Vem avgör vad rasism är?

Vi minns att Sanna Nielsen och Robert Gustavsson anklagades för rasism efter att Nielsen publicerat bilder från en pågående show där hon och Gustavsson var utklädda som ”stereotyper” av två folkgrupper.

På traditionellt manér fylldes nätet av ilskna kommentarer från den vänstra delen av befolkningen och media var förstås inte sena att hänga på. Nu ger sig fyra adopterade svenskar/svenskor in i debatten och förklarar att vi etniska svenskar minsann inte vet vad rasism är.

Nu undrar jag om inte de fyra adopterade svenskarna/svenskorna är ute och cyklar på hal is. ”En kåt geisha” som Sanna Nielsen kallar sin rollfigur är en rasistisk stereotyp och likaså Robert Gustavssons ”arab”, fast är det rasism eller två bilder från verkligheten? En geisha är av tradition vitsminkad och borde väl i den kränkta vänsterns värld vara föremål för deras ilska, precis som vita människor som sminkar sig svart för att gestalta en svart människa. En geisha är dock inte en kvinna som säljer sexuella tjänster, utan är till för att underhålla med sång, dans och poesi (wikipedia). Att det inte skulle finnas geishor som är kåta är dock nonsens. Att många araber klär sig som Robert Gustavsson gör på bilden är ett välkänt faktum och att kameler utgör en viktig del i deras vardag är heller ingen sensation.

Frågan är därför om Nielsen och Gustavsson gestaltar stereotyper av nämnda grupper eller om de gestaltar en verklighet som finns på riktigt?

Nu kommer det roliga i de fyra kränkta svenskarnas/svenskornas text.

”Vore det inte bättre att gestalta araber på helt andra sätt än stereotyperna föreskriver för att ge publiken en aha-upplevelse mitt i skratten”

Uppmaningen är riktad till en av Sverige bästa och mest populära komiker. Två frågor ställer sig efter detta. Vad anser de araber som klär sig traditionellt och livnär sig med hjälp av kameler om de fyra adopterade svenskarnas/svenskornas uttryck ”stereotyper”? Den andra frågan är hur man ska gestalta araber på scen? Om man inte gestaltar en viss folkgrupp är det rasism, gestaltar man den folkgruppen genom en traditionell bild, är man också rasist. Hur man än gör är man m.a.o. rasist i de lättkränkta människornas värld.

Nästa roliga inslag i texten är denna mening:

”Rasism börjar inte i brinnande byggnader och våld, det börjar i de små sakerna som en ”kåt geisha” och en arab med sin kamel”

Nu vänder jag mig till alla er besökare. Har ni någon gång under era liv sett geishor, araber, Tintin, Fazers godispåse, Pippis pappa m.m. som inslag i debatten om rasism? Nej, kunde just tänka det. Vad dessa lättkränkta individer framkallar kan inte benämnas med andra ord än motsatt effekt. Plötsligt dråsar det av bilder, historier och texter på nätet som alla skämtar med asiater, afrikaner och araber. Hade de lättkränkta slutat använda ordet rasism så fort de upprörs av något, hade detta aldrig uppmärksammats och framkallat en debatt som nu vänder sig mot dessa fyra adopterade svenskar/svenskor och alla andra som söker uppmärksamhet i ett av nutidens mest urvattnade ord.

Istället för att debattera riktig rasism, förlorar debatten hela sin legitimitet när individer från vissa grupper vill skaffa sig lite uppmärksamhet och de tror att hela Sverige står bakom dem.

Fast kanske roligast av allt är att Marlena Ernman får smaka på sin egen medicin. Ernman är inte sen att kasta ur sig epitet som rasister och nazister. Nu anklagar vänstern henne för att understödja rasismen mot minoriteter genom sitt stöd för sin artistkollega Sanna Nielsen. Ernman har nu fått se hur intolerant debatten är och hur enkelt det är att bli anklagad för något man inte är.

Aftonbladet

Så har vi detta med stereotyper.

Så här gestaltas en fransman i både filmer, teckningar och scenshower.

skarmklipp

Norrmännen i sina traditionella lusekoftor.

skarmklipp

Skottarna i sina kiltar och morotsfärgade hår.

skarmklipp

…och så givetvis de svenska tjejerna som gestaltas så här i både filmer, serier och tidningar.

skarmklipp

Har ni hört ordet rasism nämnas när olika europeiska grupper skildras på ett ”stereotypt” sätt? Har ni sett någon ur dessa grupper som känt sig kränkt eller strävat efter lite uppmärksamhet i medierna?

Det hela handlar nog mer om en trend som understöds av olika vänstergrupper och medier som vill ha lite uppmärksamhet och sälja lösnummer. Vill man kan man säga att uppskattar man inte humor och ser rasism i allt, så kan man avhjälpa situationen genom att flytta till de länder varifrån ”stereotyperna” är hämtade. Plötsligt är man en del av dem och slipper sitta hundratals mil därifrån och känna sig kränkt och utsatt för rasism.

Håll i er nu, men…

…att Paula Dahlberg är flitig på Politism och vänsterfeministiska sidor förvånar kanske inte?

Marcus Asplund tillhör också han den vänstersocialistiska sfären.

Lii Fernandez och Marie Johansson är mer svårdefinierbara, men någon form av koppling lär de ha eftersom debattartikeln är författad gemensamt.

 

16 thoughts on “Vem avgör vad rasism är?

  1. En sketch på RTV: två araber iklädda traditionellt i vita lakan, en trasa på huvudet och med kameler kommer till Rumänien för att skaffa sig fruar. De presenteras för några rumänskor vars utseende är helt motsatsen till en underkuvad muslimsk kvinna.: höga spikklackar, jättekorta kjolar, en massa glitter och smink. Araberna upplyser de töntiga flickor om att det blir en annan femma hemma hos makarna: inte köra bil, inte gå ut, stanna hemma, laga mat och föda många barn. Annars blir de dödade med stenar eller halshuggna. Dumma rumänskorna var så imponerade att de himlade med ögonen och skrek: ååh, vad romantiskt ! vad spännande !
    Till slut lämnade ’araberna’ scenen tillsammans med alla brudarna bundna med kedjor.
    Det var ingen som tänkt sig att sketchen kunde kränka muslimer, araber eller fan vet vem. Gillar ni inte, kom inte hit och tvinga på oss er skit.
    Jo, vi har det lättare utan kommunister som gapar och hotar med rasism…
    Verkligen, kära svenskar – kan ni inte slå vänstern på käften så att de håller tyst eller försvinna ?

  2. När jag är i chian hemma hos den äkta hustrun ser jag på TV tecknade serier om Kineser och Japaner, der Japaner är de onda och kineser de goda. Men det roliga är att teckningar se ut precis som de figurer som anses här vara rasistisk det gäller för båda Japaner och Kineser.
    Rödvins PK vet inte va de pratar om!

  3. Stackars revymakare! Mycket i numren bygger på igenkännande men inget får längre låta eller se ut som vi är vana. Snart får man med en bruksanvisning när man går in.

  4. Nu bedöms även Victoria Secrets underkläder vara rasistiska
    enligt artikel i GP.
    Ett tecken i tidens anda där den ena skall vara finare om näsan
    än den andra helt rådande enligt den Södermalmska värdegrunden.

  5. Under ett besök i Norge för ca 40 år sedan såg vi på ett underhållningsprogram på norsk TV. Man visade olika folkgrupper genom olika klädstilar, personer klädda i kilt,i lederhosen, i dirndlklänning osv. Så kom man till landet Sverige och visade till publikens jubel en helt naken person. Så kunde man skämta då, utan repressalier och lättkränkthet.

  6. Rasism är absolut nödvändigt om vi svenskar skall kunna fortsätta i ett mångkulturellt samhälle. Problemet är att vi inte är bra på det.

    Många av våra nya landsmän har skapats i mellanöstern, en av de bördigaste platserna i världen. Där alla vill bo. Där armeerna har marcherat fram och tillbaka under årtusenden. Där konkurrensen varit stenhård.

    Vi har skapats här i norr. Där ingen vill bo. Oavsett vad så är vi ej utrustade för den nivå av rasism vi behöver för att kunna fortsätta finnas till. Men litet är bättre än inget alls.

  7. Är ett tecken på mindervärdeskomplex , ett sätt att hävda sig själva och för att framstå som goda så skriker dom rasist ,nazist eller fascist i tid och otid . Och eftersom dessa ord används så ofta så vattnas betydelsen av dessa ord ut så man bryr sig inte längre om någon skriker det längre , men det fattar väl dessa skrikhalsar ingenting av .

  8. Vad blir nästa steg? Att man inte får benämna stockholmare för 08:or?

    Nej, just det. Det är ju svenskar och då är det säkert ok att säga så.
    Pajasen Alex Schulman gjorde sig känd genom att förolämpa skåningar.
    Nu sitter samma pajas och skryter om hur han lurar folk genom att spela på deras känslor.

    Jag bröt mot min regel och kikade in på Aftonlögnens sida för att läsa debattinlägget som nämns i artikeln ovan.

    Intressant nog höll majoriteten inte med dem i omröstningen, måste svida…

    • Till och med ”Stockholmsdjävlar” var helt ok, vi har haft så mycket roligt med vår, praktiskt taget fullständiga yttrandefrihet som vi hade en gång, men nu är den skadad och håller på att brytas ned av det kverulanta gravallvarets och mörkrets folk….

  9. Måste säga att det dock är roande att se när det blir bakslag för de etablerade, lite som när Henrik Schyffert klädde ut sig till ”indian”.

    Men jag är delad i frågan, att parodisera är en sak men att regelrätt förlöjliga en grupp kulturellt eller etniskt tycker jag är fel. Jag skulle vilja säga att det är hur det ändvänds inte ”bara för att” (rasism, kulturell uppskattning). Detta var i min mening bara smaklöst.

    Sen är det intressant att Sanna Nielsen och Robert Gustavsson används som ledfigurer för alla ”hemska svenskar” pga sin hudfärg, det är ju annars tabu att dra alla över en kam dvs om det inte är White guilt.

    Sen har vi ju;
    http://www.kulturcentralen.nu/bilder/preset/large/maric_MB_MG_6989.jpg

  10. Undra om det rör sig om avundsjuka eftersom de klagande själva är delansvariga för att deras stereotyper blir så oattraktiva. Fram för flera Svenska stereotyper för de är så vackra!!!!!
    Dessutom har vi???? yttrandefrihet här!!!! Åk hem om det inte passar!!!
    Ni som kommer från länder som inte vet vad, eller inte respekterar, yttrandefrihet är. Ni är INTE välkomna här!!! SVENSKA FOLKET hade byggt upp denna yttrandefrihet i HUNDRATALS ÅR!!!! Tills ni kom hit med era kverulantiska klagosånger och förstör och bryter ned VÅR yttrandefrihet!!!

    Gillar ni inte VÅR yttrandefrihet, åk hem tillbaka till era SKITLÄNDER!!!!

  11. Undra om det rör sig om avundsjuka eftersom de klagande själva är delansvariga för att deras stereotyper blir så oattraktiva. Fram för flera Svenska stereotyper för de är så vackra!!!!!
    Dessutom har vi???? yttrandefrihet här!!!! Åk hem om det inte passar!!!
    Ni som kommer från länder som inte vet vad, eller inte respekterar, yttrandefrihet är. Ni är INTE välkomna här!!! SVENSKA FOLKET hade byggt upp denna yttrandefrihet i HUNDRATALS ÅR!!!! Tills ni kom hit med era kverulantiska klagosånger och förstör och bryter ned VÅR yttrandefrihet!!!

Kommentera