”Slovakisk” familj döms till fängelse för assistansbedrägerier


INVANDRARBROTT. En mamma och hennes två vuxna söner döms till fängelse för att ha lurat till sig nästan nio miljoner kronor genom assistansfusk. Mamman och den yngste sonen döms till tre års fängelse, medan den äldre sonen döms till två års fängelse. Mamman har hävdat att hennes äldste son utvecklingsmässigt var som ett spädbarn och behövde hjälp med allt.

Han har inför Malmö tingsrätt berättat att han spelade utvecklingsstörd och lyckades så väl att läkare och annan sjukvårdspersonal bedömde honom som gravt utvecklingsstörd. Han fick rätt till assistansersättning år 2000, när han var 16 år gammal. Den yngre sonen började arbeta som personlig assistent åt brodern.

Just simulering, att någon spelar sjuk eller handikappad, är svår för Försäkringskassan att avslöja.
– Då har ju personen lyckats dupera läkare och sjukvård. Har man lyckats med det så ser ju de här underlagen väldigt bra ut när de kommer in till oss, säger enhetschef Peter Fausö vid Försäkringskassan i Skåne.

I sådana fall är tips från allmänheten avgörande. I fallet i Malmö fick Försäkringskassan in flera anonyma anmälningar om att sonen spelat sjuk men i själva verket varit fullt frisk och gått i skola i utlandet.
2016 polisanmäldes något färre fall av misstänkt assistansfusk av Försäkringskassan än året före. Men orsaken är inte minskat fusk.

– Vad gäller själva fusket vet vi inte om det ökar eller minskar, men vi fortsätter att hitta felaktiga ärenden i ungefär samma omfattning som tidigare, säger Peter Fausö.

2015 polisanmäldes 38 fall av Försäkringskassan, 2016 bara 32. Även antalet avslutade kontrollutredningar av assistansersättning var något lägre 2016 än 2015. Försäkringskassans förklaring till nedgången är den kraftsamling som nu pågår för att ta itu med fusket. Särskilda utredningsteam har byggts upp och nya arbetsmetoder har utvecklats.

– Det är stora komplicerade utredningar, men vi blir också bättre på att veta vad vi ska leta efter. Samverkan med andra aktörer som polisen och Skatteverket fungerar bättre och bättre. Vi kommer tyvärr att hitta fler ärenden, förutspår Peter Fausö.

  • Vlasta Bandova, född 1968, behöver slovensk, medborgare i Slovenien*
  • Marian Banda, född 1986, medborgare i Slovenien*
  • Frantisek Banda, född 1984 ”den handikappade.

*Det står Slovenien i tingsrättens papper men jag tror det ska vara Slovakien.

-Pettersson noterar att familjen bott i Slovakien stora delar av året vilket syns på kontoutdragen och att hatmedia har väldigt svårt att skriva att det är kriminella invandrare som skäl de pengar de svagaste i vårt samhälle behöver.

Exempelvis lokaltidningen Sydsvenskan nämner inte med ett ord att “familjen från Malmö” härstammar från Slovakien där förövrigt modern och hennes ”handikappade” son kunde gripas.

Man kan fråga sig varför tidning åter igen medvetet idkar självcensur och undanhåller läsarna denna information. Att namnge de tre personerna som lurat på samhället på hela 9 miljoner kronor, kanske mer, är enligt Malmö-tidningens version av journalistik helt otänkbart.

Noter att brodern till den fullt friske 32-åringen även dömdes för “andra brott”. Vad “andra brott” är tycks inte heller vara av allmänintresse, åtminstone enligt Sydsvenskans syn på nyhetsförmedling.

frandisek_banda kontoutdrag

TIDIGARE 2017-01-28. Slovakisk familj lurade till sig nio miljoner i assistansersättning

En mamma och hennes två söner misstänks för att under flera år ha lurat till sig nästan nio miljoner kronor i assistansersättning och aktivitetsersättning. Nu åtalas de för bland annat grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. I mer än tio år misstänks en 32-årig man ha låtsats vara så handikappad att han behövt assistans 77 timmar i veckan.

De tre personerna är två bröder i 30-årsåldern och brödernas mamma, en kvinna i 50-årsåldern. Enligt åklagaren har de tre lämnat oriktiga uppgifter som fått Försäkringskassan att utbetala miljonbelopp. Utbetalningarna har skett sedan 2006.

Enligt åtalet har en av bröderna hävdat att han har behövt hjälp med all personlig hygien och haft ständigt behov av blöjor. Enligt de misstänkt falska uppgifterna till Försäkringskassan har han inte klarat av att borsta tänderna på egen hand och inte kunnat äta själv.

I polisens förundersökning mot de tre misstänkta finns videofilmer filmade av polisens spanare som enligt åtalet visar hur den påstått gravt handikappade sonen helt obehindrat promenerar och shoppar med sin mamma.
Enligt ett beslut från 2011 från Försäkringskassan uppgick mannens totala behov då till 77 timmar assistans i veckan.

Enligt åtalet har familjen tillbringat en ansenlig del utomlands under de år som bedrägeriet, enligt åtalet, har pågått.
Mamman och en av sönerna, den som enligt uppgifterna till Försäkringskassan, greps i september förra året i Slovakien – där mamman äger en fastighet.

Åklagaren konstaterar att bedrägeriet har pågått under lång tid, varit systematiskt och bedömer därför brotten som grova. Alla tre nekar till brott.

-Pettersson ser att trots att tidningsutgivarna den är veckan startade en kampanj om medias trovärdighet så struntar Sydsvenskan i att nämna familjens kopplingar till Slovakien och kallar de misstänkta bedragarna Malmöbor…

Om Slovakien på bloggen, jag förstår att familjen gärna lämnade Malmö för detta…märkligt är att det står att de är medborgare i Slovenien men håller till i Slovakien.


25 responses to “”Slovakisk” familj döms till fängelse för assistansbedrägerier

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: