Den råmande isen

GOTT OCH BLANDAT. Det har varit en härlig helg i den sörmländska naturen. Kattugglan hoar och isen på Yngaren råmar på grund av temperaturskillnader mellan natt och dag, kanske beroende på förändringar i lufttrycket också men hur som helst dånar det rejält. 

-Pettersson har tittat på isen, sprickorna i den, lyssnat och sett skridskoåkare, fiskare och en massa isjakter som tävlat om SM. Jag räknade till 43 DN-jakter och jag såg nationalitetsbeteckningar i seglen från Sverige, Holland, Danmark och Tyskland.

DN står för Detroit News, vilket är en dagstidning från Detroit i Michigan i USA. DN är världens största isjaktklass. Klassen är väl organiserad i Europa, Nordamerika och Ryssland. Isjakten är säker och snabb att segla. Eftersom man är så nära isen blir det mycket fartkänsla.

Syftet med DN isjakten var att den lätt skulle kunna transporteras, att behändigt kunna lägga upp isjakten på biltaket och enkelt kunna komma till en bra och säker isyta och det fanns det den här helgen på sjön Yngaren som Pettersson ser från sitt bloggfönster och där solen nyss gått ned…

Filmen dagen av Gunnar Rehn visar en tur med DN isjakt S 814 på Yngaren 2017-01-09. Då var vädret betydligt sämre än i helgen. DN jakten kan med rätt is och vind komma upp i hastigheter på 100 km i timmen…

 

8 thoughts on “Den råmande isen

  1. de gör ont när knoppar brista, sägs det…inte ens
    då Grodhavet (Mälaren) snudd på bottenfrusen
    under kriget märkte jag ngt dylikt fenomen?
    …undrar om inte Pettersson har ngn sorts ÖRSPRÅNG på vårkanten, å de e de som spökar?👂

  2. Friskt och fint inlägg från en naturupplevelse i fagra Sörmland, Pettersson.

    Förmodar att ”lokaltidningen” är nöjd med det. De hade visst synpunkter på att du skrev för lite om den.

    Har själv även varit ute i naturen hela helgen. Härligt var ordet.

    Har satt upp mängder med egentillverkade fågelholkar, runt om i vår vackra kommun. Har även kollat lite fåglar som nu kommer tillbaks och sträcker norrut.

  3. Vågrörelser från avlägset öppet vatten fortplantar sig under isen och vid motstånd, grund/stränder, lyfts isen varvid den bryts upp.
    Det andra alternativet är att luftpelaren över isen vid högtryck är tyngre per ytenhet, vilket resulterar att isen pressas nedåt och skapar spänningar i istäcket. Isen rör sig sidledes, vilket ökar spänningarna och resultatet är att isen bryts upp. Då växling av låg- till högtyck sker normalt över länge tid, men kan vid exceptionella förhållanden ske under kort tid. Tjockare, homogenare is är naturligtvis starkare.

  4. Det var e fin och solig vinterdag och jag hade tillfälle att pimpla på förstaisen ! Den var ca 5-6 cm, såg ut att vara glasklar homogen och sprickfri men jag var ensam så jag höll mig nära land. Efter ett antal timmar och några fina regnbågsforeller. Började det klarna upp och bli kallt och plötsligt small det som bösskott !!!!! Isen sprack och sprickorna fortplantade sig likt åskblixtar över hela sjön !!!! Jag stod på isen och under kulmen så gick det väl 4-5 smällar per minut !!!! Det pågick under kanske en timme och sprickorna gick alldeles intill där jag stod, till slut stod jag på en triangelformad isruta på ca 1 m2 !!!! Men isen håller ihop, det är ju vatten under och sprickornas lutning varierar i vertikalled. När det var färdigt så var hela sjöns is uppdelat i fält på ca 0,5 till 5 m2. Det var den största upplevelsen av issprickning jag varit med om trots att jag pimplat en hel del !!!!! Och jag har ingen riktig förklaring till de otroligt många sprickorna !!!! De ovanligt höga ljuden blev väl för att isen krympte så hastigt !!!??? Samtidigt kanske lufttrycket ändrades !!??

  5. Trevligt!!! 🙂 Skönt med lite positivt och glatt, mitt i allt elände som tyvärr omger oss.

    ”Bättre vara ute på hal is och ha det glatt, än att gå i lera och sörja.”

    —Robban Broberg—

Kommentera