Irak – Iran kriget 1980 till 1988, ett av offren för islam


ISLAM. Irak är en bräcklig statsbildning med en våldsam historia. Dagens splittring mellan shiamuslimska araber, sunnimuslimska araber och kurder går många hundra år tillbaka i tiden men har sedan 2014 nått en sådan nivå att statens existens är hotad.

Efter århundraden av krig mellan mongoler, perser och turkar erövrades Bagdad av osmanska riket 1535, men först 1638 hade turkarna full kontroll över det område som ungefär motsvarar dagens Irak.

De osmanska härskarna lät inte de shiamuslimska araberna få någon del i makten, medan däremot sunniaraberna gynnades.

När osmanska riket bröt samman i början av 1900-talet drev britterna ut turkarna ur det nuvarande Irak och fick rätt av FN:s föregångare Nationernas förbund att förvalta landet och dess oljekällor.

Det nya landet hade en blandad befolkning; kurderna var i majoritet i norr, sunnimuslimerna dominerade den centrala delen av Irak, och shiamuslimerna höll till i den södra delen av landet. Andra befolkningsgrupper är assyrier, kristna och jezidier. Både kurderna och shiamuslimerna hade fått signaler om att de skulle få sin självständighet efter San Remo-förhandlingarna och var därför inte särskilt nöjda med krigsuppgörelsen. Fortfarande är det starka krafter i bägge befolkningsgrupper som har arbetat för separering från Irak.

År 1932 tog den brittiska mandatperioden slut och Storbritannien drog sig formellt ut ur Irak, och landet blev självständigt. Därefter följde en period med mycket politisk oro.

Under åren 1945 till 1958 styrdes landet av 24 olika regeringar. Det brittiskt stödda irakiska kungariket störtades i revolutionen 1958 och den irakiska republiken bildades. En av de grupper som deltar i denna revolution, det socialistiska Baath-partiet tog tio år senare makten i en militärkupp.

Efter en snabb karriärklättring och likvidering av politiska motståndare, blev Saddam Hussein ledare för Baath-partiet 1979 och därmed även Iraks statsöverhuvud. Han placerade vänner och familj på de viktigaste militära och administrativa positionerna. Inom kort tid byggde han även upp en omfattande personkult runt sig själv; statyer och porträtt av Saddam Hussein blev med tiden väl synliga i den irakiska stadsbilden.

Baath-partiet var ett sekulärt parti som skiljde tydligt på stat och religion. Saddam Hussein och hans umgängeskrets var sunnimuslimer och sunnimuslimerna fick trots det en privilegierad ställning inom irakisk politik. Trots att shiamuslimerna är i majoritet i Irak, fick de i liten grad vara med och bestämma. Det samma gällde den stora kurdiska befolkningen i norra Irak. Kurderna och Shiamuslimerna har flera gånger gjort väpnat uppror mot Saddams regim.

I september 1980, ett drygt år efter Saddam Husseins makttillträde, försökte Irak invadera Iran.´, vilket aldrig skett om inte den islamska revolutionen genomförts. Allt eftersom började regimen också mer och mer använda sig av muslimska symboler för att skapa en legitimitet bland befolkningen. Långt senare, inför Gulfkriget 1991, lät man till och med skriva in ”Allahu Akbar”, ”Gud är störst”, i den irakiska flaggan.

En bidragande orsak var den gamla rivaliteten länderna emellan, som går långt tillbaka i historien. Men den nya iranska regimen visade sig starkare än det irakiska ledarskiktet hade trott, och slog tillbaka angreppet, om än med stora förluster.

I januari 1979 ledde Ayatollah Ruollah Khomeini en islamistisk revolution i Iran. Iraks ledare Saddam Hussein ansåg att Iran var instabilt och att regimen skulle falla vid ett angrepp. I bakgrunden låg territoriella, religiösa, politiska och etniska frågor. Irak var sekulärt och arabnationalistiskt men majoriteten av befolkningen var shiamuslimer styrd av sunniminoriteten medan Iran var islamistiskt och shiamuslimskt. I Algeravtalet 1975 hade även Shatt al-Arab (Arvand Rud) delats mellan länderna till Iraks missnöje. Saddam Hussein var även rädd för att revolutionen i Iran skulle sprida sig och ta fäste i Irak.

Kriget började när Irak invaderade Iran och iscensatte en samtidig luft- och markinvasion i iranskt territorium den 22 september 1980 efter en lång historia av gränstvister, och rädslan för uppror bland Iraks länge undertryckta shiamuslimska majoritet påverkad av den iranska revolutionen. Irak ville också ersätta Iran som den dominerande staten i Persiska viken.

Iraks angrepp mot Iran hade sin orsak i en gammal territoriell strid om några oljerika områden längst inne i Persiska viken och Irak krävde gränsändringar. Iraks ledare Saddam Hussein hoppades kunna utnyttja det av revolutionen försvagade Iran för att vinna en snabb seger.

Konflikten jämförs ofta med första världskriget, genom att taktiken legat mycket nära den konflikten, inklusive storskaligt skyttegravskrig, bemannade kulsprutenästen, bajonettanfall, användning av taggtråd över skyttegravar, mänskliga massanfall i ingenmansland och omfattad användning av kemiska vapen som senapsgas av Irak mot iranska soldater och civila samt mot irakiska kurder. FN:s säkerhetsråd utfärdade uttalanden som ”kemiska vapen hade använts i kriget”, men i dessa uttalanden klargjordes det aldrig att det bara var Irak som använde kemiska vapen, så det har sagts att ”det internationella samfundet förblev tyst medan Irak använde massförstörelsevapen mot iranska och irakiska kurder”. 

Nåväl, kriget slutade så småningom och förlusterna, ekonomiska och mänskliga var enorma, men de som påstår att konflikterna i Mellanöstern orsakats av väst har fel. Muslimerna har klarat det riktigt bra själva med början med Muhammed för 1400 år sedan och det osmanska rikets erövringar, Saddams krig mot kurder, Iran och Kuwait var eller inte så bra för sammanhållningen i regionen.

Baathpartiet som Saddam tillhörde, och grundades i Syrien, var från börja sekulärt och bland grundarna fanns kristna.

-Pettersson drar slutsatsen att så långt tillbaka i historien vi kan gå är islam orsaker till konflikter överallt där ideologin finns, från Gibraltar till Filippinerna, och hade inte muslimerna stoppats vid Poitiers i Frankrike år 1356 och vid Wien 1683 så hade vi nog alla stått med arslet i vädret fem gånger om dagen idag. Allra bäst hade naturligtvis varit om korstågen lyckats med att ta tillbaka de kristna områden muslimerna erövrat, då hade kanske Mellanöstern och Nordafrika varit som Sydeuropa idag.

Men glöm inte att muslimerna inte gett upp, de har bara ändrat metoder och säger att väst har klockorna men vi har tiden…

 


5 responses to “Irak – Iran kriget 1980 till 1988, ett av offren för islam

 • Lagro

  USA har stor skuld till oroligheterna i Mellan Östern att påstå något annat är en lögn.
  Om de här länderna i Mellan Östern hade odlat dadlar och haft camel mjölk att sälja USA skulle aldrig brydd sig om länderna, men nu sitter de med ofantliga rikedomar som är oljan.
  USA med CIA störtade M. Mossadegh som var en populär folkvald premiärminister i Iran 1951-1953, därför han nationaliserade oljeindustrin i landet och CIA tillsatte shaen som blev en marionett för USA.
  Shaen var inte populär i Iran därför det var en diktator med en brutal polis Savak.
  Shaen störtades av folket och sedan tog mullorna chansen och blev regeringsmakten i Iran, om inte USA blandat sig in i Iran hade det sannolikt blivit en annan utveckling i Iran.
  Iraq gick i krig mot Iran där USA drev på och försåg Saddam med vapen, många trodde att Iran skulle falla snabbt eftersom de också var utsatta för sanktioner, efter gisslan som de tagit på amerikanska ambassaden, orsaken för att de tog gisslan var att förhindra en kupp av CIA.
  Iraq gjorde framgångar till att börja med men sedan kom Iran tillbaka och var på väg att vinna kriget, som gjorde att USA sköt ned ett Iranskt passagerarplan, där sannolikt orsaken var att få Iran till att hämnas mot händelsen, men Iran slöt fred istället med Iraq, därför de visste att i annat fall kommer USA in i kriget och ser till att Iraq vinner det.
  Kriget hade kostat enorma summor för Iraq och hade skulder till banker i Kuwait, Iraq försökte få anstånd med betalning av skulderna men det accepterades inte av Kuwait.
  Då tänkte Saddam att han annekterar Kuwait och flyttade fram sina trupper mot gränsen till Kuwait, USA gjorde ingenting utan uttalade att de kommer inte att ingripa.
  USA lurade Saddam i en fälla han gick in i Kuwait som var tvungen att begära hjälp från USA, där Kuwait och Saudi bekostade USA ingripande som var att köra iväg Saddams trupper.
  När Saddams arme retirerade i en enorm kolonn lade USA med B52 plan ut bombmattor över den retirerande armen man tror att 100-200.000 soldater från Saddams arme strök med och massor med material.
  Iraq fick skulder till Kuwait och har sedan 1994 betalt 30 miljarder US dollar och även de återstående 22 miljarder dollar.
  Bin Laden försökte övertyga Saudi kungen att han kunde kasta ut Saddams soldater med uppbackning av lite tunga vapen och använda 12.000 man från Afghanistan som han hade erfarenhet av, men kungen avböjde förslaget.
  Sanningen var nog den att Saudi såg en möjlighet att få USA militären som ett framtida stöd för landet om de kommer i problem.
  USA har idag ingen militär i Saudi men har tillgång till 5 flygbaser vid ett skarpt läge i området.

  Gilla

  • Lagro

   WTC skyskrapor rasade den 11 september, som inte var att flyg körde in i skraporna som orsakade raset, det är endast att studera WTC 7 47 våningar som rasar samman utan att något flyg fanns i närheten.
   Strax efter 11 september händelsen av skyskraporna gick USA in i Afghanistan och skulle kväsa Talibanerna, sedan drogs Nato och även andra trupper in i operationen, som kan ses som ett stort misslyckande.
   Idag är Talibanerna starkare än de någonsin varit och heroin produktionen den största som den någonsin varit.
   Afghan kriget kan pågå i evighet till ingen nytta.
   USA gick in i Iraq där de ljög om att Saddam hade massförstörelse vapen, men naturligtvis visade det sig att något sådant fanns inte i landet.
   När Saddam styrde landet fanns inga terrorister i landet men när USA gick in där skapades terrorismen som IS, och all terrorism har sedan ökat efter USA:s inträde.
   Det bästa hade varit om den egna militären och polisen fällt Saddam och inte USA, där borde CIA ha gjort ett jobb för landets militär.
   USA var naturligtvis intresserad av att få kontroll på Iraqs oljetillgångar, men som slutat med ett stort kaos.
   USA och Nato störtade och mördade Gadaffi i Libyen som var ett krigsbrott. Gadaffi var en mycket populär ledare i Libyen som satsade oljepengarna på folket.
   Efter Gadaffi är hela landet i kaos.
   Syrien upproret är det USA som ligger bakom och har till hjälp Saudi och andra Gulf stater som Qatar m.m.
   Det fanns planer att förlägga en olje och gasledning från Saudi och Gulfstater som skulle gå via Jordanien, Syrien , Turkiet och till Europa och på det sättet knäcka den ryska ekonomin och dess leverans av gas.
   Syrien accepterade inte någon gasledning över deras territorium och därför skulle terrorister fälla regimen i Syrien och det skulle bli en regim liknande i Saudi och kontrollerad av dem.
   Upproret som skett i Ukraina är det CIA som ligger bakom de splittrade landet genom att propagera för att Ukraina skulle bli EU medlem och gå in i Nato.
   Ryssland blev tvungen att skydda sin bas Sevastopol som ligger i Krim, som gjordes genom att Krim blev annekterad av Ryssland, som sedan hyr basen av Krim.
   Ryssland har gjort klart för USA att Ryssland kommer inte att acceptera att Nato går in i Ukraina och förlägger baser där.
   Det som USA alltid har är media på sin sida, som missleder folket.

   Gilla

 • malmobon

  Shia och sunnimotsättningar är nu importerade till Sverige.
  I Malmö byggdes en ny wahibbi moské som inte uppskattas av många muslimer i Malmö. Vi lär se framöver. Kommer aldrig bli fred i arabvärlden eller där det finns islam. Måste bort.

  Gilla

 • ossie

  1980-88 var ju 2 av de ondaste makterna upptagna med att bekämpa varandra så de inte hann med att sprida sin terror annorstädes.

  Gilla

 • Q

  Mångkulturen funkade inte där heller,bäst vi provar i Sverige med.Så att vi är helt säkra på att den inte fungerar såsom kommunismen.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: