Svår torka i det rika Afrika – igen


BISTÅND. Torkan i stora delar av Östafrika har slagit hårt även mot norra Somalia. Enligt Röda korset är läget mycket oroande och nu vädjar man om hjälp. – Det finns ingen tid att förlora. Det är hundratusentals människor som saknar allting och inte har möjlighet att överleva. De behöver mat, de behöver vatten, de behöver tak över huvudet och mediciner, säger Saad Ali Shire, utrikesminister för det självstyrande och hårt drabbade Somaliland i norra Somalia.

I dag besöker han utrikesdepartementet i ett försök att få Sverige att skjuta till mer pengar i humanitärt stöd.

Det har kallats den värsta torkan på flera decennier i delar av Somalia. Enligt en färsk FN-rapport är över 320 000 barn akut undernärda och i behov av omedelbar hjälp. Två av fem somalier har en osäker tillgång till mat och i den stora gruppen nomader i regionen Somaliland i norra Somalia har nästan nio av tio förlorat boskap till följd av den svåra torkan.

Röda korset bedriver verksamhet med systerorganisationen Röda halvmånen på fler håll i Somalia och man anser att läget är mycket oroväckande.

-Pettersson läser – den värsta torkan på flera decennier – det verkar det vara ungefär vartannat år.

Filmen från Hargesia, Somaliland 2016 och därifrån har många somalier kommit hit och lurat till sig asyl av flata svenska myndigheter…

SR.se

 

 

TIDIGARE 2011-09-17. Det är inte torkans fel – stoppa biståndet och rädda Afrika

FN beräknar att 12 miljoner människor hotas av svält och hungersnöd på Afrikas horn och Somalia är hårdast drabbat.

De orsaker till svälten som anges är klimatförändringar och torka. Det är fel. Torka återkommer i Somalia och grannländerna lika ofta som vi har snö och isvintrar, det vill säga väldigt regelbundet. I norr går det inte att odla under tor..vintern men det finns ändå mat året runt utan bistånd.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv och vapen. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Somalia och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Somalia finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Somalia odlas bananer, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter. Bananer och levande djur är Somalias största exportprodukter. Bananerna går ofta till Italien och djuren till Arabländerna. Det odlas också ris över hela landet.

Somalia liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

─ Pettersson undrar om ni sett sådana bilder som på filmen nedan den från Somalia när opartiska nyhetsmedia eller biståndsorganisationer beskriver nöden…


25 responses to “Svår torka i det rika Afrika – igen

 • svensson

  Nu ska vi förstås försörja dem också? Torka har de väl ALDRIG haft tidigare?? Konstigt folk (fel de kan inte räknas dit) som aldrig lär sig men å andra sidan vet de att den korkade resten av världen skyndar till med pengar. Det lär aldrig bli bättre det enda som händer är att de skaffar fler ungar och fortsätter sina klankrig.

  Gilla

 • Observator X

  Fel. De är för många.
  Det är svaret. Hårt men sant. Moder Natur gör sin beskattning.
  Västvärlden felar om de skickar hjälp.

  Än en gång, de är för många.

  Gilla

 • Peter Kostin

  Är väl kanske en följd av att de vita skitar ner miljön och på verkar vädret. Inte många afrikaner som far runt i en SUV, eller äter rött kött. Så får politikerna bara den vita rasen att sluta upp med att utnyttja den frihet som som slagits för i århundraden så kommer Afrika att slippa undan svårt torka 🙂

  Gilla

 • Mia

  Vädret i Afrika och andra länder påverkas just nu av väderfenomenet
  el nino som brukar komma med några års mellanrum. Just nu är den starkare än någonsin, kanske beroende på klimatförändringarna.
  2015 var ju varmaste året sedan man började med mätningarna 1880.

  Jag såg tidigare idag en TVdebatt med Oscar Sjöstedt att SD sagt nej till Parisavtalet av något skäl som han inte kunde förklara.

  Gilla

  • Kalasbetalaren

   Ja, det har ju naturligtvis inget med att göra, att negrerna är för lata för att arbeta och dessutom förökar sig okontrollerat!

   Gilla

   • Mia

    Om deras skördar torkar bort uppstår svält, det har inget med lathet att göra.
    Däremot borde västvärlden informera dem om barnbegränsning och se till att de får preventivmedel.

    För inte så länge sedan bestod svenska barnfamiljer av 5 – 6 barn men nu väljer man själv hur många barn man vill ha.

    Gilla

   • Lena

    Mia
    Det har undervisats i familjeplanering i Afrika aktivt sedan tidigt 60-tal, till vilken nytta ?
    Dessutom så vägrar en organisation som ”läkare utan gränser ” att medverka i familjeplanering.
    De afrikanerna lever ut sin ”kultur”, det är hänsynslöst inte minst mot barnen som föds, ett stort problem är att barnen som föds är byns barn, då de inte vet vem som är pappa till barnet……jag måste väl inte skriva varför ?

    Gilla

   • Ingemar

    Preventivmedel rekommenderas inte i Islam, men är inte helt förbjudet. Kondom, P-stav samt P-piller får användas.

    ”Det är inte tillåtet att blotta sin ’awra och låta någon annan sätta in en spiral eller prova ut en pessar, och det är därför inte tillåtet att använda dessa och liknande preventivmedel.”

    Men otrohetstest går ju hur bra som helst!…. I denna besynnerliga tro…

    Gilla

  • Billy Boy

   Föreslår att Mia läser HELA INLÄGGET + ALLA KOMMENTARERNA som finns på länken nedan:

   https://petterssonsblogg.se/2016/11/19/fran-klimatskojarnas-mote-i-marocko/

   Och då särskilt den här kommentaren från mig:

   Citat

   ”Billy Boy
   19 11 2016 at 14:05

   De gigantiska överföringarna av 10.000-tals miljarder i olika former av bidrag & stöd mm från de s k ”rika länderna” till de s k ”fattiga utvecklingsländerna” är ett av Världens största bedrägerier i dag.

   Korruptionen är redan vida utbredd på ledningsnivåer både i givarländerna och i mottagarländerna, vilket gör att större delen av pengarna hamnar i fel fickor och når därför ej fram till det stora flertalet verkligt fattiga världsmedborgarna som drabbas värst och därför är absolut i störst behov av stöden. Människorna på gräsrotsnivå skulle själva kunna åstadkomma de bästa resultaten i klimatarbetet om de fick full tillgång till penningflödena.

   Det finns massor av klimatpåverkande faktorer som inte går att påverka hur mycket pengar politikerna än pumpar in i bidrags-systemen. Hur ska man t ex kunna stoppa aktiviteterna i alla vulkaner på mängder av platser i länder över hela jordklotet. Dygnet runt läcker det ut ofantliga mängder värme, heta och giftiga gaser och enorma mängder aska vid långvariga vulkanutbrott. Där finns också enorma krafter från jordens inre som inga mänskliga åtgärder någonsin kommer att kunna rå på. Historiskt har enorma vulkanutbrott åstadkommit långt värre skador och omfattande död och förintelse än några andra naturkatastrofer på vår jord.

   Hur klimatsmart är det förresten att horder av ”miljömuppar” flyger jorden runt, dygnet runt 24/7 och därmed själva skitar ner atmosfären med mängder av CO2 mm.

   Det miljövänligaste vore nog om alla övergödda miljömuppar aldrig lyckades lyfta från startbanorna.

   Slut citat

   Att Mia inte fattade Oscar Sjöstedts argument i dagens riksdagsdebatt förvånar mig inte. Det verkar nämligen vara problem med Mias fattningsförmågan generellt, vilket är något du själv behöver ta itu med … och om det behövs kanske be om hjälp från någon / några utomstående.

   Jag själv hade inga som helst problem att begripa både Oscar Sjöstedts argument såväl som alla hans motdebattörers argument i dagens riksdagsdebatt.

   Lycka till med att analysera innehållet i diskussionerna som förs här på forumet och jag emotser fortsättningsvis dina balanserade och välgrundade svar!

   Gilla

   • Mia

    Om jag ville fokusera min kommentar på klimatet, så ska du inte komma med pekpinnar och tala om hur jag ska skriva, det bestämmer jag själv.
    Jag kan hålla med dig om att vi inte kan göra något åt vulkanutbrott, så vi får rikta in oss på att göra det vi kan för att förhindra att det blir varmare. Människan har ju bara spridit ut växthusgaser de senaste hundra åren drygt och det har satt sina spår. Vulkaner har vi haft sedan jordens födelse.

    Nej, Oskar Sjöstedt gav ingen förklaring till varför SD sagt nej till Parisavtalet.
    Men om du envisas så kan du väl tala om vad han angav för skäl.

    Gilla

 • SvenskMan77

  Tur man kan föröka sig utan hämningar i Sverige.
  Här lönar det sig att avla nya muslimer.
  ”Befolkningsökningen” är positiv är falsariets nya modeord.
  Vad som lönar sig och för vem vet snart fler och fler.

  Gilla

 • Billy Boy


  Bilan Osman

  Läs gärna också om Expressenkrönikören och feministen mm Bilan Osmans upphaussade och efterlängtade s k ”semesterresa” till Somaliland i år 2016 som troligen aldrig blev av … då resan uppenbarligen rann ut i ökensanden … redan här i Sverige.

  https://petterssonsblogg.se/2016/11/02/hur-gick-det-med-bilans-somalia-semester/

  Gilla

 • Ingemar

  Trots många decenniers arbete har man inte lyckats få dessa folk att kontrollera sin egen förökning, det beror sannolikt på religionen Islam samt deras icke friska kulturyttringar.

  Gilla

 • Billy Boy

  Somaliland beskrivs som en region på Afrikas horn, där befolkningen har det riktigt mysigt och trivsamt.

  ”Här är världens lyckligaste folk.

  ”Minst dagliga upplevelser av negativa känslor har invånarna i Somaliland, en i praktiken självstyrande region i norra Somalia”

  http://81.201.219.136/artiklar/2012/10/23/99590287/index.xml

  Den övervägande majoriteten av befolkningen där som har en bra tillvaro borde väl i den islamska solidaritetens namn ställa upp och på plats hjälpa den minoritet som eventuellt råkat i tillfälliga problem.

  Gilla

 • Tommy

  Om det blir ont om somalier i Somalian så kan vi skicka ner några!

  Gilla

  • Billy Boy

   En perfekt kandidat som kunde hjälpa somalierna här i Sverige att återvända till Somalia kunde ju vara den somalisk-svenske (S)- politikern– Yaasin Mahi. Han uppges ha sålt falska visum till människor, som ville ta sig in illegalt i Sverige.

   Yaasin Mahi (S) är välkänd bland socialdemokrater i både Katrineholm och Vingåker i Södermanlands län. Han har också kandidat till presidentposten i Somalia. Läs gärna mer om den kriminelle socialdemokraten Yaasin Mahi på länken nedan.

   https://petterssonsblogg.se/2013/09/25/socialdemokrat-uppges-organisera-manniskosmuggling/#comments

   Med tanke på att Yaasin Mahi har praktiska erfarenheter av människosmuggling FRÅN Somalia TILL Sverige … så skulle han ju kunna göra en god gärning genom att nu smuggla somalier i den andra riktningen … d v s FRÅN Sverige ÅTER TILL Somalia.

   Gilla

  • maar

   Vi kan utrymma Rinkebytorg.

   Gilla

 • angelicaplacet

  Röda korset skriver:skänk valfritt belopp

  ”Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem, utan mellanhänder”

  Det stämmer väl inte då mellanhänderna är miljonlöner till cheferna på Röda korset.Den som skänker pengar måste skänka först till miljonlönerna och därefter används pengarna som blir över till dom behövande.

  Gilla

 • RäddSomFan

  Helt riktigt Pettersson, så sant som det är sagt!.
  Och jag kommer heller aldrig mer att skänka några pengar till någon av dessa falska välgörenhetsorganisationer så länge jag lever, dom enda jag tänker skänka till nu och i framtiden är till våra egna svenskar som har det svårt.

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Lägg ALDRIG en krona till Röda Korset. Stora delar av de insamlade medlen går till fantasilöner till de som sitter i toppen.

  Gilla

 • ruben

  Somalia styrs med Sharia-lagar om jag fattat rätt och man undrar varför muslimska länder så ofta är drabbade av torka trots att de tycks blidka sin Gud så fanatiskt? Dessutom varför är de drabbade av svält trots sina naturrikedomar? Ja artikeln tycker jag förklarar det mesta.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: