Utvisad irakisk familj får stanna enligt Europadomstolen

INVANDRING. Sverige har fällts i Europadomstolen kring ett flyktingärende. Det innebär att en irakisk familj som skulle ha utvisats till Bagdad i Irak får stanna i Sverige.

Mannen i familjen bedrev affärsverksamhet i Bagdad. Där servade han uteslutande amerikanska klienter. Under flera år utsattes han för mordförsök. En bomb placerades även nära familjens hus. Lagret sattes i brand och under 2008 blev mannen och hans dotter beskjutna i bilen. Dottern avled senare av sina skador på sjukhus.

När familjen kom till Sverige 2011, mannen, hustrun och deras son, så bedömde Migrationsverket och Migrationsdomstolen att deras berättelse var trovärdig, men valde ändå att fatta beslut om utvisning. Argumentet var att eftersom affärsverksamheten hade upphört 2008 och att familjen därefter inte hade utsatts för angrepp, så ansåg svenska myndigheter att det inte förelåg nån hotbild.

Familjen överklagade då beslutet till Europadomstolen, eftersom man upplevde fortsatta hot från Al Qaida om man skulle tvingas återvända till Bagdad.

Men i första instans i Europadomstolen fick Sverige rätt. Familjen överklagade till högre instans, den så kallade Stora kammaren i Europadomstolen, och idag fälldes alltså Sverige där, vilket innebär att familjen får stanna i Sverige.

Europadomstolens stora kammare slår i ett majoritetsbeslut fast att säkerhetsläget i Irak har försämrats sen Migrationsverket var på plats (2011 och 2012). För särskilt utsatta grupper kan irakiska myndigheter inte upprätthålla tillräcklig säkerhet, enligt Europadomstolens stora kammare.

Just nu analyseras domen noggrant på Migrationsverket för att man ska se vad domen i Europadomstolen mot Sverige kan få för konsekvenser när det gäller flyktingar från Irak.

-Pettersson fattar inget. Familjen är från Bagdad i Irak, och har ”flytt” till Sverige för att de hotas för att mannen bedrev affärer med amerikanska klienter. Inget av detta har något med Sverige att göra.

Varför ”flyr” inte familjen till Saudiarabien, Egypten, Kuwait, USA eller Långtbortistan.

20 thoughts on “Utvisad irakisk familj får stanna enligt Europadomstolen

  1. Det pågår en stor förföljelse av ”oliktänkande” nedåt Irak. En del av de som kommer till Sverige är verkligen ’flyktingar’ — de flyr för livet.
    Men den större delen är ”barn” (så DN) som vill ha ett bättre liv.
    De det gäller i det här fallet har bombats och beskjutits nere i Baghdad.
    Om vi tar emot folk som verkligen utsatts så, därnere, tycker jag vi gör en god gärning.
    Men, som sagt, ”barnen” som kommer…
    (OK: Visst borde de kunna få jobb på DN…? Dra kopieringsmaskinen… Gå runt med fika… Eh?)
    (För att undvika alla missförstånd: ”Kopieringsmaskinen” är ironi….)

    • Håller inte med! Lämnar dom första säkra land är dom inte längre flyktingar utan migranter och när dom kommer till norden/europa så ska dessa behandlas som just migranter.

    • Någon idiot i Tyskland har läst om Polisens armband i Sverige och ville göra något liknande i brist på egna förslag. De skulle ha läst på bättre och fått veta att dessa armband har gärningsmännen också på sig och funnit att det går utmärkt att våldta ändå.

  2. Det spelar ingen roll längre.
    Ta in så många ni kan innan inbördeskriget startar.

    • Dessa beteenden har inte feminizmen ett jävla dugg problem med. De har viktigare saker att skrika sig hesa över, nämligen att ge svenska mannen skulden för allt helvete arab och muslimjävlar ställer till med…

Kommentera