Negern i Tipsextra

KURIOSA. SVT firar för närvarande 60-års jubileum men det finns en hel del som de inte kommer att ta upp. Detta är en sådan historia. Putte Kock född 1901 och död 1979 blev legendarisk, han var fotbollsspelare, ishockeyspelare, bridgespelare, idrottsledare och tv-kommentator. Putte blev vald till till världens bäste vänsterytter när Sverige vann OS-brons i fotboll 1924.

Historien utspelar sig i Tipsextras barndom och Putte sitter i direktsändning och refererar ”negern löper på vänsterkanten” ”där nickar negern” ” negern spelar till inkast” osv. hemma i studion blir det mer och mer panik, de försöker desperat att få fram ett meddelande till Putte om det olämpliga i att säga ”negern” men eftersom förbindelsen mellan studion i Sverige och Putte på plats i England inte är den bästa så hör inte Putte vad studion säger. Studion börjar bokstavera högt och ljudligt: Putte du kan inte säga neger, NIKLAS-ERIK-GUSTAV-ERIK-RUDOLF, NEGER säg inte det.

─ Varpå Putte replikerar; de säger hemifrån att negern heter Niklas Erik Gustav men det tror jag inte ett ögonblick på.

Här kommenterar Putte Kock en annan match år 1959. Sverige i mörka tröjor. Sverige tog silver i VM 1958 utan Zlatan.

 

16 thoughts on “Negern i Tipsextra

  1. Har inte fattat hysterin med neger. Våldsamma kravaller för att inte kallas det ord de kallar sig själva och alltid kallats? Var det därför som man höll på att utrota indianerna? För att de kallade oss blekansikten?

  2. En dikt av Nils Ferlin:

    Nils Ferlin : Niggern Skriker
    (Nyårsrim 1936.)

        Niggern skriker

    Niggern skriker i niggerbyn.
    Niggern är alldeles svart i syn.
    Niggern är rädd och gråter.
    Mycket illa det låter.

    Stilla din gråt, du svarte bror.
    Gud han hjälper och Gud är stor.
    -Titta blott på hans stjärna!-
    Gud han hjälper dig gärna.

    Allt förlåter han också, Gud.
    Sitter någonstans i silverskrud.
    Den må du tro är han fin i
    Nästan som Mussolini.

    Niggern skriker i niggerbyn.
    Betlehems stjärna står högt i skyn.
    Niggern skriker och gråter
    allt medan Gud förlåter

  3. Lukas

    25 11 2016 at 12:04
    Min lekskolefröken lärde oss barn att baka negerbollar.
    På den tiden betydde det inget mer än runda svarta chokladkakor med kokos på. Men det var i en annan och bättre tid.

    Det är kongokakor.

  4. Läste om Puttes direktsändning och brast ut i skratt – kvävdes nästan ! Jag höll nämligen på med att äta en tårtskiva jag köpt igår – en utsökt krämig chokladgrej vars namn ’Negress’ står på lappen som själva tillverkaren sätter på. Och tårtan är bara en av de många dessertsortiment som marknadsförs i Rumänien under sådana namn och märken – det finns småkakor, diverse bakelser och godis. Även browniekakor kallas här för negerkakor. Inga strepsils fanns då jag var barn – hade man ont i halsen fick man suga på jättestarka svart mentholgodis som hette Negro ! Det säljs även idag i små påsar under samma namn.
    Fick just en idé: skall köpa en påse Negro halsgodis, skanna påsen och majla till bloggen, vad säger ni ???
    Löjligt och farligt absurda har folk i Sverige tvingats att bli – och man tar emot skit efter skit !
    Pfffff !!!

    • Köp ett dussin, och smyg sen ut dem på strategiska platser i samhället. Kommunkontor, bibliotek och dylikt. För att få se rashypokondrikernas reaktion. Skulle bli intressant, att se. 🙂

      GODA TIDER FÖRR, NÄR ALLT INTE VAR SÅ SKUKLIGT VÄNSTERRISTISKT BESATT!!!

  5. Minns när tv1000 körde boxning Steffen Tangstad och Ingemar Johansson kommenterade. Ingo satt och sa: ”Negern dansar lätt undan, negern jabbar, Negern slår en rak höger” osv. Steffen satt och småskrattade lite lätt besvärat hela tiden… 😀

  6. Min lekskolefröken lärde oss barn att baka negerbollar.
    På den tiden betydde det inget mer än runda svarta chokladkakor med kokos på. Men det var i en annan och bättre tid.

  7. Det var på den tiden när varken SR eller SVT var värdegrundssäkrade med ”rätt” värdegrund, då kunde man kalla japaner för japaner och negrer för negrer i sånger, litteratur och i idrottsreferat.

  8. I mina hemtrakter var det inte på något sätt olämpligt och än mindre ”rasistiskt” att säga ”Neger”. Det betydde bara mörkhyad-svart man från Afrika, inget annat!! Fåneriet började här först i mitten av 1990-talet, då jag fick höra att ”man ska inte säga negerboll” utan Chokladboll!!

    • Har du hört eller sett nån skratta nuförtiden, bortsett från barn. Nya Tider är en sorglig tillställning bortsett från Samtiden.

      • Ja, det är ju din första mening, som delvis är sann som de beskriver. Bättre med sanningen, än PK-medias glättiga falska invandrarpropaganda. Men inte ens barn skrattar idag. Vet du varför? För att de har blivit förgripna och utnyttjade, sen de blivit tafsade på av islamuslimkräkasen, och annat utländskt drägg.

  9. Putte Kock må ha varit en mångsidig och duktig idrottsman, men vi som minns honom som tipsexpert i TV är inte riktigt lika övertygade om hans expertnivå på det området…

  10. Det var tider det med ”rasister” som Putte, Bosse Hansson och Hegerfors som tyckte att det såg mörkt ut på Kameruns bänk.

Kommentera