Säpo-chefen: Över 150 jihadister har återvänt till Sverige, hot från ensamma terrorister

TERRORISM. Nice, Berlin och Istanbul. Under 2016 drabbades Europa av flera terrordåd som utfördes av enskilda gärningsmän. Att terrorister agerar på det sätter är långt ifrån nytt, men i en intervju under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen berättar Säpo-chefen att man ser en tendens att allt fler dåd i Europa utförs av enskilda individer.

– Det behöver inte alltid vara de stora och spektakulära terrorattentat utan tendensen vi sett är att det blir allt mer ensamagerande. Det kan vara en individ, en våldsbejakande islamistisk extremist, som av religiösa skäl vill göra sådana här saker. Det kan vara en höger- eller vänsterextremist, vi ser att det rör sig lite där också.

Enligt Thornberg är det förebyggande arbetet svårare när individer agerar på egen hand än när det är en grupp.
– Är de fler kommer vi dem oftare lättare på spåren.

Men samtidigt poängterar Säpo-chefen att svensk säkerhetspolis har ”bra koll” även när det gäller de som skulle kunna agera på egen hand.

-Pettersson menar att Säpo-chefen svamlar eller ljuger medvetet. I fallen som han nämner ovan så har gärningsmännen troligen utfört själva dåden ensamma men i samtliga har andra personer gripits som misstänkta för att ha hjälpt gärningsmannen och alltid är det någon som satt griller i huvudet på galningar så glöm det där med ensamvargar.

Vi har de tre koordinerade terrordåden i Bryssel i mars 2016 och de i Paris i november 2015 i färskt minne. Sedan ska vi inte glömma att de värsta dåden sker i de muslimska länderna men orsaken både här och där är islam…

Aftonbladet

18 thoughts on “Säpo-chefen: Över 150 jihadister har återvänt till Sverige, hot från ensamma terrorister

  1. Ikväll är jag mycket trött efter att ha läst om vad som skett under årets första dagar. Säpo-chefen, över 150 jihadister har återvänt från kriget i Allahs namn till Sverige? Har Säpo tillåtit att över 150 iskalla mördare och våldtäktsmän från främmande länder bara går in i vårt land?
    Vad gör Säpo egentligen?
    Säpo registrerar dessa kallblodiga mördare och informerar oss om att nu är de här i Sverige!
    Och ? Ska jag jubla över att mördarna har kommit hit? Ska vi hjälpa dem? Vad behöver dessa stackars mördare? Pengar, mera pengar och ännu mera pengar.
    Sverige är ruinerat och vi har inte råd med fler lekstugor för vuxna i Sverige. Lägg ned Säpo.

  2. Om nu Säkerhetspolisen, enligt Thornberg, identifierat de dryga 150 terrormakarna, hur innerst in i helvete kommer det sig då att dessa kan ges tillträde till landet och dessutom röra sig fritt? Hela hanteringen uppvisar en rent skrämmande inkompetens och förakt för det land SÄPO har som uppgift att bevaka.
    Andreas.

  3. Dansk kvinnlig journalist som efterlyser balans och manliga västerländska män, det hon säger har jag länge önskat !
    En riktigt bra kvinna som talar om verkligheten idag.

  4. En stor jävla skam att dessa krigsförbrytare får återvända hit. Om de nu återvänt så borde de interneras och inte få gå fria och lösa.

  5. Varför känner man sig alltid mer otrygg och osäker, efter att en ledande politiker eller myndighetsperson gör ett uttalande i dagens Sverige?

  6. Det som är mest skrämmande är kemiska attacker, efter som dessa kommer döda många i tunnelbanor och tågstationer.
    Den andra faran som jag ser det är att dem kommer hyllas spm hjältar av yngre muslimer. Kommer skapa stora problem för framtiden.

    Mest synd är det för kvinnor. Våldtäkter kommer öka ännu mer.

    Lösningen är långsiktig. Upplysning i skolor. Därefter låta dessa avtjäna sina straff i hemländer samt vräka föräldrar.

Kommentera