Polis fick tömma moské efter bråk

ISLAM. En källarmoské på Hisingen fick tömmas av polis efter att två grupperingar bråkat på onsdagskvällen.
– De var oense om vem som hade rätt till moskén, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Strax efter klockan sex på onsdagskvällen uppstod ett bråk i källarmoskén på Friskväderstorget i Göteborg.

– Vi var där med flera patruller och även kommunpolis fanns på plats, säger Johan Josarp. Moskén fick tömmas på grund av bråket. Ingen person skadades eller greps i samband med händelsen.

– Det var mest oro på platsen. Ingen anmälan är upprättad, säger Johan Josarp.

Orsaken till bråket är en konflikt mellan två grupperingar i moskén, vilket Göteborgs-Posten också rapporterar. Enligt tidningen ska kommunen nu kalla till möte för att hjälpa till att lösa konflikten.

Medlemmar har tidigare anklagat moskéns imam, läs här, för att ha tagit makten genom förfalskade protokoll. Imamen blev polisanmäld och han ska sedan ha hållit fredagspredikan där personer som gjort anmälan jämförts med mördare.

De senaste åren har moskén fått flera hundra tusen kronor i lokalbidrag från från Idrotts- och föreningsförvaltningen som i samband med konflikten fryst utbetalningarna.

– Kommunen har svikit oss. Vi har gjort allt korrekt och gett dem bevis för alla felaktigheter i föreningen. Hur ska vi kunna lita på myndigheter om de gör så här, säger Xassan Ismael på den ena sidan.

Den andra gruppens ordförande, Abdinasir Abdullah: – Vi har inte gjort något fel. De andra gör allt för att svartmåla oss och för att försöka ta över föreningen. Det har varit ett kuppförsök.

-Pettersson anser att stridsledningscentralerna som kallas moskéer och muslimska församlingar inte ska ha ett enda öre i bidrag. De enda bidrag jag kan tänka mig att gilla är pengar till hemresa…men man förstår att de slåss i hemländerna när de bråkar om en källarlokal här.

6 thoughts on “Polis fick tömma moské efter bråk

  1. Det är bara Allah som får vistas i moskén och för att inte misstagen ska upprepas kommer han själv att bygga dem? Utan att någon människa ska lägga sig i? Så får vi se hur det går?

  2. Två intressanta meningar i GP:s rapportering.

    ”Båda grupperingar menar att en somalisk klankonflikt också spelar in. Många menar även att den eskalerande konflikten skapat mycket oro bland de boende i området.”

    I dessa ord finner vi två sanningar. Dels ser vi en importerad konflikt, dels ser vi att den skapar oro i samhället. Detta är inte det enda exemplet där importerade konflikter rör om i samhällsgrytan.

    Det får mig att tänka på den här artikeln som publicerades i GP 2012, författad av vänsterpartisten Gun Holmertz.

    http://www.gp.se/nyheter/debatt/islamismen-f%C3%A5r-allt-st%C3%B6rre-f%C3%A4ste-i-hj%C3%A4llbo-1.731315

    Läs den och lägg märke till dessa ord:

    ”Hos den somaliska barn- och kulturföreningen Afrikas Horn, med vilken vi delar lokaler, ser jag dagligen hur deras ursprungliga verksamhet i ökad grad har övergått till islamism”

    Somalier i västvärlden har en förmåga att dra på sig problem för de samhällen de valt att flytta till. Kanske inte konstigt att Somalia ser ut som Somalia gör. Fast vad vet jag? Jag är ju bara en skribent och flitig besökare på alternativa ”hatsajter”

Kommentera