Invandrarna kan inte läsa skyltar och inte lära sig klockan

INVANDRING. Hur var det? Påstod inte SVT, Aftonbladet och en massa andra att de nyanlända var välutbildade och det var bara att ordna snabbspår in på arbetsmarknaden. Vi som protesterade avfärdades som rasister. Nåväl, då undrar man om Sveriges Radio också är rasister.

Allt fler av landets nyanlända invandrare är analfabeter och kan varken läsa eller skriva när de kommer till Sverige. Nu vill Sveriges kommuner och landsting, SKL, att regeringen lägger mer resurser på svenskundervisningen för invandrare.

– Eleverna har inte ens traditionen att läsa skyltar. Tittar inte på symboler, bildtolkning är jättesvårt, siffror och att lära sig klockan är jättekomplicerat, säger Johanna Karlman, SFI-lärare i Borlänge.

Antalet elever i SFI, som har liten eller ingen skolgång alls från hemlandet har, som vi rapporterat i dag, fördubblats på fem år i Sverige. Drygt 19 000 av kursdeltagarna var det förra året som hade max tre års tidigare utbildning.

 

– Vi har en kraftigt växande asylinvandring. Den här gruppen blir allt mer lågutbildad. Det finns ingen politisk beredskap. Jag ser en regering som springer runt och försöker fånga fallande bollar. Helhetsgreppet, det ser inte jag, säger Anna Dahlberg, politiskt cheftredaktör på Expressen i Sveriges Radios Studio Ett.

– Man kan och ska lära sig svenska innan man knäckt ”läskoden”. Jag menar att de kvinnor som varit här i tio-femton-tjugo år och inte kan svenska, de kvinnor har vi nog redan förlorat. Det bästa sättet är att kombinera svenskstudier med praktik, säger Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister i Studio Ett.

-Pettersson säger att artikeln är från år 2012. Är det någon som tror att det blivit bättre och att Stefan ”det lönar sig lite längre fram” Löfven har rätt…

25 thoughts on “Invandrarna kan inte läsa skyltar och inte lära sig klockan

  1. ”Var tredje syrisk flykting högutbildad”, säger SVT föga förvånande.
    ”Det regnar kompetens över Sverige just nu. Studieår, doktorsavhandlingar och tunga examina. ”

    Vad de ”glömde” att nämna var att dessa uppgifter grundar sig på vad flyktingarna själva uppger, det är inte baserat på verifierade utbildningar.
    Det finns alltså inga kursintyg, eller liknande.

    Och nu ser vi verkligheten, de varken kan eller vill förstå svenska lagar och regler!

  2. IQ går väl typ att klassificera som potentiell kapacitet.
    Om man inte rör ett finger hjälper en IQ inte mycket.
    Man måste plugga, läsa och så vidare för att kunna tillgodogöra sig det.

  3. Var och badade bastu en dag i Valhallabadet i Göteborg. I bastun satt en åtta nysvenskar med badbyxor. In kom en badvakt och sa att man inte fick ha badbyxor på, utan skulle sitta på handduk, som det står på skyltarna. Sju gick ut en stannade kvar. Han satt kvar i 20 minuter, sedan gick han ut och hoppade i bubbelbadet. Där står tydligt skyltat att man ska duscha innan man hoppar i.
    Jag kunde inte hålla mej, utan gick efter och frågade om han kunde läsa.
    Till min förvåning svarade han på god svenska och undrade om jag också ville sitta i badet.
    Jag blev ännu mer förvånad när det kom fram en stor afrikan och sa
    – bråka inte med honom han mår inte bra.
    – jag bråkar inte med honom, jag bara frågar om han kan läsa att man ska duscha innan man bubbelbadar.
    – Bråka inte med honom han mår inte bra, fortsatte den store afrikanen.
    – är du hans övervakare, eller. Förresten mår han nog inte sämre om han duschar.
    Den store afrikanen vidhöll att nysvensken i bubbelbadet inte mådde bra, men var inte hans övervakare.
    Jag gick in i bastun igen och funderade: är det så att nysvenskarna tror att de får göra hur de vill i Sverige, bara dom säger att dom inte mår bra eller är sjuka.

  4. De är smarta nog att tillgodo göra sig socialsystemet och andra förmåner i samhället, även om andra hjälper dem ha de lät att lära sig detta. Så vem är egentligen de dumma?, de eller vi som tillåter detta?

  5. Men körkort och en gammal svart BMW har de somalier som passerat 18?

    Nu förstår jag varför det är farligt att köra bil på stan nuförtiden. Den enda trafikskylt de kan är handikappsskylten. De tror att de är särskilda gratis platser för invandrare.

  6. A’ propos – hur gick det med ’toalett-kurserna’ man var tvungna att starta upp – då migrationsturisterna från Afrika varken begrep vad porslinet är till för- lr hur att ö.h.t. använda sig av den.

    Och de ignoramus som trodde att en pissoar är en färskvattenfontän..

    – Förvisso kanske inte lätt att veta, när man kommer från stråhydda med stampat golv, men ändå.. Det bäddar verkligen för högre studier, lr hur..

    Snart på en kirurgklinik nära dig. Lr varf inte en vanlig Vårdcentral..!?!?

    • Därför att Pursvenskar fortsätter att rösta in dem i Sveriges Riksdag och i kommunala församlingar. Gör du något för att väcka dina Medsvenskar som inte anser att de behöver bry sig? / Trötter.

      • Svensk i femte generationen längre bak i tiden har jag inte forskat.
        Jag har inte röstat in någon varken svensk eller invandrare. SD är mitt parti och om de röstar in någon invandrare så är det OK för mig.
        För övrigt har jag mina favoriter Alice ledarskribent i GP och Tino Doktorand i nationalekonomi.

        Sven

  7. Fantastiskt! Jag som trodde att vi hade skyltar med symboler istället för text, för att alla skulle förstå!

  8. Hahahohaaaaaahoha ingen nyhet! Vi Sverigevänner har påtalat problemet med obefintlig utbildning och analfabetismen blande de nyanlända!

    Kan ta mig fan inte kommit som någon överraskning för någon inte ens för den Socialdemokratiske ledaren Stefan Löfven!

    Stefan Löfven det handlar till stor del om bristande intelligens hos de nytillkomna! Hahahohaaaaaahoha klockan, alfabetet, knyta skorna! De var ju enligt Regeringen och resten av sjuklövern om raketforskare och hjärnkirurger Hahahohaaaaaahoha!

    Snacka om svagsinta, svagbegåvade, naiva och enfaldiga PK patraskfeminister, Hahahohaaaaaahoha skrattet ekar mellan snöfallen!

    Stefan Löfven du är väl inte så korkad att du inte förstår när du har gjort bort dig fullständigt! Stefan börja träna på att filtrera tankarna innan de ramlar ur käften på dig!

    Stefan Löfven skona svenska folket, skona dig själv avgå, utlys nyval och anordna Swexit omröstning!

  9. Rätta mig om tänker fel.
    Ibland och ganska ofta så tror jag att en del svenskar med klena kunskaper njuter av att det det väller in folk med ännu mindre kunskaper.
    De invällande får dessa klent begåvade svenskar att plötsligt känna sig bra, de får nu lära ut det lilla de kan och till och med tillrättavisa någon som står och går.

  10. Hahaha! Tja, i mina barndomsnejder hade vi en så kallad byfåne som varken behärskade klockan eller väderstrecken. Alfabetet var givetvis inte att tänka på, ej heller den enklaste matematiska ekvation. Såsom jordbruksarbetare lämnade denne gynnare mycket övrigt att önska, men han ägde en enastående förmåga att handskas med djur och var därför en flitigt anlitad hjälp i ladugårdar och fårhus då det väntades tillökning.
    Sommartid bodde han självvalt i en torftigt inredd jordkällare med stampat jordgolv och gjorde inga anspråk på några övriga bekvämligheter. Man kan inte undgå att dra vissa paralleller med ovan förevisade illiterater, bara med den skillnaden att den oförarglige byfånen aldrig åsamkade någon skada. Ej heller våldförde han sig på vare sig folk eller fä, eller reste några krav på bidrag, utan hankade sig fram genom dåtidens fattigvård och extra-arbeten. Alltid fanns det någon som förbarmade sig över den arme fan.
    Andreas 🙂

    • Inte i Sverige men i ett annat Europeiskt land, har vi också en ”byfåne”, han jobbar för kommunen, sopar trottoarer och tömmer papperskorgar, han är uppskattad för han är alltid artig men ingen att lita på.

    • Hörde någonstans om hur IQ fördelats olika till folken Globalt och vad detta kan bero på. Tror att det var i podden Ingrid&Conrad.
      Mycket intressant,

Kommentera