Den socialistiske entreprenören, bidragsentreprenören och konkursmakaren

BIDRAGSJOURNALISTIK. Vägen framåt. Journalistik som står för en levande demokratisk bevakning lokalt och nationellt kan inte bedrivas med samma målsättning som elektronikhandel eller finansmarknad. Jakten på monopol och extrema vinster är huvudproblemet för krismedierna, skriver Johan Ehrenberg, ETC-företagen i Dagens Nyheter. 

Jag tror att vägen framåt mot en levande demokratisk bevakning lokalt och nationellt handlar om att erkänna att journalistik inte kan bedrivas med samma målsättning som elektronikhandel eller finansmarknad. Jakten på monopol och därmed extrema vinster är huvudproblemet för krismedierna. Genom uppköp med överpriser har koncerner pressats till att bli vinstmaskiner som de aldrig kan bli. Det skapar en usel tidningskultur. Bara lönerna för ledningarna på de stora mediebolagen är större än ETC:s alla kostnader för anställda, för tryck och för distribution.

Vi på ETC har de senaste åren jobbat medvetet med ett projekt att renovera svensk mediebalans. Vi har startat en dagstidning, Dagens ETC som växer mest i svensk press, och vi ger i dag ut nio stycken lokala nyhetstidningar. Vårt mål är att inom fem år kunna ge ut en lokaltidning i varje region.

Det här är små tidningar som är möjliga att ge ut genom ett tajt samarbete vad gäller produktion. Samtidigt är varje tidning självständig med egna ledarsidor, eget opinionsmaterial och egen lokal nyhetsbevakning. I de städer där det finns borgerligt styrda tidningar satsar vi på rödgröna ledarsidor. I områden där det inte finns andra medier försöker vi göra bredare ledar- och opinionssidor så att hela bygden ska kunna vara med.

Ovanstående rader kommer från en artikel i Dagens Nyheter av Johan Ehrenberg.

Johan Ehrenberg är socialist, långt åt vänster, och han kallar sig entreprenör och påstår att hans tidningar är ett alternativ till ”borgerlig press” som vuxit fram ur folkdjupet. Med mindre bokstäver talas det om ETC-koncernens konstanta och kreativa användning av det statliga presstödet.

År efter år har Ehrenbergs tidningar vunnit SM i presstödsteknik. Genom att skapa editioner på olika håll i landet – Stockholm, Jönköping, Bergslagen, Örebro, Malmö och Göteborg – och kalla dem självständiga tidningar mottas 18 miljoner kronor i presstöd. ETC Stockholm har 3 200 prenumeranter och får 2,9 miljoner kronor i driftsstöd. Upplaga och stöd är något mindre i Örebro, Malmö och Bergslagen. Upplagevillkoret för att vara presstödsberättigad har sänkts vilket underlättat för ETC:s expansion.

När antalet betalande ETC-prenumeranter varit för få har problemet lösts genom gratisbetalade exemplar av LO. Kritiken från myndigheten Presstödsnämnden avfärdade Johan Ehrenberg med att myndighetens styrelsemajoritet var ”borgerlig”.

När ETC:s edition i Bergslagen fick för hög (!) hushållstäckning i Hällefors argumenterade plötsligt företaget att utgivningsområdet borde inkludera ­Ljusnarsberg. Med en lägre hushållstäckning skulle ETC kunna fortsätta ta emot de statliga pengarna.

Läs mer på Barometern

Johan Ehrenberg brukar hävda att man kan vara entreprenör och socialist samtidigt och det stämmer nog. Det har han de facto gjort sedan 80-talet faktiskt – kallat sig själv entreprenör.

Många vet att tidningen ETC är hans. Få vet nog exakt hur många bolag ETC består av.

Han har i dagsläget 18 olika aktiebolag (2015).

Han har drivit företag sedan 80-talet och gjort ett flertal uppmärksammade konkurser, där han bland annat lämnat notan till skattebetalarna i form av statlig lönegaranti i vissa av konkurserna och låtit frilansare ta smällen.

Ehrenbergs misslyckande företagande har uppmärksammats lite då och då, bland annat gjorde Resumé en granskning tidigt 2000-tal när Ehrenberg konkat ytterligare en gång.

konkurs_ehrenberg konkurs_ehrenberg_001

 

Trägen vinner. Eller vad man nu ska säga, för han har startat om tidningen ETC ett oräkneligt antal gånger nu. Vi blir liksom aldrig av med den, hur kasst Ehrenberg än driver bolagen. Så fort ett bolag gått i konkurs och notans skickats till skattebetalare och andra företagare startar han nya företag.

Personligen verkar Ehrenberg väldigt förtjust i titeln entreprenör, det i kombination med just att han är socialist är något han ofta koketterar med i såväl egna artiklar som intervjuer.

Socialistiskt företagande är kul.

Läs mer om Bidragsentreprenören Johan Ehrenberg på Uvell.se som helt riktigt påstår att Ehrenberg inte är någon entreprenör. Han skapar nämligen ingenting, han konsumerar skattepengar och det är något helt annat.

Han har under åratal förfinat sättet att tillskansa sig dina och mina skattepengar och kalla det ”entreprenörskap” och företagande. Och hatten av, Ehrenberg. Du har verkligen lyckats hitta en socialistiskt upplyst väg i bidragsdjungeln för att maximera din egen nytta på andras beskostnad samtidigt som dina tidningar nästan dagligen vältrar sig i kritik mot företagande, kapitalism och skatt som borde gå till välfärden. Det måste vara någon slags rekord i självgodhet, kan jag tycka.

Börjar man nysta i skattekonsumerarsystemet ETC och det hela Ehrenbergs livsverk bygger på är det inte alls märkligt att han skriver sådant här, att ”företag inte behöver gå med vinst”. Hans företag gör nämligen aldrig det. Och ingen vinst, ingen bolagsskatt. Som går tillbaka till staten. Han försöker hävda att han undviker vinst medvetet, men det är säkert minst lika sant att han helt enkelt inte vet hur man gör vinst. Vinst gör duktiga företagare.

ehrenberg

Johan Ehrenberg är typisk vänster, han gillar att kritisera andra för att de inte betalar skatt, han vill gärna att bolagsskatten höjs, men han betalar ingen bolagsskatt själv. Trots 18 bolag!

Det är häftigt att vara socialist och låta andra betala, eller hur Johan?

Grattis till stödet på 31 miljoner skattekronor för 2016.

12 thoughts on “Den socialistiske entreprenören, bidragsentreprenören och konkursmakaren

  1. Johan Erhenberg ETC är en utsugare. Johan Erhenberg utnyttjar vårt system till max. Säkerligen är han så pass högt utbildad att han precis som våra migranter vet sina rättigheter. Johan Erhenberg skiter i människorna i sitt eget land. Johan Erhenberg suger ut systemet på pengar. En gång i tiden så tyckte jag det var helt ok att ha höga skatter. För jag ville skydda och hjälpa de svaga i vårt samhälle dvs våra barn och de sjuka och gamla som inte kan göra sina röster hörda.
    Den sjuka sanningen är att våra skattepengar som vi betalar in går till individer som lärt sig att utnyttja systemet till max. ex. såna som Johan Erhenberg, advokater, politiker, diverse myndighetsfolk, massmedia som tidningar och tv och inte minst kulturfolk av allehandaslag.
    Jag önskar jag kunde vägra betala skatt, för jag vill inte göda dessa parasiter.

  2. Socialister och entreprenörer är skilda saker, en Entreprenör
    skapar åstadkommer något, får företag att blomstra och att
    anställa folk, en socialist åstadkommer inget för samhället
    givande, en del socialister har försökt sig på företagsamhet
    men det har oftast slutat med konkurs Ex, Ylva Johansson
    men tror ändå att man kan plocka ut miljonlön av ett
    företag på obestånd? Socialister är vana vid att mjölka
    samhället på pengar och tror att det är samma med företag?

  3. Utöver utgivning av bidragsslukande ETC har Johan Ehrenberg i årtionden rest land och rike runt och föreläst sin osammanhängande socialistiska ekonomiska dynga och därmed vilselett och hjärntvättat hjärnorna på horder av okritiska människor på allsköns skattefinansierade institutioner, t ex universitet, skolor, ABF, politiska partier, fackavgiftsfinansierade fackförbund etc etc.

    https://www.google.com/search?as_q=f%C3%B6rel%C3%A4sningar&as_epq=ehrenberg&as_oq=&as_eq=&as_nlo=&as_nhi=&lr=&cr=&as_qdr=all&as_sitesearch=&as_occt=any&safe=images&as_filetype=&as_rights=#as_qdr=all&q=f%C3%B6rel%C3%A4sningar+%22ehrenberg%22+

    Han har varit och är en fullständigt livsfarlig människa. Hans bedrägliga socialist-ekonomiska teorier har inte fått något erkännande någonstans från det ansvarskännande näringslivet, varken i Sverige eller utomlands.

  4. ”Ett regelsystem gäller för mig och ett annat för andra” – typisk inställning hos en psykopat.

  5. Normalt skulle han i en frisk marknadsekonomi ha företagsförbud. Då han får framträda i SVT med flera MSM media får han titeln journalist och han får yttra sig om mycket ekonomi och han blir aldrig ifrågasatt och undersökt. Att konka bolag och inte göra rätt för sig och samtidigt få orera och vara expert på ekonomi och världshandeln går inte ihop för mig. Förklara den som kan

    • Dags för Janne J att granska hans konkurser !!!!
      Vi kanske måste beställa en OPARTISK GRANSKNING av hans företags och personliga ekonomi ……
      Skulle vara en uppryckning om SVT och SR granskade han ….
      Törs vi hoppas på detta ?????????

      • Glömde att det även går att anmäla till KU och JO samt även kanske Riksrevisionsverket för förskingring av de medel som går ut vid konkurser !
        Jag är osäker men det vet säkert någon som är mera insatt !!!
        Bara att maila och ANMÄLA DENNA SKATTE SVINDLARE.

Kommentera