investeringstänk som S:t Göran har, men som landstingssjukhusen ofta saknar.”

Ingerö föreslår fyra sjukhus: Östersunds sjukhus, Norra Älvsborgs länssjukhus, Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Falu lasarett.

S:t Görans sjukhus i Stockholm sticker ut på två sätt. Dels är det ett sjukhus med utmärkt kvalitet, god ekonomi och nöjda medarbetare. Dels är det unikt i Sverige, genom att det sedan 1999 drivs av en privat vårdkoncern som arbetar på uppdrag av Stockholms landsting. Alla andra svenska akutsjukhus drivs direkt av respektive landsting.

Läs mer på DN Debatt 

-Pettersson tycker S:t Göran är ett utmärkt exempel på att privat vård som är offentlig finansierad fungerar mycket bra om, jag säger OM, de som sköter upphandlingen vet vad de sysslar med och håller lycksökare borta. Avregleringen av Taxi är ett skräckexempel när mycket gått fel.

Sedan vill jag gratulera Tankesmedjan Timbro och Johan Ingerö till det utmärkta förslaget. Det är bara drygt tio år sedan jag belyste fördelarna med S:t Göran…


6 responses to “Låt fler sjukhus följa S:t Görans exempel

 • Beppe

  En partsinlaga av TIMBBRO för ”riskkapitalister” som vill komma över svenska skattemedel, lättförtjänade riskfria pengar.

  Gilla

 • SvenskMan77

  Mediciner/sjukvård är gratis i Turkiet för pensionärer.. Enligt en turk.
  Med skatterna i Sverige borde det rimligen fungera även här med statlig sjukvård.. även gratis busstrafik om jag inte missminner mig.
  Det borde ju råda otroliga överskott med det i åtanke.
  Eller vart går alla skattemiljarder i världens ”största humanitära stormakt” till?

  Gilla

 • larsson

  Annars måste jag påstå att Polsk sjukvård är bättre än Svensk.
  Jag turistade i Polen och råkade ramla ner från en stege.
  Kom till akuten mitt i natten och fick utmärkt service direkt.
  Noll väntetid, röntgad och medicinerad omgående.

  Gilla

  • Urban Johansson

   Numer är det nog bara äldre betongsossar och annat hjärntvättat vänsterpack som tror att svensk sjukvård rent generellt kan hävda sig i internationell jämförelse. Sen är det en annan femma att många av världens bästa läkare, kirurger och annan sjukvårdspersonal är etniskt svenska. Men de jobbar inte längre i Sverige.

   Gilla

 • Argus

  Så har man gjort i Norge, 2004 vill jag minnas, skillnaden är att i Norge är de regionala sjukhusbolagen statliga. Annars verkar allt vara lika.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: