Stäng

Musik för oss äldre

Under sommarens besök i Sverige så lyssnade jag några gånger på det gamla radioprogrammet Sommar. Det som jag reagerade först på var den mycket bristfälliga svenska som pratades av en del av presentatörerna.

Det andra jag reagerade mer negativt på var musikvalet, den Svenska visskatten verkade vara helt bortglömd. Utrikisk sång o musik. även något så lågt stående så kallad ”musik” som så kallad rap – blatterap förekom.

Ärom vi dock inte Svenskar i Sverige?

Idag så njuter vi av Anna Maria Lenngrens poesi

aml

Anna Maria Lenngren  1754 – 1817

Signaturen GRALSTÄNK som lagt upp dessa ”guldkorn” på Youtube är dålig på att förtälja vem trubaduren är som framför stycket, men det kan väl inte vara någon annan än den eminente Peder Svan som sjunger ”Pojkarna” och  ”Lovsång till Backus”.

Vilka som så vackert sjunger den kultiverade ”snapsvisan” nedan har jag ingen aning om, men gissar på någon studentkör, gissningsvis från Uppsala där Anna Maria Lenngren var född.

Bordvisa för gifta männer

A. Min hustrus skål, för det hon är beskedlig!
B. Min hustrus skål, för det hon är mig kär!
C. Min hustrus skål, för det hon är så fredlig!
D. Min hustrus skål, för det hon ej är här!

Kör: Min hustrus skål, för det hon ej är här!

Mer om Anna Maria läser man tillexempel: HÄR o HÄR o HÄR

5 reaktioner på “Musik för oss äldre

  1. När man lyssnar på Sommar så beror musikvalet ofta på åldern på den som är värd. Annars är just det programmet det bästa tillfälle man har att lyssna på vackra låtar. Och ofta mycket intressanta berättelser.

    Anna Maria Lenngrens poesi läser jag gärna.

  2. Din inledning till krönikan du är skonad, för 30 år sedan då vi söderifrån i många timmar hade kört genom Europa och närmade oss Sverige genom Danmark så rattade min man in svenska P1 och så började vår svenska sommar i tragedi, redan då så var P1 helt omöjligt att lyssna på.
    Jag ville genast vända tillbaka, det blev aldrig så ledsamt nog.
    Numera väljer jag själv …………….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: