Brottsfacit för september 2016: 15 mord, 44 mordförsök, 58 fall av grov misshandel , 62 fall av misshandel och 16 mordbränder

Av Elisabet Höglund

Under september månad 2016 begicks det rekordmånga våldsbrott i Sverige enligt de siffror som jag har fått fram. Under september begicks 15 mord, 44 mordförsök, 58 fall av grov misshandel,  62 fall av misshandel och 16 mordbränder.  Det blir totalt 195 våldsbrott under en enda månad.

Septembersiffran skiljer sig dramatiskt från min statistik för alla tidigare månader i år.

  • I april begick sammanlagt 96 våldsbrott av de kategorier jag undersöker
  • under maj 104 våldsbrott, under juni 129 våldsbrott
  • under juli 135 våldsbrott
  • under augusti 143 våldsbrott
  • under september rekordmånga 195  våldsbrott. Det handlar alltså om en dramatisk ökning av våldsbrotten under det gångna halvåret.

Det är särskilt antalet fall av grov misshandel och misshandel som har ökat. Antalet mord ligger däremot ganska stilla på mellan 12 och 15 mord per månad.  Antalet mordförsök ser också ut att öka trendmässigt. Förklaringarna kan sökas dels i att antalet våldsbrott de facto ökar. Mycket talar för det, särskilt bland kriminella gäng i storstäderna, ett stort antal misshandelsbrott på asylboenden och grova våldsbrott av svenskar mot flyktingar och asylsökande.

En annan förklaring kan vara att min statistik blir alltmer finslipad. Jag täcker in fler av våldsbrotten i mina undersökningar idag än jag sannolikt gjorde under de första månaderna. Under de första månaderna det här året föll sannolikt en del grova brott bort ur min statistik och stannade kvar i det så kallade mörkertalet, medan jag är skickligare idag på att fånga in i stort sett allt som har hänt. Det betyder inte att det fortfarande inte finns ett visst mörkertal. Antalet våldsbrott kan fortfarande vara högre än vad jag har fått fram genom mina undersökningar.

Hur som helst betyder våldsstatistiken för september 2016 att det under de nio första månaderna 2016 har begåtts sammanlagt:

121 mord och 326 mordförsök

Då återstår det alltså tre månader av det här året innan vi får se det slutliga resultatet. Så här ser resultatet ut för september månad 2015, dag för dag, brott för brott:

Läs mer på Elisabet Höglunds blogg…

7 thoughts on “Brottsfacit för september 2016: 15 mord, 44 mordförsök, 58 fall av grov misshandel , 62 fall av misshandel och 16 mordbränder

  1. Brottsligheten har minskat piper Snicki Snacki Zernetsky,
    Sverige har aldrig varit tryggare Fyller Idioten Betner I ??

Kommentera