Hans Ericson − en riktig fackbas och socialdemokrat med rätt att mygla


SOCIALDEMOKRATIN. I ljuset av de senaste dagarnas taxiresa av rörelsens påläggskalv Philip Botström, Mona Sahlins alla affärer, skandaler runt fackförbundet Kommunal, rötan inom rörelsen så tar vi en av mina favoriter. Här finns det några fler S-märkta politiker.

Det här är en gammal historia om den man som kom att bli urtypen för en riktig socialdemokratisk fackbas. Hans Ericson blev 1968 ordförande i LO-förbundet Transport. Ericson rivstartade med att centralisera Transport som dittills haft många små lokalavdelningar. Hamnarbetare i många hamnar protesterade eftersom de var rädda att bli utkonkurrerade av lastbilschaufförer. Resultatet blev att hamnarbetarna uteslöts och fick organisera om sig i hamnarbetarförbundet. Som förbundsordförande var Ericson inte rädd för att ta ut sina medlemmar i strejk för bättre villkor, bland annat mobiliserade han Internationella Transportarbetarfederationens 6,5 miljoner medlemmar när 20 maskinbefäl på Waxholmsbåtarna strejkade.

Vid mitten av 1970-talet, då svensk fackföreningsrörelse stod på toppen av inflytande blev Hans ”Hoffa” Ericson som han kallades efter den berömde amerikanske transportarbetarbasen och gangstern en symbol för en ”fackbas” och kallades så även av sina egna. Rykten om hans skicklighet vid förhandlingsbordet var dock överdrivna. Från 1967 till 1976 gick transportarbetarnas löner upp med 147 procent, under samma tid fick industriarbetarna 176 % i löneökning.

Nu till det roliga − Hans Ericson hamnade i rejält blåsväder då han nyåret 1975-76 semestrade på Kanarieöarna, trots att LO:s styrelse hade uppmanat till bojkott av diktaturen i Spanien. Ericson bodde dessutom på Rocas Rojas, en anläggning ägd av Svenska Arbetsgivarföreningen.

Hans "Hoffa" Ericsson

Hans ”Hoffa” Ericsson

När Ericson konfronterades med uppgifterna hävdade han att han rest till Kanarieöarna för att i hemlighet förhandla med spanska fackföreningsmän, men att han inte kunde avslöja vilka eftersom dessa då riskerade att straffas av Francoregimen, som förbjudit fackföreningar. LO dementerade dock Ericsons uppgifter. Skandalen förvärrades när det visade sig att resan, i varje fall till en början, betalats av charterbolaget Scanair som av förståeliga skäl var beroende av goda relationer med Transport.

Hans Ericson uteslöts ur LO:s styrelse, officiellt på grund av att han deltagit i för få möten. Ericsons kommentar var ”Skitsnack. Naturligtvis var det Spanien”. En intern utredning inom Transport fastslog att Ericson inte gjort något fel i samband med resan till Kanarieöarna, men tre ombudsmän ställde sig kritiska.

Ericson ställde då förbundskongressen inför ett ultimatum: att välja mellan honom och ombudsmännen. Hans Ericson gick segrande ur striden och mindre än en månad senare miste ombudsmännen sina jobb. Fler kontroverser omgav Ericson. Ett tvivelaktigt lån till en lägenhet på Östermalm blev en belastning, liksom utmanande representationsnotor och ett stort 50-årskalas för 200 inbjudna i Spegelsalen på Grand Hotel i Stockholm på medlemmarnas bekostnad. Inrikes resor redovisades som utrikes för att få större traktamente osv.

1980 tvingades till slut den omstridde fackbasen att lämna sitt jobb. Transports förbundsstyrelse beslöt att avskeda Ericson med omedelbar verkan. Det var första och enda gången en förbundsordförande inom LO avskedades under löpande mandatperiod. Ericson försökte få ut en fallskärm men misslyckades eftersom uppsägning skett på saklig grund.

− Pettersson noterar att den socialdemokratiska rörelsen är sig lik med skillnaden att pamparna inte får  sparken nu för tiden och om de någon gång avgår ”frivilligt” får de med sig en gyllene fallskärm.


21 responses to “Hans Ericson − en riktig fackbas och socialdemokrat med rätt att mygla

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  En frånstötande, tragikomisk späckansamling som utgör arketypen för den självförhärligande gangsterbossen! Det illustrativa svartvita fotot har verkligen fångat själva essensen hos denne egocentriske socialdemon, med rätt att förtrycka den strävsamme arbetaren, som via sina fackföreningsavgifter månatligen bestjäls av pampväldet.
  Andreas.

  Gilla

 • Killnow

  S = fifflare

  Gilla

 • F.d. Socialen-demokraten, Ricke

  Hans Ericsson är en värdig representant för en myglande facklig pamp och det förekommer naturligtvis fortfarande. Att tillskansa sig fördelar och förmåner går ytterst ut över LO:s medlemmar och äventyrar på sikt kollektivavtal och en fredlig utveckling på arbetsmarknaden. Alla lägenhetsaffärer inger inte något förtroende och därför borde LO öppet redovisa hur de förvaltar sina fastigheter och enligt vilka principer bostäder fördelas. Är det så att de går till respektive förbunds ordförande i första hand eller hur fördelas de, intressant att få veta….Kommunals ordf myglade till sig en lägenhet, hur är det med Stefan Löven har han en lägenhet där i krokarna runt LO borgen….?
  Kanske finns en del för Expressen att gräva i här….vi får se….

  Gilla

 • Johan Herrgård

  Reblogga detta på johan herrgård och kommenterade:
  Om du är socialist tror du att allt som är mitt är ditt.

  Gilla

 • Håkan

  Några fler Sosse-skandaler:

  Dagarna efter den stora tsunamikatastrofen avslöjades att Utrikesministern Laila Freivalds (S) på katastrofdagen gick på teater i stället för att arbeta. Detta trots att flera larm kom om flodvågen redan på annandags morgon och tusentals svenskar befann sig i området.

  Han blev föremålet för en av de största politiska skandalerna på 1970-talet. Lennart Geijer (S) var justitieministern som utpekades som sexköpare i ”bordellhärvan” 1977. Hon var den unga prostituerade som säger sig ha sålt sex till Geijer i tio år.

  1996 blev Sigvard Marjasin (S) misstänkt för att under sin tid som landshövding ha lämnat in manipulerade representationskvitton och dubbelfakturerat utlägg. Marjasin blev mest känd som mannen med saxen, han som klippte och klistrade kvittona så de passade honom själv bäst.

  Den 15 januari meddelar utrikesminister Margot Wallström (S) att hon fått en lägenhet i april 2015 av fackförbundet Kommunal. Hon fick även gå före andra i förbundets interna bostadskö, tack vare Kommunal. Detta tack vare både Anders Bergström(S) och Annelie Nordström(S) eller skall det vara (Fi) nummer?

  Finns hur många som helst för den som vill rota!

  Gilla

 • Pekka

  Socialdemokraterna och LO är ren maffia..

  De tillsätter via partibok i stället för att rekrytera kompetens. De håller invandrarna om ryggen och försöker mörka deras kriminella handlingar (kod 291 mm).
  De straffar hårt arbetande människor med höga skatter och uppmuntrar de som inte arbetar med höga bidrag mm, de förstör Sverige med sin omfördelningspolitik. Sossarna kräver att invandrare ska få full tillgång till välfärd och bidrag utan motkrav vilket kostar gigantiska pengar, bara de ensamkommande barnen beräknas kosta 37 miljarder 2017.

  De är skyldiga till de miljonprogram-getton som byggdes och de har fyllt dem med invandrare och nu har de blivit no-go-zoner.

  Får vi inte bort sossarna 2018 kommer det att går riktigt åt helvete med Sverige.

  Gilla

 • Galten

  Den lille pysslingen och kommunalarbetarordföranden marjasin med sitt klipp och klistrande gick inte av för hackor han heller.

  Gilla

 • ossie

  En annan pamp med sosse rötter det stormade kring var ju Erik Svensson pamp i Hyresgästföreningen som levde gott på medlemmarnas avgifter.

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Han gav Fackpampen ett ansikte.

  Gilla

 • JR

  Att hitta fifflande och bluffande vänsterpack är hur lätt som helst!
  Men, att hitta någon som inte fifflat torde vara lika svårt som att hitta en nål i en höstack.
  JR

  Gilla

 • graal1

  såssar regerar så länge skämtet akb moderater inte vill fälla regeringen

  Gilla

 • Fred

  Knegarreligionen ”socialismen” styrs av en arbetsskygg ”teokrati” som inte förmår att värdera församlingsmedlemmarnas arbetsprestationer. Oftast har ”teokratin” fler rättigheter och friheter än församlingsmedlemmarna som både behöver arbeta och betala mer för alla framtid. Likt sterila arbetsmyror i en myrstack.

  Skål kamrater!

  Gillad av 1 person

 • Eric Sandström

  Jag älskar Hasse Hoffa!
  Det var han som öppnade mina ögon inför fack och sossar!
  Det var då jag lämnade facket och har därefter inte ens röstat!…

  Gilla

  • Pekka

   Hoppas att du tar ditt förnuft till fånga Eric Sandström och röstar 2018. Man får rösta på det minst dåliga partiet för rösta måste man..

   Det finns bara ett parti man kan rösta på och det är SD.

   Gillad av 1 person

 • det ser mycket mörkt ut

  Jag tycker att sossarna har regerat länge nog nu.
  Skulle han vara ensam om det ?

  Gilla

 • Tomas O'Maely

  Alltför många Socialdemokrater är tillräckligt smarta för att mygla till sig ekonomiska och andra förmåner, men inte tillräckligt smarta för att förstå att de skadar både dem själv och Socialdemokratin.

  Vilket vi som röstar på andra partier är mycket glada över.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: